Шестимата бяха отвлечени в Сомалия през ноември 2008 година по време на мисия на френската хуманитарна организация "Действие срещу глада", за която Панчова работи.
"Доколкото знам, платен е откуп от 3 милиона долара, за да бъдат пуснати на свобода шестимата хуманитарни работници, отвлечени от нашия район", каза по телефона за Ройтерс местният старейшина Фарах Хюсейн от Гураел, Централна Сомалия.
И френското външно министерство, и организацията, за която работят отвлечените чужденци, обаче отрекоха да е плащан откуп. Отрече и бащата на един от отвлечените кенийски пилоти. По думите му нито кенийското, нито френското правителства са плащали откуп, а въпросът е бил уреден само чрез преговори. Похитителите разбрали, че няма да могат да получат пари и затова пуснали заложниците си, казва пред Ройтерс Джеймс Каморе.
След като бяха освободени, хуманитарните работници заминаха за Найроби, Кения. Там те бяха скрити от пресата и откарани нанякъде, веднага щом пристигнаха. Двамата кенийци се върнаха при семействата си.
Данка Панчова, която е от Пазарджик, ще бъде посрещната по специален начин в село Сарая, където живеят нейните родители.
Освободената от плен в Сомалия Данка Панчова вече е говорила с родителите си по телефона, съобщи говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Драговест Горанов. По думите му - по телефона тя е звучала добре, не е отпаднала духом, физически е добре. „В момента освободените се възстановяват в Найроби, столицата на Кения. Когато се възстановят, всички освободени ще отпътуват от Найроби. Шефовете на неправителствената организация „Действие срещу глада” са ги поканили в Париж като техни гости, от освободените зависи кога ще бъдат в състояние да отидат и кога ще пожелаят. Ако имат желание директно да си пътуват до родните места, както е нашият случай и този на белгийския гражданин, това е друг въпрос. Кога ще стане – това е медицински въпрос от една страна, от друга – въпрос на самите домакини и на неправителствената организация.
Посолството на България във Франция работи по случая. Ако родителите на Данка Панчова пътуват до Париж, служител на МВнР ще ги придружи”, каза Драговест Горанов.