Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември. 

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите.

Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината. Архангелова задушница се нарича още "Рангелова задушница", "Голяма задушница", "Мъжка задушница". На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, бонбони, плодове, месо.

Вижте снимки>>

Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида за почит към починалите.

"Душата на покойника се нуждае единствено от молитвата. Една запалена свещичка е много по-стойностна, отколкото тази суетня около храна и други неща от този род, ако искаме нашите предци, отишли си от този свят, да бъдат живи, а те наистина са живи, те ще оживеят и в нашите сърца. Това, че не са сред нас, не значи, че не съществуват", сподели Отец Стефан от храм "Света София".

На Задушница не се върши домакинска работа - чистене, пране, шиене, а само се приготвя храна.

Обща панихида за починалите  започна от 10 часа в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин. Тя беше отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит. Панихида за всички загинали в Сръбско-българската война, от която се навършват 130 години,  започна от 11,30 часа. Тя беше извършена пред паметника на подпоручик Ангел Тодоров, в двора на катедралния храм.

Панихиди се извършиха също в храмовете "Св. Петка" и "Св. Николай" във Видин.

Отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

София почете паметта на българските военнослужещи 

Бог да прости загиналите герои на България. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по повод днешната Архангелова (мъжка) задушница, предаде  БГНЕС. Панихида по повод Архангелова задушница беше отслужена във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите: „С дълбока признателност извършихме на това място на покой панихида за храбрите български воини, пожертвала геройски живота си, за вярата, освобождението, защитата и свободата на нашето Отечество. Дълбоко вярваме заупокойната молитва да бъде чута, защото сам Господ казва: „Аз съм възкресението и живота, който вярва в мене, и да умре-ще оживее. Всеки, който живее и вярва в мене-няма да умре во веки”.

Загиналите български воини са останали с героизма и саможертвата си завинаги живи в народната памет. За величието на подвига им са приложими Христовите слова-„Никой няма любов, по-голяма от тази-да положи душата си за своите приятели, каза Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий.

На ритуала присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, президентът Росен Плевнелиев и зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Мир и спокойствие за душите на всички български войни, които загинаха за свободата, независимостта и бъдещето на България, заяви военният министър.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница се проведе и в Пловдив, Карлово, Плевен, Асеновград, Варна, Бургас, Варна и Бургас.