Нищо не може да разруши съюз, който се основава не само на интереси, но преди всичко на ценности - НАТО. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева при откриването днес на международната конференция "15 години България в НАТО. Алиансът на 70 г. и неговото бъдеще" в Мултимедийния център на БТА.

Форумът е организиран съвместно от Министерството на външните работи, Министерството на отбраната, Дипломатическия институт към министъра на външните работи и Атлантическия клуб в България.

Създаден е преди 70 години, за да не се повторят никога повече световните войни, той е създаден като отбранителен съюз, но преди всичко като съюз на държави, споделящи еднакви демократични ценности, посочи Захариева. И въпреки че имаме различия понякога, тогава, когато споделяме, и продължаваме да споделяме едни и същи ценности, няма как този съюз да бъде разрушен, каза Захариева. Безспорно това е най-успешният отбранителен съюз, 70 години няма военни действия в нито един от съюзниците. Седемдесет години той успява да опази демократичните ценности в съюзниците от НАТО, каза Захариева.

Тя напомни посланието от визитата на генералния секретар на НАТО в България, което, по думите й, много по-често у нас трябва да си припомняме и да не се подценяваме - България е достоен съюзник в НАТО. България изпълнява всичките си ангажименти, участва в мисии, но България, като всички останали съюзници, трябва да направи повече. Захариева подкрепи мнението на Соломон Паси, като посочи, че една от най-важните задачи на правителството в областта на отбраната е не само да приключи покупката на изтребители F-16, но с бързи темпове да продължат и останалите модернизационни проекти за армията.

Захариева посочи, че чл. 5 от Вашингтонския договор е задействан само веднъж в историята на организацията - на 11 септември, което, по думите й, е ясно послание от страна на съюзниците, че не само Европа се нуждаят от САЩ, но и САЩ се нуждаят от европейските си съюзници. Захариева говори и за актуалните предизвикателства пред сигурността, като изтъкна, че няма държава, която да може да се справи сама с тях.

Тя акцентира и върху младите хора, като посочи, че единственият начин истински да противостоим на хибридните заплахи, на фалшивите новини, е да изградим устойчивост у населението срещу тях.

Вицепремиерът Екатерина Захариева се спря също и върху политиката по разширяване на НАТО, отбелязвайки, че България винаги я е подкрепяла. Радвам се, че процесът с присъединяването на Република Северна Македония е на път да приключи, надявам се, ратификацията на протокола да се случи до декември, когато ще бъде и срещата на върха в Лондон, посочи Захариева. Тя апелира, че "това не трябва да приключи със Северна Македония", и добави, че не бива някоя от държавите да бъде държана навън, само защото има съсед, друга държава, която е против. Захариева посочи Грузия, като изтъкна нейните заслуги като партньор.

Снимка: БТА

Щастлив съм, че България стана член на НАТО преди 15 години и се радвам, че в новата, променена ситуация, НАТО намира сили да се адаптира, да прилага нова, по-гъвкава тактика, и днес със сигурност можем да кажем, че съществуването на НАТО не само е било оправдано, но получава все повече доказателства в днешно време, коментира президентът /1997-2002 г./ Петър Стоянов в изказването си на конференцията.

Стоянов поздрави организаторите за идеята да се състои истински дебат за ролята и значението на НАТО в днешно време. Само преди няколко години смятах, че такъв дебат си струва да се направи единствено върху територията на бившата Източна Европа. В последните години съм повече от убеден, че дебатът е нужен и на западноевропейския естаблишмънт и на американския, коментира Петър Стоянов.

Една от причините за колапса на Съветската империя е и съществуването на Северноатлантическия съюз, смята той.

Варшавският договор никога повече няма да се възстанови, днес можем да гледаме с достатъчна доза ирония на една такава "новина", коментира Стоянов случай на разпространена шега от 1 април 1996 година. Но "новината" от 1 април 1996 г. ни изглежда съвсем безобидна на фона на новите хибридни новини, част от една нова война, която ни залива всекидневно. Смисълът от съществуването на НАТО все повече трябва да се обърне в тази посока - как да реагираме на всичко онова, което ни се случва в днешно време, коментира Петър Стоянов на форума.

Снимка: БТА

Членството в НАТО гарантира сигурност на България в един все по-динамичен и несигурен свят, каза зам.-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов. Той прочете приветствено слово на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. По думите на ген. Запрянов предизвикателствата по източните и южните граници на НАТО и ЕС са поставили България в нова ситуация. Това налага още по-високи изисквания към отбранителните способности на България.

"Благодарение на НАТО, обаче, България днес е възможно най-надеждно защитена от всякаква външна агресия", заяви ген.Атанас Запрянов. Той изтъкна, че Алиансът е гарант на сигурността в цялото евро-атлантическо пространство, включително и в нашия регион. Запрянов добави, че България ще продължи активно да участва в мероприятията на НАТО за повишаване на сигурността на южния и източния фланг на Алианса. Според него страната ни има видим принос в операциите и мисиите на НАТО и непрекъснато подобрява оперативната съвместимост. Въпреки това България трябва да продължи да работи активно в превъоръжаването си. Запрянов счита, че първата крачка вече е направена - "процедурата за придобиването на нов боен самолет вече е в ход". Той се надява още тази година да се подпише с правителството на САЩ договор за придобиването на Ф-16 Блок 70.

Зам.-министърът на отбраната информира, че на 15 и 16 април ще има преговори с представителите на "Локхийд Мартин" по индустриалното сътрудничество, а от 7 до 10 май българските преговорни екипи ще посетят столицата Вашингтон за окончателно оформяне на проекта на споразумение.

Помощник-генералният секретар на НАТО по възникващите предизвикателства пред сигурността д-р Антонио Мисироли заяви, че в момента НАТО е изправен пред различни предизвикателства - Русия, тероризма, киберсигурността. Той изтъкна, че България има водеща роля в Черно море. Той изтъкна, че страната ни подкрепя координацията на морските сили.

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин посочи, че България е важен съюзник в НАТО и страната ни има важна роля в Алианса. Тази година ще се отбележи и годишнина от двустранните отношения между България и САЩ. Той добави, че много хора в Министерството на отбраната на България са ангажирани с различни военни програми и тази година около 60 служители ще са на обучение в САЩ. По думите му едно от най-големите постижения на България е ролята на страната ни за европейската интеграция на Западните Балкани. Освен това България има и важна роля за възможността Северна Македония да стане 30-ти член на НАТО.

При откриването говориха също президентът на Атлантическия клуб и външен министър /2001-2005 г./ Соломон Паси, който модерира форума, и генералният директор на БТА Максим Минчев.

Щастлив съм, че имах възможността да се реализирам като журналист в едни много интересни времена, посочи Максим Минчев. Имах възможността преди всичко като български журналист да служа на общественозначими каузи, независимо дали са визита на папата в България, дали е първа визита на американски президент в България, дали е членството на България в ЕС, или най-голямата кауза - влизането на България в НАТО, но всички тези каузи, за щастие, се изпълниха, те станаха реалност, посочи Максим Минчев, който напомни и работата си в годините като пресдиректор на Атлантическия клуб. Генералният директор на БТА приветства присъстващите в новата мултимедийна зала на БТА, като посочи, че в нея днес се отбелязват два юбилея - 70-ата годишнина на НАТО и 15 години на България в организацията. Радвам се, че именно тези два юбилея и тези каузи, които се изпълниха, се случват именно днес, и можем да кажем, че днес е голямата премиера на тази нова зала, каза Максим Минчев за Мултимедийния център на БТА.

Соломон Паси се върна в годините назад, посочвайки "носители на атлантическата щафета", откроявайки приноса на редица личности за каузата на атлантизма, част от тях присъстващи на конференцията, сред които вицепремиерът Екатерина Захариева, вицепремиерът Каракачанов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и други военни. Паси посочи също личности като Филип Димитров, Елена Поптодорова, Желю Желев, Максим Минчев, Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски. Според Соломон Паси настоящото правителство има историческата мисия да финализира сделката за Ф-16.

Събитието започна с видеоклип, показващ исторически събития, разказващ за самия алианс, както и за пътя на България към НАТО и за приноса ни към операциите и мисиите на пакта през изминалите 15 години, а също и за актуалните предизвикателства пред сигурността.

Снимка: БТА