Жените в Европа могат да бъдат движещата сила на иновациите. Те имат потенциала, таланта и визията да работят като предприемачи в стартъпи, да бъда лидери и да предлагат бързо решения на различни въпроси от ежедневието ни.

Около това мнение се обединиха днес десетки жени-предприемачи, които пристигнаха в София за поставянето на началото на "Европейския форум за жени учредители". Инициативата е на българския комисар Мария Габриел. На практика в София бе създадена първата част от европейската мрежа European Women Founders, под патронажа на еврокомисаря ни. България е първата страна, в която се събраха на едно място жените-основателки. Сред приоритетите на форума са предизвикателствата и възможностите за жените в областта на иновациите и предприемачеството.

"Нека да идентифицираме своите сили, да изградим съюзи и да се свържем заедно така, че с помощта на локалните системи за екосистеми за иновации да можем да изградим и паневропейска екосистема за иновации. В сърцето на тази система да бъдат жените, потенциала, таланта и идеите и визията. Това е единствения начин да успеем всички заедно", заяви българският еврокомисар по време на първата среща на организацията.

Всички снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК >>

"Водещ фактор при иновациите за мен са жените. И нашите разговори днес са да определим какви ще бъдат трите основни мерки, за да променим нещата на европейско равнище и какво бихме искали да постигнем. На Европейско равнище вече сме идентифицирали основните препятствия", добави Габриел. Тя призова всички дами да помогнат за съвместното преодоляване на препятствията.

Участие в събитието на живо взе и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която сподели няколко успешни примера за жени с огромен предприемачески дух в София. Онлайн участие в семинара взеха кметове от различни градове на Европа, които също имат специални политики за насърчаване на иновациите и на участието на жените в бизнеса.

Снимка: dir.bg

"Кметовете играят важна роля за тази институционална промяна. Промените няма да дойдат само от европейските институции. И ако искаме да убедим нашите правителства да превърнат думите в дела, имаме нужда от нашите региони. Надявам се наистина да създадем заедно една обща мрежа от жени-предприемачи. Мрежа от компании, които да превърнат жените във водещата сила за борба с промените на климата, решения за ежедневието, много повече решения, създадени от компании, водени от жени", сподели визията си Габриел.

Друга важна задача е да бъде подкрепена инициативата за европейските шампиони с поглед към жените и бизнеса. "Някои от вас вече са запознати със Съвета за иновации на Европа и това е нашата начална точка. Той е нашият съюзник и катализатор. С европейския съвет по иновации имаме средства, които да използваме в тази посока", обясни още еврокомисарят.

Снимка: dir.bg

Габриел даде и един успешен пример за силата на нежния пол.

"Заедно с Европейския съвет за иновациите може да постигнем повече в този контекст. Инициативата Women ICT EU е за жени, работещи в ИКТ технологиите. Там сме избрали до 50 компании, водени от жени. Сега споделям с вас, че с европейско финансиране ще се подкрепят първите 130 компании, управлявани от жени", обясни Габриел.

Тя поиска повече подкрепа от предприемачите за разрешаване на проблемите, свързани с жените и бизнеса.

"Вие ще ми помогнете да убедя другите хора да видят, че това е инвестиция не само за нашето бъдеще, а и инвестиция за нашето настояще. Искаме да бъде още по-добре подготвени и да сме устойчиви. Искаме да създаваме работни места", сподели визията си еврокомисарят.

Всичко това е важно в контекста на паневропейския дневен ред за иновации.

"Крайната цел на приоритетите е да сме модел за подрастващите, за момичетата и да сме вдъхновяващ пример за следващото поколение, за младите жени. Така може да идентифицираме каква е ролята на образованието в областта на инженерните и математически науки и по какъв начин провеждаме нашите кампании. Аз лично провеждам кампании за вдъхновяване на младите момичета всеки ден", обясни Габриел.

Тя изрази и своето притеснение за малкия брой жени, които управляват или създават компании и стартъпи в ЕС. Само 16% от стартъпи са с ръководители жени. Малко са и учредителите на стартъпи за рисков капитал, които са дами.

"Тази тема е много близка за мен и данните бяха много шокиращи за мен, когато ги видях през 2020 г. 2,4% от компаниите, управляващи рисков капитал се управляват от жени. От друга страна, вие сте доказателство, че екосистемата на предприемачите е жива и работеща, тя работи", обясни още Габриел.

Снимка: dir.bg

Женско царство в Столична община

Оказа се, че 67% от персонала на Столична община са жени. На високи позиции в София има близо 50% жени, а четири от заместник-кметовете са дами. Тези данни обяви пред участниците във форума кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че еврокомисар Габриел е вдъхновяващ пример за жена-лидер.

"Вдъхновява и насърчава младите жени да са лидери, тя ги подкрепа и се бори за всяко евро, което да бъде насочено към иновации. И то да бъде насочено към жени - лидери , стартиращи компании", каза Фандъкова.

По думите ѝ в България сме добър пример за възможностите, които имат жените-предприемачи, защото много дами са на ръководни постове в частния и държавния сектор. "Като първа жена-кмет, аз приемам своя кауза да помагам за повече жени. Със знанието за своята женска сила и разбирането за качества и компетентност да си вършим работата", сподели Фандъкова. Тя добави, че по данни на Евростат България продължава своята тенденция и се нарежда на 1-во място по брой жени, заети в IT сектора.

Главният изпълнителен директор на Invest Sofia д-р Мария Христова също представи инициативите на София и на Столичната агенция за приватизация и инвестиции, които са насочени към подкрепа на женското предприемачество.

Снимка: dir.bg