Вирусът, когато тръгне да мутира, няма да мутира към по-опасен вирус. Това не е обичайното положените. Това заяви пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев, който е част от Медицинския съвет.

На въпрос дали се очаква по-сериозен пик през есента, пулмологът каза, че знаем твърде малко за този вирус и трябва да сме готови за различни сценарии.

"Медицинският съвет към Националния оперативен щаб провежда виртуално заседание два пъти седмично, а веднъж седмично се обновяват насоките, които дават на лекарите. На заседанието снощи в документа са включени няколко нови раздели. Включително насоки, как да бъдат класифицирани пациенти, които са починали от някакво заболяване. Дали те да бъдат класифицирани като починали от COVID-19 или дали са починали от основното си заболяване. Това е насока на СЗО и за да има точна статистика, е важно да имаме много точни дефиниции", заяви д-р Симидчиев.

"COVID-19 може да е основното заболяване, което е довело до смъртта, може да е съпътстващо заболяване, което съпътства други заболявания, които са довели до смъртта. За да имаме точна дефиниция е важно да имаме точна статистика", обясни той.

Д-р Симидчиев подчерта, че е важно да разберем като общество, че трябва да свикнем с нещо, което наричаме новото нормално.

"Започваме да познаваме какъв е вирусът, какво прави той. Но за по-продължителен период ще продължим да спазваме физическа дистанция, особено в затворени помещения, да ходим с предпазни средства, да мием ръцете по-често", каза още той.

"Когато той мигрира по-ниско, понякога той бива изчистван от горните дихателни пътища и когато вземем проба за PCR от носа, примерно, тя може да излезе отрицателна, защото той е мигрирал. Проблемът не е в това, че тестът не е точен, а че вирусът мигрира на различни места в тялото. Когато слезе в белия дроб, трябва да се вземе проба, за да се види има ли го, или не. Има случаи, когато се открива COVID-19 в изпражненията на човек до 80 дни, след като той бъде излекуван", допълни още д-р Симидчиев.

Той препоръча различните видове тестове да бъдат сглобени в стратегия на тестовете, за да знаем какво търсим, кога го търсим и какво ще открием.

Относно пролетните алергии, д-р Симидчиев каза, че припокриването като симптоми с COVID-19 е в рамките на 30-40%.

"Симптомите са много сходни, защото, например, набъбването на лигавицата на носа, може и да е от полени, може и да е от COVID-19. Могат да се сбъркат определени симптоми, но има две неща, които категорично ще ги разграничат - инфекциите обикновено протичат с температура, с общи симптоми на отпадналост, мускулна слабост, болки в мускулите, а алергиите протичат преобладаващо с кихане, сърбеж в носа. И вече тестовете показват ясно какво е - алергия или вирус. Хората вече са достатъчно информирани. Когато знаят какво трябва да правят, нещата са много по-добре", завърши той.