Сега билетът струва 1.00 лева.

Поскъпването на билета мина с гласовете на съветниците от ГЕРБ и петима от  Реформаторския блок, предаде БТА.

От общо 58 гласували, "за" бяха 34 общински съветници, против - "18", шестима се въздържаха.

Поскъпването подкрепиха 29 съветници от ГЕРБ, както и съветниците от СДС от групата на Реформаторския блок - Борислав Бориславов, Миглена Горанова, Радослав Абрашев и Антон Койчев. Увеличаването на цената на билета подкрепи и Прошко Прошков от Движение България на Гражданите /РБ/.

Против поскъпването на билета гласуваха всички общо седем съветници от БСП, тримата съветници от коалиция "Сердика", трима съветници от ДСБ, четирима от "Група 5" и Стефан Марков от "Движение България на Гражданите" от групата на Реформаторския блок.

Въздържаха се Иветка Петрова от ДБГ, Стоян Александров от "Група 5" и четирима общински съветници от групата на "Патриоти за София", в която влизат ВМРО и Атака.

Решено беше цената на годишната карта за градски транспорт от 500 лв. да се намали на 365 лева.

По-рано десетки протестиращи се събраха пред Столична община, за да посрещнат градските съветници преди заседанието им.

Недоволните столичани носеха плакати с надписи: „Горивото поевтинява – билетчето поскъпва???”.

Масово е разпечатана и банкнота от сегашните 2 лева, на която е изобразен ликът на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на която пише 1.60 лв.

"В последните две години имаме най-голямата подмяна на транспортни средства - с 90% нови тролейбуси, трамваи, автобуси. Метрото продължава да се изгражда интензивно. Всичко това струва пари", обясни по време на заседанието кметът.

"За мен е важно хората да имат алтернатива и да пътуват по-изгодно и евтино. Затова настоявах да бъде запазена цената на картите на градския транспорт", добави Фандъкова, цитирана от "Фокус".

След гласуването тя каза, че не е чула аргументи „против” вдигането на цената, а само такива за отлагане.

Не Центърът за градска мобилност увеличава цената на билетчето, а Столична община, защото "ЦГМ е бухалката, която обира хората и ги удря през ръцете", коментира преди да се вземе решението съветникът от БСП Калоян Паргов.

След гласуването той каза, че Столична община сега ще събере авансово парите на софиянци с обещание, че ще направи инвестиция в бъдеще.

Паргов подозира, че "за да събере повече пари в касичката", може да се увеличи „синята" зона, което не контрастирало на днешното решение, свързано с изграждането на подземни и надземни паркинги - било то буферни и или в идеалния център.

БСП заяви, че сезира областния управител на София заради днешното решение. Ако се наложи, ще се стигне и до съд, категоричен е Паргов.

Вдигаме цената на единичния билет, но ако си закупите карти, ще пътувате евтино. Ако пътувате от време на време, ще платите по-висока цена. Това е нормално и навсякъде по света е така, аргументира положителния си вот съветникът на ДБГ Прошко Прошков. Той се похвали, че по негово предложение е паднала цената на годишната карта.

Според него в повечето градове в ЕС цената на дневната карта е равна на 1,5 до 2 пъти от цената на единичния билет.