На Велика събота целият православен свят отново посрещна чудото на Благодатния огън в църквата при Божи гроб в Йерусалим. Йерусалимският патриарх Теофил III го раздаде на министрите на Гръцката църква и представители на други конфесии.


Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън", предава БНТ.

Светинята ще бъде получена от представители на 11 държави, изпратили самолети до Израел за нея - България, Беларус, Кипър, Молдова, Украйна, Русия, Румъния, Гърция, Грузия, Полша и Казахстан.

Заради пандемията и изискванията на израелските власти хората, които посещават страната да бъдат ваксинирани и да са с отрицателен PCR тест, направен 24 часа преди пътуването, делегацията на Светия Синод на България ще бъде в ограничен състав. Тя ще включва врачанския епископ Григорий, директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и още един духовник.

Към 23.30-23.40 часа на Велика събота фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде пренесен с литийно шествие на вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".