Преписката е постъпила днес в Районната прокуратура в града под тепетата по компетентност от Софийската Районна прокуратура, съобщиха от държавното обвинение.

Вчера от асоциация „Активни потребители" съобщиха, че са открили наркотично вещество в разпространена в търговската мрежа българска лютеница. Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и смазки. То действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната, твърдят от асоциацията. Откритото съдържание на забраненото вещество било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт.

От прокуратурата уточниха, че сигналът е за 550-грамовото бурканче „Класик лютеница", произведена от „Идеал Продукт". Фирмата е базирана в Перущица.

По случая незабавно е разпоредена предварителна проверка за срок от 3 дни на органите на полицията, съвместно с представители на Българска агенция по безопасност на храните относно евентуално извършено престъпление - изготвяне на храни за общо ползване по такъв начин, че в тях попадат опасни за здравето вещества.

По-рано днес обаче токсикологът от Военномедицинска академия Силвия Стойкова категорично отрече, че олеамидът е наркотично вещество.

"Това твърдение е преувеличено и невярно. Има строга класификация на наркотичните вещества, но олеамид не е едно от тях. Най-вероятно грешката се поражда от факта, че то е подобното на друго вещество, което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната ни система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина“, обясни токсикологът.

До момента лютеницита не е изтеглена от пазара.