Унгарският премиер Виктор Орбан даде началото на кампанията си за изборите за Европейски парламент, които ще се състои догодина, отправяйки остри критики срещу европейските лидери и наричайки Брюксел "лоша съвременна пародия", която обаче може да се поправи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Недоверието на ЕС към Орбан става все по-голямо, понеже 13-годишното му управление е белязано от ожесточени спорове по теми като правата на ЛГБТ общността и мигрантите в Унгария. Освен това унгарският премиер затегна контрола върху неправителствените организации, университетите, съдилищата и медиите, отбелязва Ройтерс.

Брюксел от своя страна спря плащания за Будапеща в размер на милиарди евро заради опасения, свързани с върховенството на закона. Това затруднява усилията на Орбан да извади страната си от най-продължителната рецесия в съвременната ѝ история.

"Историята понякога се повтаря. За съжаление това, което първо е било трагедия, в най-добрия случай се повтаря като комедия", заяви унгарският лидер в реч по повод годишнина от унгарското въстание от 1956.

"Москва беше трагедия. Брюксел е само лоша съвременна пародия", каза Орбан на възпоменателна церемония в западния град Веспрем. Речта му беше излъчена от унгарската обществена телевизия, но на останалите телевизионни канали не бе позволено да отразяват събитието.

"Дори и Брюксел да избира музиката, ние може да танцуваме, както намерим за добре. А ако не искаме, няма да танцуваме", продължи Орбан, предизвиквайки овации сред слушателите си.

"Москва не можеше да се поправи, но ЕС все още има шанс за това", каза унгарският премиер. По думите му сегашните лидери на блока не са успели да съхранят сигурността, свободата и благополучието на Европа.