Магичен еньовденски ритуал събра десетки жени от цялата страна на поляните в пограничното село Горна Арда. Организатори са клуб "Хоро" - Смолян, с ръководител Русанка Бодурова, предава БТА.

Ритуалът за Еньовден започна още предната вечер пред читалище "Извор" в село Арда. Жените от селото приготвиха на място мекици и ги сервираха с домашни сладка и сиропи, под звуците на народна музика. След това всички жени се отправиха към поляните на съседното село Горна Арда.

Снимка: БТА

По залез слънце младите момичета, облечени в бяло, набраха цветя за еньовските венци в пълно мълчание. Помагаха им по-възрастни жени, които сплитаха голям еньовски венец, наричан за здраве и любов.

Снимка: БТА

"За 18-и път правим големият еньовски венец, в който има 77 билки и половина. Тази половинка е незнайната билка, но ние знаем, че това е билката за нелечимата болест. А нелечимата болест е онази страст и онази несподелена любов", каза Русанка Бодурова.

Снимка: БТА

Всяка година на поляните на Горна Арда идват все повече млади жени, а от клуб "Хоро" девойките, които вече са пораснали, идват с желание. А тази година има 12 момичета, които идват за първи път.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Поверието гласи, че между заник слънце на 23 юни до изгрева на 24 юни, докато билките престояват в мълчана вода, мъжете нямат право да бъдат на тази територия.

Според традицията, на днешния ден билките са най-лековити.

Снимка: БТА

Събития са част от "Фестивал на дивите цветя в Родопите", който започна в петък. Целта на фестивала е да покаже растителното разнообразие в планината, традиционни и съвременни приложения на растенията в кулинарията, медицината, здравословния начин на живот и в обичаите и обредите на местните общности от района на Горното поречие на река Арда.

В тазгодишното издание на фестивала е допълнена темата за взаимодействието между флората и фауната и приноса на дивите животни за опазване местообитанията на растенията в природата.

Междувременно празника беше отбелязан и в Хасково, където възпитаници на детска градина "Слънце" и на танцов ансамбъл "Южняче" от Хасково изпълниха песни, танци и ритуали в парка "Кенана" край града.

Снимка: БТА

Гостите минаваха под двуметрова арка с цветя и билки, а девойки в народни носии раздаваха стръкове лавандула на посетителите. 

Снимка: БТА