При последния удар бяха отмъкнати скъпоценности за 65 милиона долара (47 млн. евро) от магазин на "Граф дайъмъндс". Това установил вестник "Лондон дейли нюз" , цитиран от БТА, чрез свое разследване. Алжирските престъпници наемали източноевропейци като българи или албанци, прочути като "експерти в боравенето с оръжия и в обирите", посочва вестникът.
За обира от миналата седмица различни източници, на които вестникът се позовава, твърдят, че алжирски банди не само са инициаторите му, но и посредничат при пласирането на откраднатите бижута, главно сред арабски купувачи. Полицията познава много добре тези алжирци - те обикалят из Бонд Стрийт с бентлита и ролс-ройси, в чиито багажници има бижута и часовници, които продават на богати араби, дошли на почивка в Лондон, посочил един от източниците, собственик на магазин за дрехи.
За да снабдяват клиентите си със стока от най-високо качество, алжирците поръчвали обирите, като наемали различни престъпници, най-често източноевропейци, като българи и албанци.
Обичайният сценарий е следният, разказва за вестника друг източник. Клиент от Саудитска Арабия, например, харесва скъпа огърлица за съпругата си в конкретен магазин. Той се свързва с алжирците, с които се договаря за цената и времето на доставката. След това алжирците възлагат на някой бандит да открадне бижуто и го продават на клиента на договорената цена.