Обилен снеговалеж и силен вятър прекъснаха електричеството до много села в части на страната, затвориха пътища в северна България и ограничиха движението за тежкотоварни камиони в четвъртък, съобщиха АПИ и местните власти. В цялата страна вали сняг от сряда.

Вижте снимки >>

Равносметката - най-дебела е снежната покривка, измерена в Габрово - 44 см, Враца - 34, Ловеч 33, в Североизточна България - около 30, в София - 24 см.

В страната имаше и опасно силен северен вятър. Най-силните пориви бяха в Сливен 34 м/с, Силистра - 24, Калиакра 24, Варна 22, Русе и Разград - 20 м/с.

Виелица остави без електрозахранване населени места в областите Русе, Шумен (СБ) и Сливен (ЮБ). Екипи на електроразпределителните дружества работят по отстраняване на аварията, но при много трудни условия със силен вятър.

Десет души бедстват в Родопите. Сред тях има и 8-месечно бебе. Те се намират в местност Върховръх и в хотел "Родопи". Пътят е затрупан с над 1,5 м преспи, а снеговалежът не спира. Пътят от Перущица до Върховръх е затворен. Правени са опити да бъде почистено, но техниката на община Родопи се е счупила, предаде bTV. Освен в хотела, хора има и в хижа "Върховръх" и село Чурен. С тях се държи радиовръзка и към момента няма проблеми - те са снабдени с храна и вода, имат и ток. Вече е намерена тежка снегопочистваща техника, която утре ще поеме към затрупаните хора.

Силно влошена е пътната обстановка в областите Русе, Разград и Шумен. Пътищата в област Разград остават затворени за движение за всички видове превозни средства. Някои шофьори на тежкотоварни камиони отказвали да спазят ограниченията, съобщи на брифинг инж. Иван Досев от УС на АПИ.

От АПИ съобщиха още, че всички планински проходи са в много тежко състояние. Затворени за всички моторни превозни средства са проходите "Троянски" и "Шипка" , за моторни превозни средства над 12 това - "Петрохан" , "Превала" и "Ришки". 

Само в област София са паднали около 130 дървета. Над 500 закъсали тежкотоварни автомобила са били изтеглени.

Пътнически бус се обърна на пътя София-Варна -  в участъка между селата Голец и Микре, към 15 часа. Шест жени пострадаха.

АПИ апелира шофьорите да ограничат днес пътуването в Източна България и Родопите и ако не им се налага спешно пътуване, да отложат тръгването.

В момента повечето пътища са проходими са леки автомобили, главните пътища са добре почистени и обработени.

Заради почистване временно е бил ограничен трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистрала "Хемус" от София до Боаза и по автомагистрала "Струма" на територията на областите София, Перник и Кюстендил.

Автобус с румънски туристи закъса в Прохода на Републиката, в района на село Вонеща вода.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

От пътна полиция призоваха шофьорите стриктно да спазват указанията на органите на реда при затваряне на участъци за снегопочистване.

Обилният сняг предизвика спиране на електричеството по жп мрежата в цели райони на страната. Бързият влак Варна - София закъсня с 9 часа.  В късния следобед от БДЖ съобщиха, че движението на влаковете вече се осъществява нормално без възникване на допълнителни затруднения.  Към момента няма престояващи композиции и участъци с прекъснато движение. Закъсненията на влаковете, които пътуват в момента, са резултат от вече възстановените прекъсвания в движението поради усложнената зимна обстановка, уточняват от БДЖ.

БДЖ призова своите клиенти да се информират предварително при планиране на своето пътуване, да търсят съдействие от персонала във влака в случай на забелязани нередности, като например незатворени преходни врати, липса на отопление във вагоните или възникнали принудителни престои.

Вятърът вече съществено отслабна, а валежите - почти навсякъде спряха. В близките часове навсякъде ще спре да вали, а облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Според прогнозите обаче в края на утрешния ден в Източна Бъгария отново ще има снеговалежи. Очаква се и отново вятърът от север да се усили. След това обаче, през почивните дни, ще бъде предимно слънчево.