Тя бе категорична, че има строга класификация за наркотичните вещества и олеамид не фигурира в нея.

Вчера от асоциация „Активни потребители" съобщиха, че са открили наркотично вещество в разпространена в търговската мрежа българска лютеница. Веществото е олеамид - токсично е и се влага в пластмаси и смазки. Действа като приспивателно и като дрога, въздействаща на същите рецептори, които се влияят и от марихуаната. Откритото съдържание на забраненото вещество било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт.

Силвия Стойкова обаче категорично отрече олеамидът да има подобни свойства и да е наркотик.

"Това твърдение е преувеличено и невярно. Има строга класификация на наркотичните вещества, но олеамид не е едно от тях. Най-вероятно грешката се поражда от факта, че то е подобното на друго вещество, което е структурно опасно. Категорично олеамидът не влияе на нервната ни система. Той е разпространен около нас и се открива и в храни, в които се използва растителна мазнина“, обясни токсикологът.

Председателят на асоциация „Активни потребители” Богомил Николов също призна, че веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества.

Той обясни, че асоциацията е изследвала 12 марки промишлено произведена лютеница, както и три вида домашни от различни региони на страната, за да се направи сравнение. Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид, проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите.

"Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%", коментира Николов.

Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка.

"Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света", подчерта Николов.

От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че за момента няма да изтеглят от пазара лютеницата, в която е открит олеамид, предаде offnews.bg
До края на деня от БАБХ трябва да публикуват и становище по случая.