Три са вече протестните палатки на три ключови кръстовища в София в 25-ия ден на протести с искания за оставки на правителството и на главния прокурор. За разлика от миналата нощ, протестните действия в столицата приключиха без сериозни нарушения на обществения ред.

Няма задържани. Блокирани заради палатките и към момента остават кръстовищата на Орлов мост, при Софийския университет и на бул. "Цар Освободител" с бул. "Дондуков".

За около час бе блокиран Е-79 при Кресна.

Протестът в София

Вечерта премина с вече станалото традиционно шествие между "триъгълника на властта" и Орлов мост.

До 20.10 ч. движението по бул. "Дондуков" беше свободно, но акция на протестиращите го затвори в участъка пред Министерския съвет. Един от организаторите на протестите - адвокат Николай Хаджигенов се пошегува, че най-накрая Васил Божков е дал пари за протеста и за оставката на Бойко Борисов. Той показа на хората малка торбичка със жълти стотинки, монетите бяха раздадени на хората, които отидоха и ги хвърлиха пред Министерския съвет.

Събитието бе "озвучено" от свирки, тромби и вувузели. Основните лозунги и днес са "Оставка", Мутри, вън" и Промяна".

Малко преди акцията със жълтите стотинки композиторката Вида Пиронкова изпълни две песни - "Гълъбо" и " Ще сложа край", с акомпанимент на пиано.

Композиторката Вида Пиронкова изпълни две песни - "Гълъбо" и " Ще сложа край", с акомпанимент на пиано

Снимка: БТА

"Ние не се мразим един друг, ние мразим вас! И то откровено", каза членът на т. нар. Отровно трио Арман Бабикян пред събралите се протестиращи.

Посочи, че "утре Шехерезадата му ще Каже", че на протестите се използва език на омразата, "а това е искрено, дълбоко и откровено чувство, което е обосновано от 11 години. Ние не пречим на българите да пътуват, нито да работят, ние пречим на държавата му да си затваря очите и ушите пред искането за оставка", допълни той.

Част от протестиращите хвърляха монети към сградата на Министерски съвет

Снимка: БТА

От днес, освен Орлов мост и булевард "Цар Освободител" при сградата на президентската администрация, е затворено и кръстовището на Ректората на Софийския университет. 

И тази вечер се проведе традиционното шествие между триъгълника на властта и Орлов мост, където беше представена постерна изложба "Лъжите на Бойко Борисов". 

Снимка: БТА

Пред Софийския университет от късно снощи е спрян бус, ползван от движението "Системата ни убива"- около него вече са разпънати десетина палатки, които блокират движението по кръстовището пред университета.

Снимка: БТА

Към 19.30 часа протестиращите майки стигнаха пеша до Орлов мост, където искаха да стигнат още снощи с микробуса. Те поставиха своя палатка до останалите на кръстовището, такава ще поставят и на площад "Независимост" в знак на подкрепа към исканията на протеста.

Снимка: БТА

Пътни блокади в страната

Протестиращи блокираха тази вечер Е-79 при Кресна. Те пресичаха пешеходна пътека на пътя непрестанно и скандираха "Оставка" около час. Към 21:30 полицията се намеси и движението беше пуснато.

По-рано през деня група протестиращи опитаха да блокират движението по път Е-79 в района на Благоевград. Стигна се до намеса на полицията и не бе допусната блокада. Към момента там положението е спокойно.

Трети ден пътят Стара Загора- Хасково е блокиран от протестиращи в района на летището край града. Изграден е палатков лагер. Протестиращите са подготвили индивидуални молби до АПИ, за да им бъде разрешено да стигнат до целта си - да преминат по детелината на магистралата и да се приберат в Стара Загора. Те са категорични, че няма да отстъпят, докато не ги допуснат до аутобана.

Трети ден пътят Стара Загора- Хасково е блокиран от протестиращи в района на летището край града

Снимка: БТА

Днес покана за разговори те отправиха до областния управител Гергана Микова, директора на ОД МВР ст. Комисар Стоян Стоянов, директора на ОПУ Илия Златев и началника на Охранителна полиция комисар Илиян Илиев. Техните столове обаче останаха празни, а протестиращите заявиха, че правото им на свободно придвижване е нарушено. 

Чрез съобщение до медиите Областната дирекция на МВР в Стара Загора апелира да не се провежда автошествие в посока автомагистрала "Тракия", което би довело до опасност от катастрофи на и без това натоварената в неделя следобед магистрала.

Антиправителствени протести има и в други големи областни градове.

Българи в чужбина също изразиха своето недоволство и станаха съпричастни към протестите у нас.

Защо мълчи Европа за случващото се в България. Това питат в писмо до 160 френски и европейски институции протестиращите в Париж българи с искане за оставка на правителството и на главния прокурор, съобщи Би Ти Ви. В писмото си те посочват и че българите в чужбина са свалили доверието си от премиера.

Пред посолството в Лондон за 24-и път се събраха българи в подкрепа на протестите в България, прояви имаше и в Оксфорд, Екситър и Бирмингам.

Оставка на кабинета и главния прокурор, реформа в правосъдната система, разследване на корупцията, електронно гласуване - са част от исканията на протестиращи българи в Манхайм, Осло, Стокхолм, Прага.