Унгарският премиер Виктор Орбан прекара последната седмица в нагло тролене на Запада - стисна си ръката с Владимир Путин, сравни ЕС с деспотичния Съветски съюз и обеща да задържи нов транш от помощта за Украйна.

Сега самодоволният унгарски лидер се готви да се съюзи с новоизбрания пропутински лидер на Словакия Роберт Фицо, за да обиждат още повече блока по време на срещата на лидерите на ЕС в четвъртък в Брюксел.

Досегашният отговор на ЕС?

Колективно свиване на рамене - и шепнешком обещание, че Брюксел ще размрази 13 млрд. евро за Унгария в замяна на това Будапеща да извърши реформи, които да я приведат в съответствие със стандартите на ЕС за върховенство на закона.

"Словакия е толкова малка страна, че това едва ли ще има значение", заяви служител на ЕС. "Словакия едва ли има някакъв лост за въздействие. Те се нуждаят от кохезионните си фондове и от добронамереността на ЕС и не могат да си позволят да създават проблеми в Брюксел. Това, което е много по-важно за Орбан, е загубата на Полша като съюзник по въпросите на върховенството на закона - те имаха реално влияние поради размера си."

По подобен начин френски служител настоява, че Орбан в крайна сметка също се съобразява с важните решения, въпреки антиевропейските си изяви.

"Очевидно е, че сигналът, изпратен от този образ [ръкуването на Орбан с Путин], не е положителен и не е полезен", каза служител на Елисейския дворец. "Но ако направим крачка назад и погледнем какво направиха Европейският съюз и Унгария за войната, която Русия провокира в Украйна, лесно ще видим, че всички решения бяха взети с единодушие", включително за санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна. "И това е, за което трябва да настояваме."

Разрушителят Орбан

Все пак не е чак толкова лесно да се отхвърлят разрушителните способности на Орбан. Докато санкциите на ЕС срещу Русия бяха договорени, Унгария редовно отлагаше мерките, за да си извоюва отстъпки. По същия начин сегашното му публично противопоставяне на НАТО и Вашингтон означава, че страните от Централна и Източна Европа са все по-притеснени.

В частни разговори дипломатите от региона се чудят защо западните сили трябва да продължават да споделят чувствителна информация с Унгария, ако лоялността на нейния лидер е предимно към Русия.

"Ако бях на мястото на Украйна, не бих се чувствал комфортно да споделям каквито и да било планове, докато той е в стаята", казва един от високопоставените дипломати, пожелал анонимност.

Антон Хофрайтер, председател на комисията по въпросите на ЕС в германския парламент от групата на Зелените, беше също толкова откровен. "Поведението на Виктор Орбан е вредно за Европейския съюз. Докато унгарският премиер постоянно обижда ЕС, той се хвърля към авторитарните режими единствено с надеждата да привлече нови средства за своята пропита с кронизъм система. В тази ситуация би било фатално да се отпуснат замразени средства на унгарското правителство. Трябва да сме наясно: във време, когато Русия използва хибридни средства за война и срещу държавите от Европейския съюз, Виктор Орбан все повече се превръща в риск за сигурността на Европа", казва той.

След прегръдката на Орбан с Путин в Китай посланикът на Вашингтон в Будапеща Дейвид Пресман свика събрание на посланиците на НАТО в Унгария и заяви, че САЩ са предали на Унгария "оправдана загриженост за сигурността". "Обезпокоително е, че Унгария е решила да контактува с Путин по този начин", заяви Пресман пред унгарската служба на "Свободна Европа".

Лидерите на балтийските държави изразиха подобна позиция, като министър-председателят на Естония Кая Калас нарече ръкостискането "много, много неприятно", а външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис заяви пред "Политико", че Европа трябва "да започне да обръща внимание". "Мълчанието може да се третира като съгласие с дадена ситуация, така че мисля, че се започва оттам - провеждате разговор, помежду си, в който се съгласявате, че това е проблем", каза той.

Очаква се някои балтийски лидери да изразят притесненията си директно пред Орбан на срещата на лидерите на ЕС в четвъртък и петък.

Всъщност по-рано тази година Съединените щати наложиха санкции на базираната в Унгария банка, свързана с Русия, а Конгресът на САЩ обмисля да наложи санкции на отделни унгарци.

В миналото ЕС пое по подобен път, отприщвайки двустранни санкции от 14 държави членки срещу Австрия след влизането в правителството на крайнодесния лидер Йорг Хайдер - стъпки, които според някои критици трябва да предприеме отново.

"Този човек [Орбан] не трябва да бъде приеман като лидер на държава в ЕС или НАТО", написа в Туитър Андерс Ослунд. "Изгонете него или страната му! Ако такива правила не съществуват, създайте ги!"

В момента Орбан задържа нов пакет от бюджетна помощ от ЕС за Украйна, която е спешно необходима, тъй като разкъсваната от войната страна устоява на руската офанзива в Авдеевка и се опитва да запълни бюджетния дефицит.

Но когато бяха запитани за перспективата за предприемане на по-строги мерки срещу Унгария, дипломати от няколко западноевропейски държави заявиха, че такива не се предвиждат.

Един от дипломатите, пожелал анонимност, казва, че "няма достоверни индикации от страна на службите за сигурност, че има риск - на този фронт", визирайки руските контакти на Унгария.

Всъщност, докато войната между Израел и Хамас доминира в международните медии, а лидерите се борят да покажат единство по конфликта, дипломатите твърдят, че Унгария е второстепенна грижа, като изтъкват, че Орбан досега е подписал всеки пакет от помощи за Украйна, както и санкциите срещу Русия.

Освен това те твърдят, че сега той е по-изолиран от всякога, след като някогашният му съюзник, десният премиер на Полша Матеуш Моравецки, беше победен на парламентарните избори по-рано този месец.

Що се отнася до Фицо, словашкия лидер, който се зарече да не изпрати "нито един куршум" в Украйна, той не представлява голям риск за ЕС. Един дипломат от ЕС също така посочи, че досега са чували Фицо само като кандидат на изборите, но все още не и като член на Европейския съвет. "Понякога това е различно", казва дипломатът.

Словакия, страна с население от 5 милиона души, не само е твърде малка, за да оказва сериозно влияние върху формирането на политиката на ЕС, но и хватката на нейния лидер върху властта е много по-крехка от тази на Орбан в Унгария.

"По-добре е да го ангажираме [Фицо], отколкото да го остракираме, което го притиска в ъгъла. А той намира Орбан в този ъгъл", казва икономистът от GLOBSEC Владимир Вано.

По-рано този месец "Политико" съобщи, че Европейската комисия ще размрази 13 млрд. евро от фондовете на ЕС, за да получи подкрепата на Будапеща за отпускане на средства за Украйна, които Унгария задържа.

Макар че служител на ЕС, пряко ангажиран с решението, отбелязва, че все още има "проблеми" с върховенството на закона в Унгария, той заяви, че освобождаването на средствата е "политическо решение" за лидерите.

"Това, което чуваме от Комисията, е, че те обмислят как могат да използват това решение за размразяване на дадена сума - каквато и да е тя - за да създадат лост за въздействие върху тези заплахи за вето от страна на унгарците", казва още той.