Седми смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, а броят на заразените в страната достигна 219. От тях 22-ма са в реанимация. Ръководителят на италианската служба за гражданска защита Анджело Борели съобщи, че е починал 88-годишен пациент от северната област Ломбардия. Останалите смъртни случаи в Италия, причинени от вируса Ковид-19, също са с възрастни хора. Поне трима от тях са имали сериозни други заболявания.

В засегнатите от коронавируса населени места в Италия живеят 15 000 българи. По-рано днес генералният консул в Милано Таня Димитрова посъветва нашите сънародници да избягват пътувания до област Ломбардия, а ако в момента се намират там - да носят предпазни маски и ръкавици. Отменени са голяма част от масовите събития, затворени са музеите и останалите забележителности в Милано.

Българските дипломати в Италия са в контакт с българите в най-тежко засегнатите области в Италия - Ломбардия и Венето, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че не е необходима намеса на българската държава за извеждането от страната, тъй като границите не са затворени.

Българите от най-засегнатата област Ломбардия, в която правителството изолира 11 селища, споделят отчасти противоречиви информации. Някои от тях съобщават за изпразнени щандове по магазините, а други опровергават твърденията и призовават да не се изпада в паника. Dir.bg се свърза с няколко наши сънародници в област Ломбардия и ги попита как върви животът там, изпитват ли недостиг от някакъв вид продукти, както и дали са подсигурени финансово от работодателите в случай, че не могат да извършват служебните си задължения.

Ана Сотирова, Меда, област Милано:
Италия е известна с доброто здравеопазване,
моля всички българи да не напускат областта,
защото се излагат на по-голяма опасност

- Как върви животът във Вашето населено място, доколко притеснени са хората, спазват ли изискванията на властите?
- Живея на 12 км от Милано, град Меда (провинция Монца и Брианца, област Ломбардия). Тук паника няма, нито празни рафтове по магазините. Хората се движат по всички обществени места нормално. Но училищата са затворени за цяла седмица, както нареди областната управа, за да се избегне струпване на много хора на обществени места и затворени помещения.

Аз участвам и в Българска Фолклорна група в Милано - "Ритмика". Днес общината издаде забрана за провеждане на репетициите ни за неопределен срок засега. Всяка фирма взима решение дали да прекрати дейността си. Естествено тази ситуация рискува да парализира живота на Милано и цялата област Ломбардия, която, както знаем, е индустриалният двигател на Италия. Много от хората, които могат да си го позволят, решиха да останат по домовете си, най-вече и защото децата са вкъщи. Опитваме се да спазваме всички напътствия, които областната управа дава за засилена лична хигиена и избягване на близки контакти с непознати хора. Хората, които познавам, са предпазливи, но в никакъв случай паникьосани. Опитваме се да запазим спокойствие, доверявайки се на италианските превантивни мерки и спазвайки по възможност най-стриктно всички напътствия на властите.

- Изпитвате ли недостиг на продукти - хранителни, медицински, и/или други?
- Най-важното е да не се всява паника! Тук имаме групи и в WhatsApp. Разменяме си постоянно информация. В магазините с празни рафтове са направени нови доставки на хранителни продукти. Няма опасност хората да останат без храна. Очакваме областната управа да вземе адекватни решения. Доверяваме им се, защото работят денонощно от събота насам за най-бързите и ефективни решения.

В магазините с изпразнени рафтове са направени нови доставки

Снимка: Ана Сотирова, Меда, област Милано

- Каква е професията Ви и как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази извънредна ситуация?
- Аз и съпругът ми имаме малка фирма за видеопродукции и това със сигурност ни помага в днешната ситуация относно работните задължения. Ние можем да си организиране работното време и да приемем или откажем работни отношение в момента. Много от фирмите в сфери, които го позволяват, помолиха персонала да остане вкъщи и да работи онлайн. Всички общински и държавни институции ограничават до минимум контакт с граждани. Частните фирми все още нe са взели решение, ако оставят персонала вкъщи, дали ще се счита за платен отпуск и кой ще поеме възнаграждението на служителите и работниците за този период. Просто нещата се случват много бързо и на всички им трябва някакво минимално време, за да се реорганизират и изпълнят всички нареждания на областната управа.

- Има ли още нещо, което искате да разкажете?
- Аз лично моля всички българи тук да не напускат областта и Италия, защото се излагат на по-голяма опасност. Италия, особено северната й част, е известна с доброто здравеопазване. Убедена съм, че ще направят всичко по силите си, за да разрешат в най-кратък срок създалата се ситуация. Все пак да припомним, че вирусът води само до 2 процента смъртност и то предимно при по-възрастните.

Светлана Христова, Кореджо, провинция Реджо Емилия:
При съмнение не се ходи в Бърза помощ или при лекар,
а се звъни по телефона - идват на място

- Как върви животът във Вашето населено място, доколко притеснени са хората, спазват ли изискванията на властите?
- При нас вече започва да се усеща напрежение, но все още всичко е в границите на нормалното. Всички училища и детски градини са затворени от днес до 1 март. Затворени са библиотеката, фитнес залите, театъра. Населеното място е с около 20 000 жители. Засега всички спазват разпоредбите на властите, въпреки че има трудности, особено за родителите, защото фабриките и офисие засега не са затворени. Наложена карантина няма и движението по улиците е нормално. Изрично предупреждават, при съмнение за коронавирус, да не се ходи в Бърза помощ или при личния лекар, А да се звъни по телефона. Има обявени телефони, освен нормалните 112 и 118, които са за спешни случаи.

- Изпитвате ли недостиг на продукти - хранителни, медицински, и/или други?
- Преди малко мъжът ми се върна от покупки и каза, че в магазините има доста хора, които купуват неща от първа необходимост в големи количества. В аптеките пускат по определен брой клиенти, за да не се струпват прекалено много хора вътре. Взимат се предпазни мерки, за да се ограничи, доколкото може, прекият контакт между хората. С изключение на маските, засега няма недостиг на хранителни продукти и медикаменти. Но ако се стигне дотам да се изпразнят магазините, почти всички големи хранителни вериги предлагат пазаруване онлайн и доставка по домовете.

- Каква е професията Ви и как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази извънредна ситуация?
- Аз и съпругът ми работим в имение. Специално за нашата категория труд няма регламентирани такивя ситуации в трудовия договор. За другите категории не съм запозната.

- Има ли още нещо, което искате да разкажете?
- Другото, което мота да кажа, е, че по телевизията непрекъснато дават извънредни новинарски емисии на новините! Всички засегнати райони са под карантина и се правят тампони на жителите, за да се ограничи колкото се може повече заразата в най-кратко време!

В магазините има доста хора, които купуват неща от първа необходимост в големи количества

Мирослава Ценова, Милано:
Ломбардия е разделена на жълта и червена зона,
от втората никой не може да влезе и излезе

- Как върви животът във Вашето населено място, доколко притеснени са хората, спазват ли изискванията на властите?
- Няма паника в града. Хората са спокойни и спазват указанията. За неопределен период от време са затворени университети и училища, театри, кина, музеи, катедралата в Милано също, отменени са всички публични събития, карнавали, футболни срещи. Нещата се променят много бързо. До момента позитивни са вече 219 души. Има и 5-има починали, все възрастни хора. Регион Ломбардия е разделен на две - жълта и червена зона. В жълтата режимът е по-свободен. Червената зона е провинция Басо Лодиджано, където 11 общини са под карантина и полицейско наблюдение, никой не може да влезе и излезе.

- Изпитвате ли недостиг на продукти - хранителни, медицински, и/или други?
- Липса на хранителни продукти няма. Вчера пазарувах съвсем нормално. Липсваха препрати за дезинфекция, гел за ръце и медицински маски, но това е нормално, защото се препоръча използването им.

- Каква е професията Ви и как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази извънредна ситуация?
- Конструктор моделиер съм, работя на свободна практика.

- Има ли още нещо, което искате да разкажете?
- Паниката е излишна, важното е да се спазват указанията и да не се предприемат пътувания от и към зони със случаи на коронавирус, за да се избегне разпространяването на вируса.

Галина Енева, Кремона:
Както се обсъждаше дали армията да отцепи цяла Ломбардия,
така информацията рязко спря...

Галина Енева

Снимка: Галина Енева, Кремона

- Как върви животът във Вашето населено място, доколко притеснени са хората, спазват ли изискванията на властите?
- За разлика от първите два дни, в които наистина се усещаше паника, днес животът в града изглежда напълно нормално. Има хора по баровете, магазините и учрежденията. Днес не забелязах хора с маски, деца играят навсякъде. Магазините продължават да се изпразват и е очевидно, че все пак част от града е наплашена и се приготвя да остане вкъщи, ако е наложително. Що се отнася до нашето семейство, излизаме само ако е наложително, а децата водим да играят само на изолирани места където няма хора. Ако се наложи да се влиза в магазин или банка, слагаме маски задължително. Поддържа се голяма хигиена и се стараем да се предпазим колкото е възможно. От първия обявен случай, който беше в нашия град и след който последваха прогресивно останалите в нашия регион, са затворени училища, манифестации, църкви, спортни заведения и са отменени всички мероприятия на открито. Първоначално срокът беше 14 дни, сега е до втора заповед. От днес ще се затварят и всички барове след 18 ч. Болницата е затворена за прегледи, работи само спешното, в което, ако имаме съмнение, че сме болни, не трябва да ходим. Има номер, на който да се позвъни и идва екип на място в дома на пациента.

- Изпитвате ли недостиг на продукти - хранителни, медицински, и/или други?
- Няма недостиг на храна и въпреки лудото пазаруване, супермаркетите се зареждат. В някои магазини има лимит от 40 души наведнъж, иначе буквално се блъскат, за да грабят. Единствено маските и дезинфектантите свършиха още на първия ден и не могат да се намерят никъде. В аптеката ни казаха че най-рано ще имат през май месец, тъй като всички консумативи от този тип се пренасочват към болниците.

- Каква е професията Ви и как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази извънредна ситуация?
- Повечето хора са на работа, много малко частници са решили да затворят по свое усмотрение. Ние сме лютиери и работим в собствено ателие. Нашата работа не е повлияна от ситуацията в града. Работим си, просто ателието е затворено за посетители. Има голям проблем за хората, които работят и имат деца, тъй като училищата са затворени принудително. При нас проблем се появи, когато като цяло се появи и вирусът, тъй като голяма част от нашия пазар обхваща Азия.

- Има ли още нещо, което искате да разкажете?
- Днес ситуацията от моя гледна точка е по-скоро странна. Три дни се говореше почасово за това как еволюира ситуацията и какви мерки евентуално ще бъдат предприети. Вчера цял ден се обсъждаше дали с помощта на армията да бе бъде отцепена цяла Ломбардия. Днес нито в мрежите, нито по телевизията се казва нещо по въпроса?! Рязко информацията спря...

Анна Стоилова, Ро, област Милано:
Фирма нае допълнително персонал,
за да произвежда денонощно маски

- Как върви животът във Вашето населено място, доколко притеснени са хората, спазват ли изискванията на властите?
- Живея в Ро, на 10 км северозападно от Милано, районът на панаирното изложение в Милано. Всекидневието продължава да тече нормално, но сред хората има необоснована паника въпреки предприетите мерки, които трябва да се спазват.

- Изпитвате ли недостиг на продукти - хранителни, медицински, и/или други?
- Няма затворени магазини и никой не препоръчва презапасяване с хранителни продукти. Днес дори регулярно се проведе седмичният пазар. Липсват само маски в аптеките. Очаква се да има доставка след 1-2 дни. Всичко това се дължи на паниката, защото маските се препоръчват, ако има симптоми или си в контакт с болен. Един от производителите в Милано нае допълнително персонал, който да работи 24 часа заради извънредните поръчки.

- Каква е професията Ви и как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази извънредна ситуация?
- Работя като екскурзовод на свободна практика. Темата за това как ще бъдат компенсирани работещите в затворните фирми (само в 11-те общини засега) все още не се коментира много, но ще бъдат подпомогнати от държавата. Работниците няма да бъдат ощетени с по-малко дни от годишния отпуск или принудени да взимат болнични. За туристическия сектор нещата ще трябва да се уточняват заради очакване за анулиране на резервации, тази седмица дори музеите в Милано да затворени.

- Има ли още нещо, което искате да разкажете?
- Моят призив към всички в района е да спазват препоръките, да не напускат района и да не се изпада в ненужна паника.

Георги Казаков, Горгонзола, област Милано:
Шефът ми каза да отивам на работа
и изобщо да не се страхувам

- Как върви животът във Вашето населено място, доколко притеснени са хората, спазват ли изискванията на властите?
- Няма никаква разлика от вчера и днес всичко е нормално. Всичко изглежда наред, притеснени хора и паника няма.

- Изпитвате ли недостиг на продукти - хранителни, медицински, и/или други?
- Магазинът вчера беше пълен, нямаше никакви липси. Днес не съм проверявал. Преди малко минах през традиционния седмичен пазар в Горгонзола. Провежда се всеки понеделник. Не мога да преценя дали хората бяха много, но сергиите са си на мястото.

- Каква е професията Ви и как са регламентирани трудовите отношения с работодателя в тази извънредна ситуация?
- С моя договор за работа, не съм ли на работа, не ми се плаща. Работя като шлосер. Втора смяна съм и допреди малко изчаквах, но току-що ми се обади моят шеф и каза да отивам на работа, изобщо да не се страхувам за нищо.