20 януари е денят, в който на всеки 4 години през последните 84 вниманието на целия свят е приковано в една трибуна във Вашингтон. 

На нея обичайно пред погледите на стотици хиляди на живо и на милиони пред телевизионните екрани полага клетва и произнася встъпителната си реч новоизбраният президент на Съединените американски щати. 

Снимки от историческия ден преди 60 г. ВИЖТЕ ТУК >>

Днес в Белия дом ще влезе най-възрастният държавен глава в историята на страната. Петият демократ и втори католик за последните 60 години. От вече далечната 1961 г., когато пред източната порта на Капитолия с вдигната дясна ръка застава любимият президент на Америка - Джон Фитцджералд Кенеди.

"Помня, когато Джон Кенеди се кандидатира за президент, колко бях горд, че той е католик. Но той трябваше да доказва, че не е ръководен от своята вяра. На едно мнение съм с Джон Кенеди за ролята, която религията трябва да играе в политиката", казва Байдън в интервю през 2005 г. 

Снимка: John F. Kennedy Presidential Library and Museum

Преди шест десетилетия Вашингтон също е под обсада. Хиляди военни са изкарани на улиците, но не за да попречат на хората да стигнат до Капитолия. А за да им помогнат да го направят. В нощта на 19 срещу 20 януари 1961 г. голяма снежна буря удря окръг Колумбия. Силният снеговалеж блокира стотици автомобили във Вашингтон и предизвика хаос, застрашавайки провеждането на официалния парад след клетвата на новоизбрания президент. Хиляди военни от инженерния корпус на американската армия се включват в разчистването на града.

Церемонията започва при температура от минус 8 градуса. Оперната певица Мариън Андерсън пее националния химн, а поетът Робърт Фрост донася ръкописното стихотворение "Посвещение" (Dedication), посветено на встъпването в длъжност на президента. Отражението на слънчевите лъчи от падналия предишния ден сняг обаче затруднява четенето му и Фрост рецитира по памет стихотворението The Gift Outright. Той дава ръкописа на "Посвещение" на Жаклин Кенеди, която го поставя в рамка и пише на гърба: "За Джак. Първото нещо, което съм поставила в рамка, за да бъде сложено в офиса ти. Първото нещо, което да бъде окачено там."

Снимка: John F. Kennedy Presidential Library and Museum

В 12.51 часа 43-годишният Кенеди произнася встъпителната си реч - веднага след като е положил президентската клетва за встъпване в длъжност пред върховния съдия Ърл Уорън.

Тези само 1366 думи се считат за една от най-запомнящите се политически речи на миналия век. Макар че е сред най-кратките президентски встъпителни речи, словото на Кенеди е считано за едно от най-добрите в историята. И то завършва така: 

 ...В дългата история на света, едва няколко поколения са имали честта да защитават свободата в часа на най-голямата заплаха. Не бягам от тази отговорност. Приветствам я. Не вярвам, че някой от нас би поискал да смени мястото си с друг, с друго поколение. Енергията, вярата, отдадеността, които влагаме в това начинание, ще озарят нашата страна и всички, които ѝ служат. Блясъкът от този огън може истински да озари света. Така че мои събратя американци, не питайте какво страната ви може да направи за вас; питайте какво вие може да направите за своята страна!"

Снимка: John F. Kennedy Presidential Library and Museum

Днес, 60 години по-късно, Вашингтон отново е под обсада с контролни пунктове, военни отряди и двуметрови заграждения. И с очакваните над 25 000 военни. Но не за да се борят със снежна буря, а за да се гарантира сигурността по време на церемонията. Забранени са резервации в хотели и други места за настаняване, а 13 спирки на метрото ще бъдат затворени. Поради коронавируса местата на 20 януари ще бъдат силно ограничени – вместо обичайните 200 000, този път те ще бъдат само 1000.

Парад няма да има. Предаване на властта също. Доналд Тръмп отказа да присъства на церемонията. Вместо това телевизиите ще излъчат виртуална версия, в която музиканти, танцьори и други артисти ще участват във видео формат. 

Националният химн пък ще бъде изпят от Лейди Гага.

God bless America...