Британският премиер Риши Сунак уволни днес министърката на вътрешните работи Сюела Бравърман, а министърката на околната среда Терез Кофи подаде оставка. Това е само част от обновяването на правителството.

В последно време вътрешната министърка Бравърман се озова в центъра на няколко полемики. Тя обвини британската полиция, че е проявила прекалена снизходителност към пропалестински демонстранти.

Под обстрел от опозиционни депутати и членове на неговата собствена управляваща Консервативна партия за отстраняване на Брейвърман, Сунак се противопостави на вътрешния си министър, като я помоли "да напусне правителството", което тя прие.

В кратко изявление след уволнението си Брейвърман заяви, че "да служи като министър на вътрешните работи е било най-голямата привилегия в живота ѝ" и че "когато му дойде времето ще каже повече".

След уволнението на Даунинг стрийт пристигна външният министър Джеймс Клевърли, който бе потвърден за наследник на Сюела Брейвърман на поста.

"Възнамерявам да върша тази работа по начина, по който смятам, че най-добре защитава британския народ и нашите интереси. Имах много добър разговор с министър-председателя, който много ясно даде да се разбере, че иска да изпълним обещанията си, да спрем лодките с нелегални мигранти през Ламанша, да защитим британския народ, да се уверим, че всеки се чувства сигурен за живота си", увери Джеймс Клевърли.

След него на Даунинг стрийт влезе и бившият премиер Дейвид Камерън, който стана външен министър.

"Министър-председателят ме помоли да служа като негов министър на външните работи и аз с радост приех. Изправени сме пред обезсърчаващо много предизвикателства, сред тях войната в Украйна и кризата в Близкия изток. Във време на дълбоки световни промени е много по-важно да стоим до съюзниците ни, да задълбочаваме пратньорствата ни и да правим така, че гласът ни да бъде чут", написа Камерън в социалните мрежи, приемайки поста във Форин офис.

През 2010 г. Камерън бе най-младият човек, заемал поста министър-председател от 1812 г. Той беше на поста 6 години и е запомнен най-вече като човекът, който проведе референдума за Брекзит - той подкрепи кампанията за оставане и подаде оставка, когато Брекзит успя. Като министър-председател той ръководи коалиционно правителство, работейки с либерал-демократите до 2015 г., преди да спечели общо мнозинство на изборите през същата година, припомня Би Би Си.

Подалата оставка Терез Кофи пък казва в писмо до Сунак, публикувано от неговата канцелария: "Смятам, че сега е подходящият момент да се оттегля от правителството".

Кофи е заемала няколко министерски поста, включително на министър на здравеопазването, на труда и пенсиите, била е също вицепремиер при предшественичката на Сунак Лиз Тръс. В писмото, с което отговаря на Кофи, Сунак ѝ благодари за "всеотдайната служба".

"Вие бяхте двигател на работата в цялото правителство в подкрепа на селската икономика и предприехте мерки за защита на производството на храни в страната", казва Сунак. 

Управляващата Консервативна партия обясни в изявление, цитирано от ДПА, че целта на Сунак е да укрепи своя екип, "за да постигне дългосрочни решения за по-светло бъдеще".

Необичаен ход с Камерън

Назначението на Камерън беше изненада за опитните политически наблюдатели. От десетилетия бивш министър-председател не се е връщал на пост в действащия кабинет.

В първите си изявления, след като встъпи в длъжност, новият първи дипломат на Обединеното кралство Камерън изрази надежда опитът като премиер да му помогне да се справи с настоящите предизвикателствата във външната политика, предаде Ройтерс.

Дейвид Камерън несъмнено има голям дипломатически опит, но мнозина сред торите са разтревожени от факта, че той е проевропейски настроен и дори още по-лошо, прокитайски. Освен това в момента той не е депутат от Консервативната партия, но има вратички в закона - най-вероятно като бъде направен член на Карамата на лордовете, този проблем да бъде решен. Последният министър на външните работи, който е работил в Камарата на лордовете, а не в избираемата Камара на общините, е Питър Карингтън от правителството на министър-председателката Маргарет Тачър през 80-те години на миналия век.

Според Ройтерс рокадите в кабинета на сегашния премиер, чиято партия изостава сериозно от лейбъристите преди изборите догодина, и завръщането на Камерън в правителството показват, че Сунак иска да привлече по-центристки и опитни хора, а не да успокои дясната част на партията си, която подкрепяше Бравърман.

Защо уволниха Брейвърман?

Брейвърман ставаше все по-крайна в политиките за борба с нелегалната имиграция и критиките към институции в страната, включително полицията. Миналата седмица тя обвини в статия за консервативния в."Таймс" ръководството на полицията в Лондон, че е позволило масов пропалестински протест. Това бе възприето като атака срещу фундаменталния принцип на органите на реда, че трябва да остават безпартийни и политически безпристрастни - аргумент, според който опозиционните лейбъристи нагнетиха напрежението на пропалестинска демонстрация в събота.

В протеста, преминал мирно, се включиха около 300 хил. души, но имаше сблъсъци с групи от крайната националистическа и расистка десница, завършили с арести на близо 140 души. Медии в страната обвиниха Брейвърман, че с критиките си всъщност е подстрекавала тези среди да започнат улично насилие.

Най-спорната ѝ инициатива остава планът нелегални имигранти да бъдат изпращани в Руанда в Африка, докато се разглежда статутът им. Събдата на този план се решава тази седмица в съда и според източници на Би Би Си в правителството смятат, че шансовете им са между 60:40 и 70:30 процента да изгубят.

Ще дадат ли повече провомащия на полицията

Очаква се британският премиер Риши Сунак планира да даде на полицията повече правомощия след насилието през уикенда, за което някои обвиниха Сюела Бравърман, предаде ДПА.

Според някои вестници Сунак се стреми да затегне законите, за да улесни забраната на шествията и преследването на тези, които възхваляват тероризма. По всичко личи, че той ще настоява пред началника на лондонската полиция сър Марк Роули да избегне повторение на грозните сцени от събота.

Сунак заяви, че както крайнодесните "бандити", така и "тези, които пеят антисемитски песни и носят плакати и дрехи, подкрепящи "Хамас", трябва да бъдат изправени пред пълната сила на закона. Междувременно самата Бравърман отправи нови призиви за прекратяване на пропалестинските протести, като предупреди, че улиците на Лондон са "замърсени от омраза, насилие и антисемитизъм" и се възмути от "болните" скандирания и плакати по време на съботното шествие. В изказването й в неделя не се споменава за крайно десните контрапротестиращи, които е обвинявана, че насърчава с изказванията си за пропалестински "тълпи" и за пристрастността на полицията, която е позволила провеждането на шествието.

Сунак ще призове полицията да арестува незабавно протестиращите, които са забелязани да използват антисемитски лозунги, съобщи "Таймс", след като показа снимки на участници в шествието, носещи ленти за глава, подобни на използваните от "Хамас", както и плакати с лозунга "От реката до морето Палестина ще бъде свободна".

Според в. "Сън" новите мерки може да включват и затягане на законите за фойерверките, димните бомби и сигналните ракети, както и приемането на нови правила, които да забранят на протестиращите да се катерят по статуи.

Вероятно ще бъдат намалени и изискванията, при наличието на които полицията може да забрани митинги поради съображения за сигурност, отбелязва ДПА.