Вещите са били скрити, заради пиратските набези. Някои от тях са били зад олтара в църквата. Част от тях ще бъдат показани в музея на острова.

Ремонтните дейности вече са на финала си, а през пролетта на следващата година, когато е построен и катамаранът, островът вече ще е достъпен за туристи, обяви кметът 

Предстои "Света Анастасия" да се почисти основно и всички строителни механизации да бъдат изнесени на сушата.

"Чакаме голям военен кораб, който да ни помогне с транспортирането и започваме подготовката за сезон 2014 г. Вече са назначени една част от служителите - това са служители на община Бургас, които ще обслужват функционирането на острова - както атракциите, така и заведенията" -  съобщи градоначалникът на Бургас, цитиран от "Фокус".

Някогашният манастир е реконструиран, там ще се помещава музеят и хотелската част.

В музея ще се пресъздава историята на острова, различните му приложения през годините – като манастир, като затвор. Църквата на "Света Анастасия" е възстановена. Тя е от периода между 12 и 14 в., реконструирани са и стенописите.

По проекта е възстановена и манастирската лекарна, където ще се отглеждат лековити билки. Легендите говорят, че хора от сушата са идвали заради тинктурите на монасите.

В ресторанта на острова "100 години назад" пък ще се приготвят стари, автентични рецепти от региона, основно с риба и морски продукти.

Островът е възстановен почти до автентичния си вид - от сградите до настилката.

20 туроператори вече са посетили остров "Св. Анастасия" и има интерес той да бъде включен в туристическите дестинации.
Има голям интерес и към сватби и кръщенета.