Повредените плочки на Ларгото са от отводнителната сиситема и трябва да бъдат сменени за сметка на фирмата, изпълнител на проекта. Това заяви министърът на културата Боил Банов по bTV. 

Той е категоричен, че площта над Ларгото, където се намират "плаващите плочки", е била предназначена за пешеходна зона, но няма как да се спрат велосипедисти и електрически тротинетки, които преминават оттам. Ресорният министър е категоричен, че в срок от 5 години фирмата изпълнител ще трябва да поправи плочките, като има вероятност да бъдат премахване и масите и чадърите на заведенията, които не са включени в проекта. В противен случай Министерството на културата ще търси отговорност от строителя и ще предяви съдебен иск срещу фирмата изпълнител по проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика".

"Ако фирмата докаже, че проектантът е извършил грешката, ще плати проектанта. Ако не - ще си плаща фирмата. Видимо трябва да излезе, че има някой виновен, за това, че някой се качва със скейтборд, видимо трябва да има виновен за момчетата с графити. Ако си предвидил една решетка за 100 кг натиск върху нея и се окаже, че натискът е по-голям, трябва да укрепиш решетката. Не можеш да предвидиш всичко", смята Боил Банов. 

Той подчерта, че не обвинява никой, а тепърва ще се изяснява ситуацията. 

Вчера се проведе среща в Министерството на културата между заради рушащите се плочки над софийското Ларго след грандиозния ремонт, който бе извършен на мястото. Министър Боил Банов, заедно със зам.-кмета по култура на София Тодор Чобанов, главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-директора на Регионален исторически музей - София Борис Чилев и проектанта по проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" арх. Христо Генчев обсъдиха как се е стигнало до тук и кой трябва да вземе мерки. 

"Многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе мерки в рамките на гаранцията", обобщи Банов.