България влиза в извънредно положение до 13 април. Целта е през този един месец да направим всичко възможно, за да блокираме пътя за разпространение на новия коронавирус. Към днешна дата - петък, 13 март, статистиката сочи 1 фатален случай и над 20 заразени.

Конституцията приравнява извънредното положение с войната. То позволява приемане на временни закони, които ограничават част от правата на гражданите. Единствените неотменими права остават правото на живот и правото да не бъдеш подлаган на изтезания.

Държавата, която пандемията превърна в Европейски Китай, вече бере негативи от грешки в началото на кризата. Но опитът на Италия може да бъде за пример на всички останали.

Решихме да потърсим отново българи, които живеят в най-засегната област на Ботуша - Ломбардия - Ана Сотирова от Меда, Анна Стоилова от Ро, Галина Енева от Кремона, Мирослава Ценова и Бинка Гетова от Милано. Попитахме ги какво трябва да знаем, докато се подготвяме за въвеждането на безкомпромисни мерки в България.

Ето някои от най-интересните факти по организацията на живота и най-важните изводи, които можем да вземем от кризата в Италия:

 • Затворени са кина, барове, заведение и дори църквите
 • Ограничения за излизане - домът се напуска само с уважителна причина, а града - с документ
 • Ако нарушителят е в карантина с вирусни симптоми, го грози затвор, за останалите - глоба
 • Щурмът към хранителните магазини е продължил само 1-2 седмици, след това вълната е отминала, усеща се само дефицит на маски
 • В отворените магазини и аптеки се спазва 1 метър дистанция, изчаква се търпеливо и има за всички
 • Работниците са призовани да ползват полагаем отпуск, докато държавата намери решение
 • За най-поразената - т.нар. червена зона, парламентът обсъжда гратисен период при изплащане на ипотечни заеми, данъци и сметки.е
 • Не всеки болен заема място в болницата - тези без усложнения се прибират в домашна карантина
 • Проблемът не трябва да се подценява
 • Не вярвайте сляпо на социалните мрежи
 • Сега не е моментът да бъдем смели, а разумни
 • Важно е да се носи отговорност и към себе си, и към околните
 • Най-голямата вина на гражданите е, че късно взеха сериозно необходимостта да останат по домовете си
 • Най-голямата вина на държавата е, че затвори късно местата за масови събирания

Ана Сотирова, Меда, област Ломбардия: 
Коронавирусът няма да изчезне от днес за утре, но ще дадем възможност на здравната система да помогне на всеки от нас

 

 

Анна Стоилова, Ро, област Милано:
Пазете спокойствие и не вярвайте на всичко, което четете

- Как върви животът при вас? Какви ограничения са наложени? Как държавата регламентира презизното им изпълняване? Успява ли да го направи?

- Животът продължава дори и под наложените строги мерки и ограничения за излизане от вкъщи. Не е забранено, но не трябва да се излиза освен ако не е за да се отиде на работа, за покупка на храна и други дейности от първа необходимост като например да се оставят децата при баба и дядо, ако родителите трябва да отидат на работа. Има декларация, която се попълва с целта на излизането, но доколкото разбрах, е само при напускане на населеното място, в което се живее. Органите на реда (местна полиция, общинска полиция, карабиниери) следят за това да няма събиране на много хора на обществени места, включително паркове, но самостоятелни разходки могат да се правят.

- Какво се случава с дефицита на продукти - хранителни, медицински и други?

- Дефицит на продукти няма или поне нямаше, когато пазарувах последно (понеделник сутринта). Празните рафтове бяха само през първия уикенд, когато беше обявен първият случай в Италия. След това всичко се върна към норманлия си ритъм. Има липса на маски, но това е разбираемо. Аз дори не съм се опитвала да търся и нямам маска вкъщи. Но нямам и много излизания в този период.

- Кога и как се проверява дали си заразен? Кога настаняват в болница и при какви обстоятелства препоръчват домашна карантина?

- Кога и как се правят тестове е доста относително според случая и симптомите, доколкото ми е известно. Настаняването в болница също. Има телефони, на които отговарят медицински лица и след това се пристъпва към процедура по настаняване в болница, но може и да се говори по телефона и с личния лекар относно симптомите, като той съответно дава насоки какво да се предприеме.

- Как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази ситуация - болнични, отпуск или друг вариант? Дистанционно ли работите или на място? Как влияе извънредното положение на доходите ви?

- Как ще се регламентират отношенията работник-работодател престои да се решава, защото от днес почти всичко в цяла Италия е затворено. Някои идеи бяха само за първоначалната зона под карантина. Има много идеи, но мисля че все още нищо не е влязло в сила. Вероятно ще се ползват отпуски и разрешителни за лечение (не болнични). Аз не работя в този период и вероятно ще усетя трудности напред във времето, тъй като хората ще се страхуват и в близко бъдеще да пътуват, а за тези като мен, които работят в туризма, последствията ще са сред най-сериозните.

- Държавата помага ли по някакъв начин?

- Темата ме засяга лично. Има предложения за гратисни периоди, но не знам дали са одобрени официално и как точно ще бъдат приложени.

- Какви поуки взехте от първите седмици на коронавируса? За какво и как да се подготвим в България? Какво е най-важно да се прави и каи са грешките, които в никакъв случай не трябва да повтаряме у нас?

- Поуката от изминалите седмици е, че трябва да се запази спокойствие. Да се следват мерките и инструкциите, които се дават от компетентните органи. Да не се вярва на всичко, което се чуе/прочете по тв/радио/вестници/ и най-вече социални мрежи. В България не трябва да се гледа политическата страна, защото това което се прави там сега, бяха същите мерки в Италия преди две седмици. Не трябва да се подценява проблемът, че е един обикновен грип. Ако всеки бъде отговорен гражданин ограничи излизанията си, всичко ще отмине по-бързо. Мерките са точно за това да се ограничи разпространението, а не, че някой иска да ни лоши от правото да си пием кафето с приятели.

- Има ли още нещо, за което искате да предупредите България, докато у нас заразата не е достигнала сериозни размери?

- В България има много болни от сърдечни и белодробни заболявания, те са най-рисковата група. Трябва да се мисли за всички, не всеки за себе си. Да не забравяме нашето мото: обединението прави силата! Мисля, че за две седмица всеки може да се лиши от нещо малко за благото на всички.

Галина Енева, Кремона:
Най-голямата грешка на италианците е, че не си останаха по домовете

- Как върви животът при вас? Какви ограничения са наложени? Как държавата регламентира презизното им изпълняване? Успява ли да го направи?

- Кремона е един от първите и най-засегнати градове. Отменени са спортни и културни събития. Затворени са пъбове, театри, фитнес и спортни центрове. Баровете до вчера работеха от 6 до 18 часа, без сервиране на бара и ако има минимум 1 метър между клиентите. От днес всички търговски обекти са затворени, с изключение на хранителни магазини и аптеки. На хората е абсолютно забранено да излизат без уважителни причини, не само от града, но и от домовете си. Нарушителите се глобяват. Ако някой, който под карантина със симптоми наруши декрета, го грози дори затвор. Обстановката не е военна, разчита се на съзнанието на гражданите. Все още има много нарушители, особено в не толкова засегнатите зони.

На хората е абсолютно забранено да излизат без уважителни причини, не само от града, но и от домовете си. Нарушителите се глобяват. Ако някой, който под карантина със симптоми наруши декрета, го грози дори затвор.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

- Какво се случава с дефицита на продукти - хранителни, медицински и други?

- Все още маски и дезинфектанти почти не могат да се намерят. Ние например успяхме да купим по една маска за нас и децата, но това е недостатъчно. Маските трябва да бъдат често сменяни (тези с филтър), повечето са еднократни. Когато липсва дезинфектант, ползваме еднократни ръкавици. В магазините вече няма панически разграбвания. Пускат поетапно клиенти, за да не става навалица. Изчакващите на опашка трябва да имат поне 1 метър дистанция. Това важи и за аптеки, банки... В момента магазините са заградени напълно нормално.

В магазините пускат поетапно клиентите, за да не става навалица. Изчакващите на опашка трябва да имат поне 1 метър дистанция

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

- Кога и как се проверява дали си заразен? Кога настаняват в болница и при какви обстоятелства препоръчват домашна карантина?

- Тампон (бел.ред. - проба) се взима, когато пациентът показва всички симптоми на COVID-19. Има телефон, на който се обажда при съмнение. Операторът решава дали да изпрати екип на място, за да направи тампони и евентуално да извози пациента. Домашна карантина се препоръчва на пациенти с температура над 37,5 градуса и такива, които са имали контакт със заразени или близки на заразените. Болните първо се приемат в болница, преценява се състоянието и при подобрение, или ако няма усложнения, пациентът се изпраща под домашна карантина.

- Как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази ситуация - болнични, отпуск или друг вариант? Дистанционно ли работите или на място? Как влияе извънредното положение на доходите ви?

- Към момента работниците са призовани да ползват полагаемия отпуск. Държавата търси други варианти, просто нещата се случват много бързо. Много фирми и обществени услуги работят на smart working от домовете си. Ние сме лютиери, имаме ателие, работим, но сме затворени за клиенти и посетители. Нашата работа е специфична, кризата за нас започна с появата на вируса в Китай. Тъй като работим с Азия, много от клиентите ни спряха да пътуват, а музикантите - да купуват, предвид всички отменени културни мероприятия.

- Държавата помага ли по някакъв начин?

- Говори се за гратисен период при изплащане на ипотечни заеми, данъци и сметки. Най-вероятно тези привилегии ще има единствено червената зона, която затвориха първа, но за момента няма нищо официално.

- Какви поуки взехте от първите седмици на коронавируса? За какво и как да се подготвим в България? Какво е най-важно да се прави и каи са грешките, които в никакъв случай не трябва да повтаряме у нас?

- Мисля, че най-голямата поука, която трябваше да си вземе Италия (а не го направи), е да не омаловажава риска. Въпреки че цял свят видя какво се случи в Китай, хората гледаха с насмешка на болестта. Прост грип, конспирации и т.н. Италия трябваше да има тежка ръка, след като видя колко бързо ситуацията излиза извън контрол и да наложи строги мерки. До тях така или иначе се стигна, но едва когато здравната система започна да изнемогва, а заболелите да стават хиляди, да не говорим за стотиците починали.

България вече ясно знае какви са последиците, COVID-19 се разпространява изключително бързо. Най-много трябва да наблегне на превенция и да не чака появата на много заразени. Най-голямата грешка на италианците е, че не си останаха по домовете въпреки призивите. Вината е на държавата, призовава народа да пази дистанция и затворени помещения, а барове, молове и магазини останаха отворени. Има ли поява на много случаи, затваря се всичко за седмица и проблемът много вероятно може да бъде решен. Италия изчака и последствията са колосални - икономика, здравна система, всичко е пред срив. България не може да си позволи такъв лукс.

- Има ли още нещо, за което искате да предупредите България, докато у нас заразата не е достигнала сериозни размери?

- Болест има, не може да се отрича. Бъдете съзнателни, пазете се, мийте се. Ако ви се налага да влизате в магазин, банка и прочие, сложете маска и ръкавици. Ако не ви е наложително, просто не ходете. Пийте си известно време кафето у дома и отложете излизанията в петък вечер. Европа е пламала, не е моментът да бъдем смели, а разумни. България не разполага със структури за интензивно лечение от такъв мащаб. Нека ограничим болните! Днес синът ми имаше задача от детската градина да нарисува италианското знаме и да го изпрати в училище. Ние нарисувахме и българското, защото сме съпричастни с появилите се случаи на наша земя. Решихме да сложим българския герб, на него е написано "Обединението прави силата". Мисля, че няма по-подходяща фраза за ситуацията, в която живеем.

Мирослава Ценова, Милано:
Сравнения със загиналите в катастрофи са безумни, спазвайте указанията и не изпадайте в паника

- Как върви животът при вас? Какви ограничения са наложени? Как държавата регламентира презизното им изпълняване? Успява ли да го направи?

- Опитваме се да водим нормален начин на живот, като спазваме указанията и препоръките. Ограничили сме социалните си контакти и прекарваме времето си вкъщи. От днес излизаме само при крайна необходимост - пазаруване на храни и лекарства, по здравословни причини и работа. Трябва да носим със себе си специална декларация за причината, поради която сме навън. Ако нямаш основателна причина и попълнен документ при проверка, подлежиш на парична глоба. Първоначално обществото подценяваше ситуацията, въпреки препоръките на правителството, но след последните статистики и мерки, потокът от хора значително се ограничи. Има изисквания за спазване на дистанция от 1 метър при пазаруване и ограничаване на броя потребители в магазините, затова пред тях често се образуват опашки, като хората се стремят да се съобразяват.

Първоначално обществото подценяваше ситуацията, въпреки препоръките на правителството, но след последните статистики и мерки, потокът от хора значително се ограничи.

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

- Какво се случава с дефицита на продукти - хранителни, медицински и други?

- За момента няма дефицит на хранителни продукти. Хранителните магазини, аптеките и градският транспорт продължават работа. Липсваха маски и дезинфекциращи гелове, но доколкото разбрах, вече няма такъв проблем.

- Кога и как се проверява дали си заразен? Кога настаняват в болница и при какви обстоятелства препоръчват домашна карантина?

- Тестове се правят при съмнения за заразяване. Ако човек има симптоми, се свързва с личния си лекар и действа по неговите препоръки. През болница минават всички със съмнения за коронавирус. На базата на изследвания и здравословното им състояние се решава какво да бъде лечението. Проверяват се и хората, имали контакт с болен. Ако случаите са по-леки, се изпращат под домашна карантина. Ако има усложения, остават в болницата, като най-тежките случаи се приемат в реанимация.

- Как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази ситуация - болнични, отпуск или друг вариант? Дистанционно ли работите или на място? Как влияе извънредното положение на доходите ви?

- В момента се обсъжда как точно да се разпределят отпуснатите от държавата средства и как да се процедира с трудовите отношения.

- Какви поуки взехте от първите седмици на коронавируса? За какво и как да се подготвим в България? Какво е най-важно да се прави и каи са грешките, които в никакъв случай не трябва да повтаряме у нас?

- Ситуацията не трябва да се подценява. Населението в Италия се раздели на три групи - хора, които изпаднаха в паника, други, които неглижираха ситуацията, и трети, които се опитаха да запазят спокойствие и да действат разумно. В този ред на мисли, не изпадайте в крайности. Действайте разумно!

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

- Има ли още нещо, за което искате да предупредите България, докато у нас заразата не е достигнала сериозни размери?

- Според мен хората масово не разбират същността на проблема. Правят се безумни сравнения с броя на загиналите в катастрофи. Разберете, че не става въпрос за процента смъртност. Заразата се разпространява доста бързо. Наблюдава се една правопорционална зависимост. Колкото повече са заразените, толкова по-голяма е вероятността на случаи с усложения, чието лекуване изисква време и апаратура. Помислете си какво е състоянието на здравната ни система, в какви условия работят служителите на здравеопазването, които между другото не разполагат с необходимите предпазни средства и са изложени на директен риск. Разберете, че тук не става въпрос само за вашето оцеляване и че с безотговорно поведение можете да застрашите живота на хора, страдащи от други заболявания. Все пак не забравяйте, че болниците вече са пълни с пациенти. Ще си позволя да дам един пример. Ако в страната има 1000 места в интензивните отделения, но броят на хората с усложнения е 1200, 200 души са обречени. Бъдете отговорни и спазвайте указанията, не изпадайте в паника и не подценявайте ситуацията. Сега най-важно е правителството да вземе адекватни мерки, а обществото да съдейства.

 

Бинка Гетова, медицински работник в Алба:
Професията ми никога не е била само работа,
но сега вече е мисия

- Как върви животът при вас? Какви ограничения са наложени? Как държавата регламентира презизното им изпълняване? Успява ли да го направи?

- Животът ни е спокоен. Тези, които ходим на работа, се прибираме веднага след това. Ограниченията са всичко, което трябва да предпази другия срещу нас. Трябва да спазваме дистанция от 1.5 метра спрямо човека до нас, както и да сме дисциплинирани на опашките, докато чакаме. Последното всеки го прави в абсолютно мълчание. След изявлението на премиера всичко е затворено. Остават отворени хранителните магазини, пощите, болницата, банките и магазините за храна на животните. Другото, в името на спиране на разпространението на заразата, е затворено. Включително и църквите - до 25 март е последната обявена дата. Държавата успява да го направи, защото заедно с нея има и хора, които я слушат и изпълняват. В това число съм и аз.

- Какво се случава с дефицита на продукти - хранителни, медицински и други?

- Няма абсолютно никакви дефицити, абсолютно нищо не липсва. И миналия ден, и тази сутрин, ходих за продукти. Има всичко - търпение, докато ти дойде редът, и си купуваш всичко.

Има всичко - търпение, докато ти дойде редът, и си купуваш всичко

Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

- Кога и как се проверява дали си заразен? Кога настаняват в болница и при какви обстоятелства препоръчват домашна карантина?

- Всеки, който е контактувал със заразен, се обажда или на 112 да дойдат вкъщи, или на безплатните зелени номера, които идват лично у дома. Вече се влиза в карантина, определена от самите медицински власти. Не знам със 100-процентова сигурност как се процедира. Това е, което чета в местния вестник и това е което ни повтаря всеки ден нашият областен губернатор за мерките, забраните и указанията какво да направим, ако евентуално имаме температура. Карантината я определят лекарите. Аз лично нямам нито един познат болен.

При съмнение за зараза се обаждате на спешния телефон. Операторът решава дали да изпрати екип на място, за да вземе проба и евентуално да извози пациента.

- Как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази ситуация - болнични, отпуск или друг вариант? Дистанционно ли работите или на място? Как влияе извънредното положение на доходите ви?

- Аз лично ползвам 6 дни от миналогодишния ми невзет отпуск. Професията ми е медицински работник в дом за възрастни монахини. Няма никакви проблеми при нас, нямаме заболели. Работим с маски, с чисто медицинско облекло, нямаме право да излизаме с работните дрехи, пазим болните, както и те нас. В това отношение мога да кажа, че живеем добре, спокойно и с надеждата, че един ден всичко ще е една приказка с щастлив край. Дай, Боже, да е скоро. Заплатите са си ни същите, както работното време. Болните също са едни и същи. В дом за възрастни хора съм. Ограничени са до минимум идванията на външни хора.

- Държавата помага ли по някакъв начин?

- Тук нищо не мога да отговоря все още. Аз нямам заеми, в края на месеца си плащам наема. Банката работи и са предупредили, че няма да затварят офиси. Лично взимане-даване с пари от банки не съм имала. В местния вестник четем, че ще се отлагат плащания на ипотеки, но не мога да гарантирам, че ще се случи със сигурност.

- Какви поуки взехте от първите седмици на коронавируса? За какво и как да се подготвим в България? Какво е най-важно да се прави и каи са грешките, които в никакъв случай не трябва да повтаряме у нас?

- Имаше страх, че е наблизо, че се приближава. Когато обаче дойде и в нашето градче, страхът се изпари. Дойде ред на отговорността към себе си и към другите. Единственото, което трябва да се направи, е да се слушат лекарите и властите. Всичко останало може да бъде опасно за хората. Грешките, които не бива никой да прави, са да не подценява опасността и да не забравяме, че утре можем ние да сме сред болните. Това последното го повтарям постоянно сама на себе си.

- Има ли още нещо, за което искате да предупредите България, докато у нас заразата не е достигнала сериозни размери?

- Kато препоръка и като християнско задължение - пазете себе си и хората срещу вас, защото здравето и животът са това, което е безценно. Другото или идва, или си отива. Когато пандемията остане в миналото ни, вече нищо няма да е същото. Нито ние, нито светът. Професията ми никога не била само работа, но сега вече е мисия. 

Бинка Гетова

Снимка: Личен архив