През юни фирма "Юлен" АД, концесионер на ски зона с център Банско, поиска от екоминистерството разрешение за подмяна на 4-седалковия лифт с 6-седалков. Според документацията е предвидено подмяната да се извърши в рамките на съществуващо трасе на стария лифт, без увеличаване дължината на трасето и площта на съществуващото съоръжение, съобщи БТА.
Фирмата изрично е декларирала, че няма да се засягат нови площи и не е необходимо допълнително изсичане на дървета и храсти.

Въз основа на тази документация министърът на екологията Нона Караджова е постановила да не се извършва ОВОС на инвестиционното предложение. Проверка от Дирекцията на Национален парк "Пирин", направена по сигнал на природозащитни организации, обаче е установила, че нерегламентирано са отсечени 25 дървета - ела и бяла мура, което е в нарушение на условията, поставени от министерството.

Със заповед на директора на Национален парк "Пирин", фирмата "Юлен" АД, концесионер на съоръженията в ски зоната, трябва да спре изграждането на лифта. Обжалването на заповедта не спира изпълнението й.
От фирмата е изискана допълнителна информация, за да бъдат предприети необходимите наказателни процедури съгласно действащата нормативна уредба за опазване на околната среда.