Православната църква почита днес Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресение Христово - Великден.

На Велика събота отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Когато Господ Исус Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е свързана и с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Вечерта на Велика събота вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравят с "Христос воскресе! Воистину воскресе!".

Всички православни страни изпращат свои самолети до Израел, с които днес на Велика събота ще бъде донесен Благодатният огън от Божи гроб в Йерусалим. Българската църковно-държавна делегация ще се води от Врачанския митрополит Григорий и от Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. В нашата делегация до Израел ще има и свещеници, съобщи за БТА Емил Велинов.

Той каза, че българската църковно-държавна делегация ще лети с правителствения самолет "Фалкон" до Израел, като полетът е планиран за 10.10 часа днес от летище София.

Заради мерките за сигурност, свързани с пандемията от COVID-19, за да вземат Благодатния огън от църквата на Божи гроб, ще бъдат допуснати само българският посланик в Израел Румяна Бъчварова, консул от посолството ни, като още не се знае дали с тях ще може да бъде и Врачанският митрополит Григорий, или той ще чака в самолета, обясни Емил Велинов.

"Израелското правителство и Йерусалимската патриаршия ще осигурят техни фенери, с които Благодатният огън ще бъде пренесен до самолетите на църковните делегации, които ще чакат на летището в Тел Авив. Както и в предишни години, българската църковно-държавна делегация ще носи специални огнеупорни фенери, в които да бъде прехвърлен Благодатният огън от Божи гроб, след като бъде пренесен от църквата до летището в Тел Авив. Българската делегация ще чака в самолета, на летището в Тел Авив, заедно с останалите православни делегации, които също ще са в техните самолети. Фенерите с Благодатния огън ще бъдат пренесени от църквата на Божи гроб до летището в Тел Авив с военен кортеж, за да бъдат предадени на православните църковни делегации. Ще прехвърлим Благодатния огън, заедно с механика на самолета, в нашите специални фенери", обясни Емил Велинов.

Той каза, че се предвижда българската делегация да отпътува от летището в Тел Авив в 16.30 часа, на Велика събота, а към 19.00 часа да пристигне на летище София. На открито, на нашето летище, ще чакат само по двама представители от митрополиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън за вечерните богослужения в храмовете им.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30-23.40 часа на Велика събота фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде пренесен с литийно шествие на вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Вече над 2000 години, на гроба на Исус Христос, всяка година на Велика събота от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. В предишните години, преди пандемията от COVID-19, на Велика събота, хиляди вярващи от цял свят пристигаха в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни вярват, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на литургията внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим преминавал "през ръцете" на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Благодатният огън не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея.

Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Вместо това, като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.