42-и ден на протест срещу правителството и главния прокурор. В столицата остават блокирани трите кръстовища - на Орлов мост, на Ректората и пред Министерския съвет. Лагерът на Орлов мост е напълно възстановен, след като снощи бурята отнесе част от палатките на протестиращите. По-рано към демонстрантите се присъедини група от Пловдив, дошла да ги подкрепи.

Тази вечер организаторите обявиха, че от 2 септември протестите ще станат целодневни.

Спокойна е обстановката. Около 21,30 часа започна традиционното шествие. От Столичната община отново съобщиха, че протестните действия не са заявени при тях.

Защо предишните дни кръстовището пред румънското посолство се превърна в една от стратегическите цели за блокиране на протестиращите?

От "Отровното трио" казват, че то не е избрано случайно.

"Блокирането му създава истински главоболия на властта. Второ, то следва видимата права линия на блокадите в София", каза Николай Хаджигенов.

Снимка: БТА

В момента голяма част от автомобилния поток заобикаля трите блокирани централни кръстовища именно от там.

Снимка: БТА

Протестиращите коментираха призивите за премахване на блокадите, отправени от местната власт. Според тях, ако управляващите са загрижени за софиянци и искат да възстановят свободното придвижване в града, ще си подадат оставката. Чуха се остри коментари по отношение на ремонтите и за поддържането на градската инфраструктура.

Протести днес имаше и в други големи градове на страната. 

Протестът във Варна е с нова тактика от тази вечер. Няколко километровите шествия по улиците на града бяха заменени с продължителни блокади на възлови кръстовища.

Протестиращите блокираха за по 20 минути две кръстовища в града. Това създаде транспортен хаос и се образуваха големи задръствания, тъй като за поредна вечер протестът не беше охраняван от полицията.

Хората посочиха, че оттук нататък с всеки изминал ден ще увеличават времетраенето на блокадите, докато премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев не подадат оставки.

В същото време един от протестиращите от палатковия лагер на кръстовището пред общината обяви, че снощи е бил нападнат от неизвестен мъж.

 

Снимка: БТА

Междувременно в столицата се проведе демонстрация в подкрепа на ромите, глухите и хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност. Представители на различни общности се събраха пред паметника на Съветската армия, за да покажат, че всички хора са равни, независимо от техния произход, религия или увреждания.

Предвождани от ромския оркестър "Карандила" хората се отправиха на шествие в центъра на столицата. Крайната им точка беше Мостът на влюбените, където преди дни изложбата, посветена на глухите, ромите и хората с различна сексуалност, стана обект на вандализъм.