По неофициална информация мъжът вече е нападнал пет деца, а не само две, както бе обявено.
От около седмица Столичната дирекция на вътрешните работи е обявила тревога в своите редици. До всички софийски районни управления и патрулиращи полицаи са разпространени листовки с описание на "Маниака със спринцовката".
"Мъж на средна възраст 45-55 години, от български произход, висок около 180 сантиметра, с нормално телосложение, с леко оформено коремче, с къса 4-5 сантиметра бяла коса, която стърчи нагоре, с челно оплешивяване. В някои случаи е посочено, че има липсващи или развалени зъби. При отделни случаи е посочено, че мирише лошо, на алкохол, на мъжки парфюм или въобще не миришел. Няма особени белези, татуировки, накити и др. Няма установени говорни дефекти, като говорел малко. Обикновено носи спринцовката във вътрешен джоб на горна дреха (яке) и я прибира в себе си след убождането", гласи дословно раздаденото на патрулите описание.
Последното нападение на мъжа бе само преди два дни в столичния ж.к Обеля 1, където бе прободено със спринцовка 6-годишно момченце.
"Уведомяваме ви, че от месец април 2009 година до момента на територията на град София са регистрирани 4 случая на убождания на малолетни лица, от които едно момиче и три момчета на възраст до 10 години, като на същите при убождането е вливана неустановена до момента течност", гласи вътрешната информация от СДВР, предоставена на служителите няколко дни преди петото нападение. На полицаите е съобщено още, че при един от случаите нападателят е ухапал жертвата по ръката и седалището.
Разследващите подозират Маниака за още два подобни случая - през 2000 и 2004 година, останали неразкрити до днес.
Неизвестна остава причината, поради която СДВР бие тревога сред униформените, без да предупреди официално столичани за надвисналата над децата им опасност. За щастие до този момент няма информация в организмите на жертвите да е инжектирана опасна субстанция, но според специалисти дори шокът от подобно нападение е способен да натовари психиката на децата с трайни поражения.