Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в обширно интервю с бившия водещ по американската телевизия "Фокс нюз" Тъкър Карлсън, че единственият път за прекратяване на войната в Украйна е Доналд Тръмп да бъде избран отново за президент на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

В интервюто, публикувано на страницата на Карлсън в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Tуитър"), националистът Орбан похвали външната политика на Тръмп, като същевременно разкритикува администрацията на президента Джо Байдън и нейния подход към войната.

Според Орбан Западът трябва "да сключи сделка" с руския президент Владимир Путин за новата архитектура на сигурността на Украйна, която не трябва да включва връщането на Крим, нито членство във военния алианс НАТО, съобщи агенция Блумбърг.

Унгарският лидер, който си навлече критики заради своите усилия да подкопае западните санкции, наложени на Русия след нахлуването ѝ в Украйна, заяви пред Карлсън, че Украйна е на път да загуби войната, защото е превъзхождана от руските войски.

Въпреки че Тръмп може да бъде съден за предполагаем опит да подмени изборите през 2020 г., връщането на бившия американски президент на поста би било "единственият изход" от конфликта, каза Орбан. Той нарече "лъжа" всяко предположение, че Украйна може да победи Русия.

"Руснаците са много по-силни, много по-многобройни от украинците", аргументира се унгарският премиер.

"Отзовете се на Тръмп. ... Тръмп е човекът, който може да спаси западния свят", подчерта Орбан, цитиран от БТА.

30-минутното видеоинтервю на Карлсън, заснето на 21 август на пищната тераса на офиса на Орбан с изглед към Будапеща, е второто му интервю с десния лидер в рамките на две години. Когато Карлсън беше водещ по "Фокс нюз", предаването му се излъчваше от унгарската столица в продължение на една седмица през 2021 г., отбелязва АП

В новото си интервю с Карлсон Орбан определи многобройните обвинения срещу Тръмп, сред които и за предполагаемо неправилно боравене с класифицирани документи, като злоупотреба с властта от страна на американското правителство, която би била немислима в Унгария.

"Да се използва правосъдната система срещу политическите опоненти - в Унгария мисля, че е невъзможно да си го представим", каза премиерът националист. "Това беше правено от комунистите. Това е много комунистическа методология", добави Орбан.

Той също така изрази съжаление за усилията на Държавния департамент на на САЩ при Байдън да накара унгарското правителство да подобри състоянието на правовата държава и правата на човека. Въпреки че Унгария е член на НАТО и съюзник на САЩ, "с нас се отнасят по-зле, отколкото с руснаците", увери Орбан и попита: "Какво означава това?"