От фондацията заявяват в писмо до медиите и министрите на правосъдието и вътрешните работи, че всеки ден при тях постъпват сигнали за издевателства над домашни или бездомни животни, като нерядко се употребява оръжие или силни отровни вещества, а често има и пострадали хора.
Явор Гечев от фондацияна обясни пред БНР, че през месец декември е подписано споразумение с Министерството на земеделието и храните и "Четири лапи" е основен партньор по изпълнението на Закона за защита на животните, особено що се касае до безстопанствените животни. Този проблем обаче – отношението към животните като цяло, винаги остава на заден план и на фона на икономически проблеми, социални проблеми и т.н. През месец април имаше в парламента дискусия за това, дали да бъде инкриминирано особено жестокото отношение към животните, тъй като в момента това се счита за административно нарушение, ако човек убие животно, каза още Гечев.
Всъщност инкриминирайки особено жестокото отношение към животните, по този начин се предпазват хората, защото е доказано, че хората, които измъчват животни, голяма част от тях в по-късен етап се превръщат и в престъпници. За съжаление нашите народни избраници тази връзка не успяха да я направят, но се надяваме новият парламент да я направи връзката, смята Явор Гечев.
„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 7 европейски страни. В Брюксел има офис по европейска политика. У нас организацията е позната най-вече с парка за танцуващи мечки в град „Белица”, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни.