34-та поредна вечер на антиправителствени протести в София и в страната с искане за оставка на правителството и на главния прокурор.

Протестиращите започнаха да се събират около 19 часа пред сградата на Министерски съвет. Движението в района е блокирано. Блокирано е и движението около Орлов мост. От вчера майките на деца с увреждания преместиха палатковия си лагер на бул. "Александър Дондуков".

Вижте снимки

Малко преди 20.30 ч. отново предвождани от адвокат Николай Хаджигенов, протестиращите започнаха да хвърлят домати и топчета със зелена боя по сградата на правителството.

Отново ще бъде вдигната барикада на кръстовището пред СУ, каза Хаджигенов. Той поиска нощна стража на Ректората и обясни, че вече са купени палатки за новата барикада.

Преди това - от импровизираната трибуна на протеста, генерал Димитър Шивиков каза, че вече 34 дни площад "Независимост" се е превърнал във връх Шипка за протестиращите.

Снимка: Bulphoto

"Днес сме тук, за да извоюваме за пореден път нашата свобода", заяви генерал Шивиков. Той каза, че "от ден на ден, протестиращите ще стават хиляди и ще принудят управляващите да дадат оставка".

По-рано тази вечер организаторите на протеста от „Отровното трио“ дадоха брифинг, на който обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив - ще насърчават всички негови прояви. Така те опровергаха твърдения в социалните мрежи, че ще се откажат от барикадите. Освен това те подадоха пореден сигнал, свързан с корупционни практики с тол системата. Смятат, че обществените поръчки отиват при едни и същи фирми.

Снимка: Bulphoto

Разходите се увеличават с над 1/3, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%, което прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далече във времето“, каза Арман Бабикян.

На въпрос какво налага „Отровното трио“ да има дарителска сметка на името на адвокат Николай Хаджигенов, те отговориха, че парите им са свършили, а организирането на протестите има разходи.

Снимка: Bulphoto

"Днес разбрахме от министър-председателя още нещо много интересно, докато се разхождаше с неговото национално известно возило. Че всъщност сме събирали хората тук, защото сме искали да станем депутати с по 2000-3000 лева заплата. Ако мечтата ни беше да станем такива и да постигнем до този успех - приход от 2000 лева, нито г-н Хаджигенов щеше да бъде адвокат с подобна практика, нито г-н Минеков щеше да бъде международно известен скулптор", коментира Бабикян.

Остават палатковите лагери на Орлов мост и на булевард "Цар Освободител" пред президентството.

Снимка: Bulphoto

Въпреки че през деня е оставен коридор за преминаване на линейките през барикадата на Орлов мост, движението през нощта се затваря изцяло, а автомобилите със специален режим трябва да ползват обходния маршрут. Тактиката е предприета в отговор на полицейската акция от миналата седмица.

Протестите в страната

Във Варна протестиращи отново блокираха кръстовището пред Общината. От снощи палатковият лагер в града отново е на пътното платно пред общината. Шатри, палатки и столчета стоят в центъра на кръстовището. В следобедните часове велосипедист хвърли яйца върху палатките. Двама от протестиращите вече получиха актове от полицията по Закона за движение по пътищата за поставянето на палатки на пътен възел, което блокира движението.

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.

Близо 50 автомобила тръгнаха в 18,30 часа на протестно автошествие по улиците в Габрово. Водачите на автомобилите се събраха половин час по-рано на изхода за Велико Търново. Протестното шествие е организирано от формацията "Будно Габрово", която има представители в габровския Общински съвет.

Автомобилите преминават по централните градски улици със скорост от около 20 километра в час, свирят с клаксони, окачили са българския трикольор и плакати "Оставка". Автошествието е мирно, а организаторите съобщиха, че няма да блокират улици, сгради, пътища и кръстовища.

В Пловдив протестът започна в 19 часа пред сградата на общината. А след това стартира шествие, което мина по централната главна пешеходна зона. То стигна до площад "Джумаята" и отново се върна до началната си точка. Обичайно протестиращите носят плакати с послания и искане за оставките на правителството и на главния прокурор, както и за извънредни избори.