Това се казва в специално разпореждане на Министерството на правосъдието, съобщиха от ведомствения пресцентър. Документът е подписан от главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията” Петър Василев. Според заповедта получените данни трябва да се имат предвид при изготвяне на оценката на риска от рецидив и сериозни вреди и да се предоставят на комисията по изпълнение на наказанията. При отказ за представяне на информацията, шефовете на затворите трябва да уведомяват прокурора, който упражнява надзор за спазване на законността при изпълнение на наказанията.
Заповедта на главния директор е издадена по повод констатирането на случай, при които комисия от затвора в Белене не е разполага с данни за неприключилите съдебни и досъдебни производства срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и така той беше преместен в затворническото обжежитие с лек режим в Казичене. След като проверка, назначена от заместник-министъра на правосъдието Христо Ангелов, която установи пропуска на затворническата администрация, е било взето решение да бъде издадена въпросната заповед.
Междувременно издънката съвпадна с инцидент, при който Митьо Очите се сбил с друг затворник в Казичене, и той бе върнат в Белене, където има строг режим.