Атлантическият съвет в България (АСБ) организира днес конференция  на тема "Членството в НАТО - ключ към ЕС", която ще се проведе от 09:30 до 14:00 ч. в Представителство на Европейската комисия в България. Според организаторите това, както те го определят, "знаменателно събитие" ще се излъчва на живо на Фейсбук страницата на АСБ.

По програма "ключови послания" към участниците в конференцията ще отправят: президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, министър-председателят (1997-2001) Иван Костов и посланиците на САЩ и Великобритания - Ерик Рубин и Ема Хопкинс.

Конференцията ще бъде открита от доц. Александър Йорданов, член на УС на АСБ, а ген. о.р. Съби Събев, член на УС на АСБ, и ексминистърът на отбраната Велизар Шаламанов, член на АСБ, ще бъдат модератори.

Бившите министри на отбраната Бойко Ноев и Николай Ненчев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, проф. Огнян Минчев и др. ще изнесат доклади по темите.

Конференцията се организира във връзка с честването през настоящата 2019 година на две знакови годишнини за България "като част от евроатлантическото семейство на свободните демократични държави". На 4 април се навършват 70 години от подписването на Вашингтонския договор и основаването на НАТО - най-успешния и мощен съюз за колективна отбрана в света. На 29 март ще честваме 15 години от присъединяването на нашата държава към Алианса, което отвори пътя и за присъединяването ни към ЕС.