Будапеща никога не се е намирала в толкова сложна ситуация. Унгария никога не е искала да се противопоставя на Русия, а да установи тесни връзки. С тези думи унгарският премиер Виктор Орбан се обърна към руския президент Владимир Путин по време на срещата им преди началото на международния форум на инициативата "Един пояс, един път" в Китай, предадоха РИА Новости и ТАСС.

По думите на Орбан, Унгария се опитва да спаси двустранните контакти на фона на по-широкото международно напрежение. 

"Имало е трудни срещи, но никога толкова тежки като тази. Никога досега не сме били в толкова тежка ситуация. Унгария никога не е искала да се конфронтира с Русия, напротив, целта на Унгария винаги е била да установи и разшири взаимно най-добрите контакти и ние успяхме", добави премиерът.

Виктор Орбан бе категоричен, че Будапеща не воюва с Москва и докато правителството му е на власт това никога няма да се случи.

От своя страна Владимир Путин посочи, че Москва и Будапеща не винаги са на едно мнение, но е важно да се чуват различните позиции.

"Независимо от факта, че в днешните геополитически условия възможностите за поддържане на контакти и развитие на отношенията са много ограничени, все пак може да предизвика само удовлетворение фактът, че отношенията ни с много европейски държави се поддържат и развиват. Една от тези страни е Унгария", добави руският държавен глава.

Путин обърна внимание и на намаляването на търговския оборот с 35% през първите седем месеца на тази година и предложи да се помисли как може да се промени тази тенденция.

Унгарският премиер имаше среща и с китайския държавен глава Си Цзинпин. Си заяви на Орбан, че той е "приятел" на Китай и че двете страни трябва да подобрят отношенията си, в знак на все по-тесни връзки, дори когато европейските държави се стремят да се освободят от рисковете, свързани с Китай, предаде Ройтерс.

Под управлението на Орбан от 2010 г. насам Унгария все повече се доближава до орбитата на Китай, който е важен партньор в търговията и инвестициите. Това контрастира с други държави от ЕС, които обмислят да се диверсифицират от Китай и да станат по-малко зависими от втората по големина икономика в света.

В един от най-значимите проекти в рамките на инициативата на Си "Един пояс, един път" Китай предложи по-голямата част от финансирането, необходимо за изграждането на железопътна връзка между Будапеща и Белград - огромно начинание, което беше критикувано заради разходите и липсата на прозрачност.

"Смятаме ви за приятел", каза Си на Орбан. "Вие активно подкрепяхте съвместното изграждане на "Един пояс, един път" и допринесохте за насърчаване на висококачественото развитие на сътрудничеството по "Един пояс, един път".

Като ясен знак за подкрепата на Унгария за Китай, тя блокира изявление на ЕС, в които се критикува китайският закон за сигурност в Хонконг, който според поддръжниците му е необходим за поддържане на реда след масовите антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г.