Затварят се областните градове, парковете, осигурява се час за пазаруване на възрастните хора. По-строгите мерки се въвеждат, защото им е дошло времето, каза в студиото на "Панорама" главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се въвеждат новите противоепидемични мерки в сила от 00:00 часа на 21 март 2020 г., а мерките са в сила до изричната им отмяна.

"Мерките са взети, защото все още има хора, които не възприемат ситуацията сериозно. Най-трудно ще бъде на органите на МВР за ограничаване на движението без да пречат на хората от бизнеса или на нуждаещите се от медицински грижи", допълни д-р Кунчев.

Той призна, че ситуацията е неприятна, но всеки трябва да се запознае с правилата и да се опита да се съобрази с тях.

"Това, което искаме, е да намалим вредите", коментира главният санитарен инспектор.

Той обясни, че ако успеем в рамките на месец да ограничим контактите си, вероятно ще си спестим много неприятности.

"Смисълът на мерките е да не се минава до стъпки като вечерен час, тотална забрана на движението вътре в градовете без специална причина", каза още д-р Ангел Кунчев.

"Най-важното е обединение на нацията, и хората го показват, науката, бизнеса. Това, което може да счупи всичко, е злобата и омразата", заяви пък министърът на икономиката Емил Караниколов, който също бе в студиото на "Панорама".

Той смята, че няма държава в света, която да е готова.

"Китай нямаха маски, Европа не беше готова. От днес ЕК има нова стратегия за медицински консумативи. България събра науката и бизнеса. Сега имаме защитни облекла - три компании шият. Пет компании правят шлемове и лекарите ги разграбиха. Автомобилният клъстер ще прави очила за защита за медиците", обясни министърът.