Един от измамените е 80-годишният Йордан Стоев. От последните пенсии успял да задели пари за печка. Когато обаче в магазина заедно с продавача започнали да броят парите, той казал: „Една от банкнотите ви е фалшива".
"Ама, как така, това е от пенсия, защото аз други пари не получавам от никъде", възмущава се пенсионерът пред телевизията. 
Старецът, който някога е бил футболист, е измамен с фалшиви банкноти за първи път. Много негови близки обаче често са ставали жертва на този вид измама. Дадо Йордан казва, че положителното от неприятната случка е, че е разбрал как да разпознава фалшивите левове.
"Вече знам! Първо момчето каза серия Я, второ имало там нещо грапаво, трето била по-малка и четвърто - по-прозрачна", обяснява той.
От пощата, в която Йордан Стоев е получил пенсията си, отказват да застанат пред камера, но твърдят, че винаги проверяват банкнотите дали са фалшиви.
Търговците са едни най-често сблъскващите се с фалшивите пари. Казват, че не им е нужна специална машина, за да познаят ментето. Правят го и със затворени очи. Особено напоследък.
"Съвсем нова хартия беше и се разбра", обяснява Йорданка Стоянова, която скоро открила фалшифа банкнота.
"Лесно се познават. Особено, ако е намокрена ръката, тя самата банкнота се разтича", добява неин колега - Владимир Веселинов.
"Има такива мошеници, които гледат да ги пробутат, но има много хора, които тях са ги излъгали", казва пък Ангел Ангелов.
Близо три пъти повече са хванатите фалшиви левове, след като финансовата криза навлезе в България. Най-фалшифицирана си остава банкнотата от 20 лева, казват експертите.