През изминалата нощ Москва беше подложена на нова атака с дронове. Както заяви кметът на града Сергей Собянин, около четири часа сутринта са регистрирани "удари с дронове по две нежилищни сгради".

ТАСС, позовавайки се на службите за спешна помощ, съобщи, че останките от първия дрон са открити на Комсомолския проспект № 17, като при това е разрушен покривът в двуетажна административна сграда. Освен това в намиращите се в близост жилищни сгради и магазини са изпочупени прозорците. Собянин обеща "възможно най-бързо" да помогне на жителите да отстранят щетите в апартаментите си.

Вторият дрон се е ударил в строящ се бизнес център на булевард "Лихачов". В сградата са счупени прозорците на 17-ия и 18-ия етаж на площ от 50 кв. м. Движението по двата булеварда беше временно блокирано, докато службите за спешна помощ отстранят последиците. И в двата случая няма пострадали.

По-късно руските медии съобщиха, че друг дрон - тип хеликоптер без взривно устройство, е паднал в Зеленоградския район на Москва на територията на централното гробище. В резултат на това също няма пострадали.

На свой ред Руското министерство на отбраната заяви, че е потиснало дроновете с помощта на средства за радиоелектронна борба, и обвини Украйна за нападението. "Сутринта на 24 юли беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с два безпилотни летателни апарата срещу обекти на територията на град Москва. С помощта на средства за радиоелектронна борба бяха потиснати и разбити два украински безпилотни летателни апарата", се казва в изявлението на военното ведомство.

Снимка: БТА/AP

Представителят на разследващия сайт Bellingcat Христо Грозев посочи, че в близост до мястото на падането на дрона на Комсомолския проспект има много военни обекти. По-специално, на № 20 се намира Военният университет, както и свръхсекретни подразделения на Главното разузнавателно управление на Русия, като например "щабът за кибератаки на ГРУ". Също така на пешеходно разстояние на Фрунзенския булевард се намира главната сграда на руското Министерство на отбраната.

Според американските власти хакерската група Fancy Bear или APT28, съставена от служители на руското военно разузнаване, е базирана във военно поделение 26165 на Комсомолски проспект 20.

Хакерите от Fancy Bear са обвинени в проникване в сървърите на Националния комитет на Демократическата партия и в имейл акаунта на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, в кибератаки срещу Бундестага и Организацията за забрана на химическото оръжие. През 2020 г. ЕС наложи санкции срещу началника на ГРУ Игор Костюков и неговите подчинени от 85-ия главен център за специални служби на ГРУ, известен още като отдел 26165 на ГРУ или Fancy Bear.

Снимка: БТА/AP

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не са необходими допълнителни мерки за сигурност или инструкции от Владимир Путин във връзка с атаките на дронове срещу Москва и Крим (днес руското министерство на отбраната съобщи, че над полуострова през нощта са били свалени 17 дрона). "Всички, които участват в осигуряването на сигурността на нашите региони, всички са нащрек, всички вземат мерки. През последните дни интензивността на опитите за нападение на нашите региони с дронове се увеличи, затова се вземат мерки. Има ежедневна и много интензивна денонощна работа", каза той.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заплаши Украйна с ответни удари. "Бандеровските копелета все по-често избират мирни, цивилни цели за подлите си удари. Всички трябва да бъдат подготвени за това. И ние трябва да избираме нестандартни цели за нашите удари. Не само складови бази, енергийни центрове и петролни депа. Има и други места, където все още не ни очакват. И където ефектът ще бъде много чувствителен", написа той в Telegram.

Снимка: БТА/AP

Руското външно министерство "остро осъди" атаките с дронове, наричайки ги "престъпление на киевския режим". "Разглеждаме случилото се като поредното използване от страна на военното и политическото ръководство на Украйна на терористични методи и сплашване на цивилното население. В тези атаки няма никакъв военен смисъл", се казва в изявление на руското дипломатическо ведомство. - Всички отговорни лица ще бъдат открити и наказани. Руската страна си запазва правото да предприеме строги ответни мерки."

Украинските власти не са коментирали официално нападението с безпилотен самолет над Москва, но според украински медийни източници атаката е била подготвена от Главното управление на разузнаването (ГУР) на украинското министерство на отбраната. "Всички птички са долетели до Москва", заяви източник от украинските служби за сигурност пред РБК-Украйна.

Снимка: БТА/AP

Министърът на цифровата трансформация на Украйна Михаил Фьодоров коментира атаките с дронове срещу Москва и Крим: "системите за радиоелектронна борба и системите за ПВО са все по-малко способни да защитават небето на окупаторите. Каквото и да се случи там, ще има повече от същото". В същото време официалният представител не заяви изрично, че зад атаките стои официален Киев.

От началото руската инвазия в Украйна Москва многократно бе подложена на атаки с дронове. През нощта на 3 май 2023 г. два дрона атакуваха купола на Сенатския дворец в Московския Кремъл. Руските власти наричат случилото се терористично нападение и опит за убийство на Владимир Путин, въпреки че по време на нападението той е бил в друга резиденция.

Сутринта на 30 май безпилотни самолети атакуваха няколко района на Москва и Московска област. Три безпилотни самолета удариха жилищни сгради в Нова Москва и в центъра на руската столица. На 21 юни три безпилотни самолета бяха свалени в Нова Москва и в градския район Наро-Фоминск. На 4 юли няколко дрона бяха свалени на край Москва, заради което летище Внуково временно не работеше.