Прокуратурата се е самосезирала и от публикации на централни и местни печатни издания от вчера и днес във връзка с нарушения в най-голямата топлоцентрала в България.
Тачев обясни, че досъдебното производство е образувано за безстопанственост и неполагане на грижи за имоти.
Според Константин Тачев в ТЕЦ "Марица изток 2"  се разследват и данъчни престъпления. "Има назначена проверка за тази година във връзка с ревизионен доклад", допълни окръжният прокурор.
В момента се извършва 5-торна комплексна съдебно-счетоводна и икономическа експертиза. Тя има за цел да установи причините, довели до липса на активи на най-голямата топлоелектрическа централа на Балканите, която е държавна собственост. Също така трябва да бъдят изяснени и причините, заради които на дружеството не се признава ДДС в особено големи размери. За целта се проверяват и над 15 фирми - извършили доставки и различни услуги на централата, до каква степен са изрядни и дали сред тях няма фантоми. Любопитен факт е, че сред тях е и фирма, близка до скандално известния бизнесмен от Стара Загора Росен Драгнев. 6-членната група, ръководена от 32-годишния мъж, беше заловена през февруари от старозагорските антимафиони. Те са създали огромна мрежа за източване на ДДС и в момента са в ареста.
Очаква се досъдебното производство, образувано след мащабна проверка в ТЕЦ „Марица изток 2”, да приключи до месеци и прокуратурата да излезе с обвинителен акт. Най-вероятно се касае за милиони източени левове.