Всички избирателни секции са отвори врати, но в някои от тях се е наложило да се премине на гласуване с хартиени бюлетини заради технически повреди, съобщават говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов на първото за деня заседание на Комисията. Те обясниха и че до 10:30 часа вече има 6 сигнала и 1 жалба.

В секция в София има повреда на машина, а в секция в Русе всички смарт карти не работят.

Към хартиени бюлетини са преминали още в Добрич, Дебелец, Раднево, Пещера, 2 секции в Хасково.

"Общо 15 устройства не работят към момента в цялата страна. Една от машините е била с изтощена батерия. В друга секция пък изчезнаха всички карти за гласуване", посочи Матева.

Има проблем с четири секции в чужбина - в Австралия, САЩ и Нова Зеландия, където не достигнаха нито машини, нито бюлетини заради недостатъчното време между двата избора и голямата дистанция, съобщиха още говорителите на ЦИК.

Те обясниха, че до 10:30 в Централната избирателна комисия са постъпили 1 жалба и 6 сигнала.

Жалбата е от председател на СИК, която е работила на 14 ноември и е сменена с решение на ЦИК, която е потвърдила решението на РИК - Смолян. Има няколко сигнала за нарушаване на изборни права. Избирател е подал заявление, че ще гласува извън страната на 14 ноември и е бил изваден от избирателните списъци за текущия вот. Тези избиратели обаче сега са успели да гласуват, уточни говорителят на ЦИК.

Получен е и сигнал за предизборна агитация, но той предстои да бъде разгледан.


ВИЖТЕ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИЯ ВОТ НА ЖИВО С DIR.BG!

За да анализират първите официални данни от екзитполовете, реакциите на двамата кандидати за президенсткия пост, както и тези на политическите лидери, от 19 ч. на 21 ноември в извънредното издание на видео подкаста "Директно в новините" гостуват социологът журналистите Явор Дачков и Владимир Йончев, социологът Васил Тончев и политологът Иво Инджов.

ГЛЕДАЙТЕ ИЗВЪНРЕДНОТО ИЗДАНИЕ на "Директно в новините":