Това заяви в интервю за Дир.бг известният музикант от група "Ревю" Васил Гюров - един от най-големите поддръжници на дивото къмпингуване, който и това лято е на Корал.

- Г-н Гюров, преди началото на сезона вицепремиерът Валери Симеонов се закани да не допусне "подобно явление", защото не може "всеки да си разпъва палатка където му падне" и да оставя "камари боклуци". Успя ли по някакъв начин да приложи заканата си той?


- Ако Валери Симеонов правеше всичко, за което се заканва, положението щеше да е много зле, но, слава Богу, че повечето му закани няма как да се случат, даже и да има желание. Защото няма жива сила, която да спре хората, които искат до имат пряк достъп и досег с природата. Ако нещо такова се направи в България, хората, които искат да къмпингуват диво, ще отидат в Гърция и много други страни. Хубавото е, че хора като Симеонов не могат да им попречат.

- И все пак, не би ли било добре държавата да се намеси, така че условията в къмпингите да бъдат регулирани - да има канализация например?

- Ние в момента правим това - хората, които сме тук, обсъждаме и събираме пари, защото, доколкото разбрахме, на кмета на общината един от основните му проблеми, е че тия 50-100 души, които идват, не внасят курортна такса и това ощетява общината. Затова сме събрали една голяма сума, ще направим целево дарение и ще поставим тоалетни на плажа на Корал, защото, както ни увери кметът, нямало достатъчно бюджет да осигурят нормална бройка. Това е така, защото много хора идват от Китен, Приморско, Лозенец - не е тайна за никой какво представляват тамошните плажове. И тук се струпват около 1000 души и няма къде да ходят да тоалетна. Така че сега по някакъв начин гражданското общество започва да се грижи за плажовете, подавайки ръка на държавата

Всеки курортист в хотел или квартира плаща по 55 стотинки, един от аргументите против дивото къмпингуване е, че ние не плащаме тези пари, с които ще се извозва боклук, ще се осигурят тоалетни. Затова сега събираме доста по-голяма сума, за да наемем още тоалетни и да има някакъв мир, в стремежа да запазим малкото останали такива плажове. Непрекъснато се събира, по 50 стотинки на ден от човек, някои стоят една седмица и оставят 20 лева, други повече, за момента имаме около 200-300, ако се увеличи тази сума, ще купим още тоалетни.

- А как ще отговорите на критиките, че само твърдите, че обичате природата, но не я пазите и оставяте боклук след себе си?

- Това нещо го говорим постоянно, аз в момента пресявам пясъка от въглени с една мрежа за комари, а хората, които оставят боклуци, са предимно от околните градове - каквото донесат, го оставят и ние го събираме. В края на лятото, а и в началото, този плаж и повечето такива се почистват от нас и изглеждат в много добро състояние, това е истината. Тези обвинения са чиста проба популизъм, няма такова нещо - всички, които лагеруват тук, събират след себе си. Но, за съжаление, на места, където се събират много хора, винаги има боклуци.

Например огромна част от хората, дошли на концерта на Слави Трифонов, са от провинцията и оставиха няма да ви кажа какви боклуци, защото аз живея на Орлов мост. И тия боклуци кой ги прибра? Прибира ги общината, няма значение дали някой е неин жител или не. Спекулациите с това кой къде живее и кой му събира боклуците също са популизъм...

- Коментира се обаче, че в Гърция къмпингите са уредени с всякакви условия и там няма такива проблеми, как може това да се случи и в България?

- Това, което трябва да стане и за радост се случва на някои места, където все още има неразграбени общински земи - да се дават отделни места, които хората могат да ползват срещу такса, която внасят в общината. Проблемът с южните плажове е, че през 90-те години бяха разграбени държавни земи, къмпинг Корал също е бил такъв, разпродадени са на безценица, после продадени през втора-трета и четвърта ръка... За радост тук поне не може земята да бъде застроена, защото ще стане като в Царево - там имаме Попското - Северния плаж - с огромен комплекс от бетонни сгради, или Оазис - всеки, който е бил едно време там, знае какво беше, сега виждаме какво е - скоро пак имаше наводнени подземни гаражи заради тези строежи.

Това, на което се надяваме, че някой ден ще стане е - с помощта на гражданското общество и държавата да се направи регулация и тези места да се ползват като къмпинги. Но сега, докато няма закон и правило, по което можем да уредим тези неща, проявяваме чисто гражданска инициатива, докато някой ден бъде върната тази земя официално, за да може да се ползва от хората. В момента присъстваме, за да опазваме от посегателства, не е тайна как се разкопава, преди 2-3 седмици на 3 метра от съседен плаж беше пусната септична помпа. Интервюираният собственик обяснява, че всичко отивало в канализацията, но това е само за пред медиите, всичко отива в морето... (вижте снимка в галерията).