Здравният министър Кирил Ананиев потвърди, че правителството е намалило отпуснатите средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри от 50 на 6 милиона лева. За сметка на това обаче здравната каса е разблокирала 50 милиона лева от резерва си за увеличение на цените на клиничните пътеки.

Той посочи, че за повишението на възнагражденията на медицинския персонал и за болнична дейност на всички лечебни заведения са осигурени общо 86 млн. лева.

Тези разяснения за предоставения публичен ресурс на лечебните заведения с постановления на Министерския съвет за одобряване на допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването и чрез разблокиране на резерв от бюджета на НЗОК, се наложи на Ананиев да направи след подадени колективни оставки на медицински сестри и готвена стачка на 7 октомври.

"Следя внимателно разследването, което правите и в снощните новини, и в сутрешния блок. Оставам с впечатлението, че това разследване не преследва какви средства са осигурени за увеличение на заплатите на професионалистите по здравни грижи, в това число и на сестрите, а каква е бюджетната техника, бюджетният механизъм, по който се осигуряват тези средства. В продължение на няколко месеца, който и да ме е питал, винаги съм казвал какъв е ресурсът за увеличаване на заплатите на медицинските сестри и какъв е механизмът за тяхното осигуряване", заяви министърът на здравеопазването.

Ако бяха останали двете решения на Министерски съвет - 30 млн. и до 50 млн. лв., максималният размер на сумата, която щеше да отиде за увеличаване на заплатите на медицинските сестри, щеше да бъде до 80 млн. лв. Няколко седмици и месеци вече обяснявам, че сумата, която ще бъде предоставена, е по-голяма и тя е 86 млн. лв., от които 36 млн. лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности извън задължителното здравно осигуряване - това са дейностите на болниците в отдалечени, високопланински, труднодостъпни райони, за белодробните болници, психиатричните болници и за спешната помощ. За съжаление обаче тези дейности обхващат 147 лечебни заведения. Идеята да се осигури ресурсът на всички лечебни заведения ни доведе до решението останалата част, която трябва да осигурим, да бъде за сметка на бюджета на НЗОК чрез нейния резерв, тъй като Касата има договор с всички 360 болници. Целта беше да се осигури ресурсът за всички болници", поясни Ананиев.

"Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв. плюс 30 млн. лв. Винаги се е говорело за 30 млн. лв. плюс 50 млн. лв. Достигайки лимита за финансиране на тези дейности от бюджета на МЗ ние видяхме, че ще станат много болници, които няма да могат да получат пари и затова така преценихме, и аз благодаря пред вас на колегите от НЗОК, които още в самата среда на годината решиха да отблокират своя резерв за непредвидими и неотложни разходи, за да можем да изпълним поетите ангажименти за заплатите не медицинските сестри", каза Ананиев.

Той уточни също, че през цялото време е разказвал каква е реализацията на целта, която са си поставили, другото е чисто бюджетна практика, която никога не е считал, че журналистите ще ги интересува. "Всичко това е публичен ресурс. Въпросът е той да се използва, така че да стигне до всички структури на лечебните заведения за болнична помощ. Дали е от държавния бюджет или от касата - това са публични средства. Те са допълнителни дадени за болнична помощ, така че отиват целево в лечебните заведения за болнична помощ и то предимно за заплати на персонала", констатира Ананиев.

Здравният министър подчерта, че винаги, когато са желали да помогнат, и той, и премиерът, и правителството като цяло, са се стремели това да бъде законосъобразно и никога не са си позволявали да правят крачки, различни от спазването на закона. "Ако бяхме дали (по реда на Наредба №3) всичките 50 млн. лв., които гласува правителството, МЗ да финансира тези дейности, щяхме да достигнем свръх нива на финансиране и щяхме да отидем веднага като предоставяне на средства като държавна помощ", коментира здравният министър.

"Касата е независима, но ние заедно работим и то колегиално, решаваме проблемите заедно и не виждам нищо лошо в това. Нямам информация членове на Надзора на Касата да казват, че не е имало такава договорка, ако не могат 50-те млн. да минат по реда на Наредба № 3, да минат през Касата. От разговорите, които съм водил, не виждам никакво напрежение нито в Надзорния съвет, нито в персонала в Здравната каса. Всички са доволни за това, че е направена една нова крачка, за да решим проблема със заплатите. Аз искам да ви кажа, че тази крачка може да не е последна, защото още не е приключил бюджетът за тази година. Може да се открият нови възможности в изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса и да направим една следваща крачка. Винаги пред вас съм споменавал, че това не е еднократно решение на правителството. Ние искаме да решим този проблем и докато не го решим, ще търсим всички възможни инструменти, за да създадем спокойствие сред медицинските сестри да работят така, както те желаят, в условия, в които те желаят.", категоричен бе Ананиев.

"Това, което е като мой ангажимент, е Методиката за образуване и разпределение на разходите за персонал. Отвсякъде получих пълна подкрепа на методиката и от съсловните организации, и от синдикатите, и от пациентските организации, така че мисля, че това е една сериозна крачка, която досега не е направена.", поясни още той.

От Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" настояват да бъдат достигнати договорените в Отрасловия колективен трудов договор заплати за всички категории персонал в здравеопазването, както и в клиничните пътеки да бъде остойностен трудът на медицинския персонал. Исканията на федерацията са изпратени до премиера Бойко Борисов, с копие до министрите на здравеопазването и на финансите, както и до председателя на Народното събрание.

Да отпаднат делегираните бюджети и единните разходни стандарти в детските заведения, да се повиши заплащането на положения нощен труд, а службите за спешна помощ, полиция и пожарна да бъдат под едно командване, настояват от федерацията.

Синдикалната федерация настоява лечебните заведения да не се регистрират по Търговския закон, а лимитите им за дейност да отпаднат. Друго искане на федерацията е да се преустанови "финансирането на частните болници от бюджета на НЗОК".

За здравеопазване да се отделят 7 процента от Брутния вътрешен продукт, се посочва още в писмото на федерацията.