Бившият британски премиер Дейвид Камерън, който свика референдума за Брекзит и падна от власт, се завръща в политиката. Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак зашемети Уестминстър, като върна Камерън на политическия фронт като външен министър в рамките на драматично разместване, което включваше уволнението на спорния вътрешен министър Сюела Брейвърман. Джеймс Клевърли, който беше министър на външните работи, замени Брейвърман в Министерството на вътрешните работи с мандат за успокояване на напрежението в обществото след уикенда на протести и насилие по улиците на Лондон.

Но най-голямата изненада дойде, когато Камерън, който не играе почти никаква политическа роля, откакто напусна поста министър-председател след гласуването за Брекзит през 2016 г., получи поста на външен министър.

Сунак използва речта си на конференцията на торите миналия месец, за да обещае, че ще бъде премиерът на "промяната", като осъди провалите на "30-годишния консенсус". Сега той се обърна за помощ към своя центристки предшественик.

Тъй като торите изостават от лейбъристите с повече от 20 пункта в проучванията на общественото мнение, реорганизацията представлява последното хвърляне на заровете на Сунак по отношение на изграждането на екип преди следващите избори.

Преместването на Клевърли в Министерството на вътрешните работи и възстановяването на Камерън, класически тори от т.нар. Хоум Каунти (близките-до Лондон-графства), предполага, че Сунак е решил да представи пред обществеността едно по-малко грубо лице. Камерън ще стане пожизнен член на Камарата на лордовете.

Камерън, който бе министър-председател от торите в периода 2010-2016 г., неотдавна се оказа в центъра на най-големия лобистки скандал във Великобритания от десетилетия насам, когато "Файненшъл Таймс" разкри, че той тайно е лобирал пред бивши колеги в правителството от името на своя работодател Greensill Capital.

"Преди няколко седмици Риши Сунак каза, че Дейвид Камерън е част от проваленото статукво, а сега го връща като свой спасителен сал", заяви Пат Макфадън, ръководител на кампанията на лейбъристите. "Това слага край на смехотворната претенция на премиера да предложи промяна от 13-годишния провал на торите."

Уволнението на Брейвърман ще предизвика ответна реакция от страна на някои десни депутати от торите, но съюзниците на Сунак вярват, че политическите последици могат да бъдат овладени. "Тя няма армия зад гърба си", казва един от съюзниците на премиера.

Вътрешният министър беше уволнена, след като миналата седмица написа статия, в която обвини полицията в пристрастност. Острият характер на нейното напускане подсказва, че сега Брейвърман може да организира кампания за бъдеща кандидатура за лидер на торите от задните редици, подкрепена от членовете на дясната група на партията.

В сряда Върховният съд ще се произнесе по нейния план за изпращане на кандидати за убежище в Руанда. Ако той бъде обявен за незаконен, Брейвърман вероятно ще поднови призивите си Великобритания да се откаже от Европейската конвенция за правата на човека. Брейвърман заяви: "За мен беше най-голямата привилегия в живота ми да работя като министър на вътрешните работи. Ще имам какво да кажа своевременно."

Сунак ще представи тези ходове като възможност да насърчи по-млади министри и да прочисти някои слабо представящи се членове на кабинета преди изборите, които се очакват догодина.

"Днес Риши Сунак укрепва екипа си в правителството, за да вземе дългосрочни решения за по-добро бъдеще", заяви Консервативната партия в социалната медийна платформа X.

Сред министрите, набелязани за уволнение, са Терез Кофи, министър на околната среда (междувременно днес тя подаде оставка - бер. ред), и Стив Баркли, министър на здравеопазването.

Лаура Трот, министър на пенсиите, и Ричард Холдън, министър на транспорта, са сред тези, които са предложени за повишение.

Уволнението на Брейвърман идва, след като тя предизвика гняв с коментарите си за това, че спането на улицата е "избор на начин на живот", и с критиките си за действията на столичната полиция по отношение на пропалестинските протести през последните дни.

То идва и само 13 месеца след като бившият министър-председател Лиз Тръс я принуди да подаде оставка от същата длъжност заради технически пробив в сигурността, при който тя е използвала личната си електронна поща, за да изпраща информация, свързана с дейността на правителството.

Най-голямата изненада обаче все пак бе завръщане за бившия министър-председател Камерън, което подчерта готовността на Риши Сунак да поема рискове, тъй като той се стреми да съживи политическата си съдба, пише в. "Гардиън".

Камерън публикува съобщение в X, бивш Twitter: "Изправени сме пред труден набор от международни предизвикателства, включително войната в Украйна и кризата в Близкия изток. В това време на дълбоки глобални промени рядко е било по-важно за тази страна да застане до нашите съюзници, да укрепи партньорствата ни и да се увери, че гласът ни се чува... Макар че през последните седем години не съм на първа линия в политиката, надявам се, че опитът ми - като лидер на Консервативната партия в продължение на единадесет години и министър-председател в продължение на шест - ще ми помогне да помогна на министър-председателя да се справи с тези жизненоважни предизвикателства."

Камерън се оттегли през 2016 г. след загубата на референдума за Брекзит, но според информацията през 2018 г. е казал на приятели, че иска да се върне в политиката, за предпочитане като външен министър, припомня "Гардиън". Оттогава насам той поддържа сравнително ниска популярност, въпреки че преди две години се забърка в скандал, когато лобираше пред министрите на правителството да осигурят финансиране за вече фалиралата компания за финансови услуги Greensill Capital.

Миналия месец той отново се върна на първите страници на вестниците, когато заяви, че решението на Сунак да отмени високоскоростната железопътна линия HS2 между Бирмингам и Манчестър е било погрешно, като добави: "Вървим в грешна посока".

Камерън също така беше силен поддръжник на това Обединеното кралство да запази ангажимента си да изразходва 0,7% от брутния национален доход за международна помощ - ангажимент, който Сунак впоследствие отхвърли.

В своето онлайн изявление Камерън заяви: "Въпреки че може да не съм бил съгласен с някои отделни решения, за мен е ясно, че Риши Сунак е силен и способен министър-председател, който показва образцово лидерство в труден момент. Искам да му помогна да осигури сигурността и просперитета, от които се нуждае нашата страна, и да бъда част от възможно най-силния екип, който служи на Обединеното кралство и който може да бъде представен на страната при провеждането на общите избори."

Решението на Сунак да върне Камерън вероятно ще се хареса на умерените среди в Консервативната партия, които бяха разтревожени от агресивно дясната реторика на Брейвърман по въпроси като имиграцията, полицейската дейност и бездомността.

Това също така може да подхрани и гнева на десницата в партията, особено като се има предвид, че последното значимо политическо действие на Камерън беше да води неуспешната кампания за оставане в ЕС.

Камерън не идва без своите противоречия, включително политиката на строги икономии, решенията за Брекзит, стремежа му за по-тесни връзки с Китай и обвиненията в лобиране, когато е бил нает от Greensill, коментира "Скай нюз".

Не е прецедент външният министър да е член на Камарата на лордовете - лорд Карингтън е член на Камарата на лордовете на Маргарет Тачър в периода 1979-1982 г., припомня Би Би Си.

Но завръщането на бивш министър-председател на министерската маса има стойност на "сензация", в това няма съмнение. Премиерът Риши Сунак ще се надява, че това най-накрая е нещото, което ще накара него и правителството му да бъдат забелязани и ще може да промени политическото време. Без съмнение той ще твърди, че това е събиране на консервативното политическо семейство, като оставим настрана сътресенията от последните години, коментира още Би Би Си.