За 28-ма поредна вечер протестиращи се събраха в пространството между Президентството и Министерския съвет, а Отровното трио мина през тълпата с ковчег и кръст, на който пишеше "Борисовата диктатура".

Мнозина от протестиращите пък носеха "символите на протеста" - тикви и тухли. Обстановката бе спокойна. В района имаше засилено полицейско присъствие.

Вижте снимки от протеста

Множеството беше призовано да тръгне към Министерския съвет, "за да погребе диктатурата на Борисов". Там бе поставен черен ковчег с кръст, на който бяха изписани годините 2009-2020, с който символично се погребва "диктатурата на Борисов". Този акт бе придружен от възгласи "оставка" и "мутри вън". От подвижната озвучителната платформа прозвуча "Шоуто трябва да продължи" на групата Queen.

От трибуната Николай Хаджигенов подчерта значението на ефективното гражданско неподчинение, което е имало особен ефект според него през вчерашния ден. Той изтъкна, че досега граничен пункт не е бил затварян от протестиращи и новината за това е влязла в емисиите на световни медии като CNN и Euronews. Заявката на Борисов за евентуално оттегляне от премиерския пост днес по време на Националната конференция на ГЕРБ Хаджигенов определи като "половин оставка" и неудовлетворяваща протеста.

Той покани на трибуната двама журналисти, пострадали при днешните сблъсъци с провокатори по време на форума на ГЕРБ. Журналистите осъдиха този акт на насилие, но бяха категорични, че това няма да ги спре да се борят за каузата.

Въпреки разразилата се буря в столицата в следобедните часове, при която силният вятър издуха част от палатките на протестиращите на Орлов мост и пред Ректората, блокадите в центъра остават. Хората заявиха, че ще останат да протестират, докато цялото правителство подаде оставка.

Майките от "Системата ни убива" казаха, че ще пренощуват в микробуса.

"Оставаме, докато не се случи това, за което сме тук, а именно оставка на Гешев, оставка на Борисов и промяна на изборните правила, за да може да са ясни", сподели протестиращ.

Снимка: БТА

"Не съм се хранила вече трети ден. Зарази липсата на храна не ми става нищо, но е лошо заради слънцето", каза пък една от обявилите гладна стачка Георгия Иванова.

Протестите в страната

Десетки недоволни граждани се събраха отново пред сградата на Община Бургас, за да изразят недоволството си от управлението на правителството. След това протестиращите потеглиха на протестно шествие по централната ул. "Богориди" и блокираха движението на входа на Морската градина.

Недоволните от управлението в Русе блокираха възлово кръстовище. В продължение на час те периодично спираха за кратко движението по бул. "Христо Ботев", в района на бившия завод за печатни платки. Протестиращите бяха категорични, че няма да отстъпят, докато правителството на Бойко Борисов не подаде оставка. На кръстовището имаше засилено полицейско присъствие, до конфликти с шофьорите не се стигна.

Снимка: БТА

Продължават протестните демонстрации и във Варна. Трети ден остава блокирано от палатковия лагер и кръстовището до сградата на общината. Протестиращите са категорични, че няма да го напуснат докато не бъдат изпълнени исканията им - оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрациите протичат мирно. И тази вечер протестиращите шестваха по централните варненски улици.

Подписка срещу блокадите

Втори ден жители на столицата събират подписка срещу протеста и блокадите на ключови кръстовища. Мястото е до пилоните на НДК. Инициативата е на Фейсбук групата "Не подкрепям протеста".

Подписката се събира в подкрепа на жалба до прокуратурата за проява на хулиганство с особена дързост и циничност от страна на протестиращите, както и на тези, които са блокирали кръстовищата при Президентството и Министерския съвет, пред Ректората и Орлов мост.

В жалбата противниците на протеста подчертават, че искат да ползват правото си на свободно придвижване, работа и почивка.

Инициаторите на подписката заявиха, че не търсят масовост. Затова и стоят край пилоните на НДК само по два часа вечер. По думите им, целта им е по-скоро прокуратура и МВР да се задействат и да защитят правата им.

Утре в 9 ч. сутринта организаторите на подписката ще я внесат заедно с другите необходими документи в Софийска градска прокуратура. След това ще очакват прокуратурата и МВР да вземат бързи законови мерки и да гарантират правата на гражданите за свободно придвижване в столицата.