Единадесет години след като беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит, Неофит не успя да се пребори с тежкото белодробно заболяване и издъхна на 78 години във Военномедицинската академия в София. 

Патриархът беше хоспитализиран в края на ноември миналата година, а Синодът неколкократно призоваваше вярващите да се молят за неговото оздравяване.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит беше извършена на 24 февруари 2013 година в "Св. Александър Невски", като на събитието присъстваха министрите в оставка от кабинета "Борисов 1". 

Днес, 11 години по-късно, кончината на патриарха се случва отново при правителство в оставка.

Биографията на Неофит е богата - отвъд религиозното образование и църковната дейност, в светския си живот е известен и като певец, диригент, преподавател, а като духовник - като защитник на всичко християнско, толерантен и спокоен ръководител.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

27 февруари 2013 г. - Новоизбраният патриарх Неофит на посещение при Бойко Борисов в салона на Правителствена болница. Премиерът в оставка беше хоспирализиран с хипертонична криза. Борисов получи от Негово Светейшество икона на Св. цар Борис Покръстител. Двамата разгледаха том I на "Летопис на Българската православна църква", издаден с помощта на Дирекция "Вероизповедания" към администрацията на Министерския съвет.

Снимка: "Булфото"

Как Симеон Николов Димитров става Неофит и близък довереник на патриарх Максим

На 3 август 1975 г. в Троянската св. обител е подстриган в монашество с името Неофит именно от тогавашния патриарх Максим. На 15 август следващата година Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" и за йеромонах.

По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г.

25 февруари 2013 г. - Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев, председателят на НС Цецка Цачева, външният министър Николай Младенов и църковният клир са редом до новоизбрания патриарх Неофит пред храм-паметника "Св. Александър Невски". "Тежък е кръстът, който Господ и Светата ни църква възлага на скромните ми плещи, но с упование в Апостолските слова изпросвам Божията сила, която в немощ напълно се проявява, защото "кога съм немощен, тогава съм силен", заяви Неофит Български в първото си обръщение към православните българи. На церемонията по интронизацията присъстваха още духовници от кипърската, чешката и руската патриаршия, министрите Аню Ангелов и Лиляна Павлова, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Сергей Станишев, посланици и стотици граждани.

Снимка: "Булфото"

Когато Максим издъхва в края на 2012 година, Неофит е един от тримата кандидати за патриаршеското място. Избран е на тайно гласуване, докато държавата е белязана от политически сътресения покрай оставката на кабинета на Борисов. Асошиейтед прес пише тогава, че кандидатурата на Неофит всъщност е била компромисна, а той има за цел да продължи делото на Максим - да стопли отношенията между православната и католическата църква. Медията пише още и че Максим е последният патриарх от времето на комунизма.

11 май 2015 г. — Патриарх Неофит и Стефан, архиепископ Охридски и Македонски и митрополит Скопски току-що са отслужили празнична литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" по повод на църковния празник на братя Кирил и Методий. На празничната литургия присъстваха учени от БАН и македонската академия на науките. Светският празник за Светите братя бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато църквата вече е почитала създателите на славянската писменост.

Снимка: "Булфото"

Певец, диригент, основател на вокален ансамбъл

Като страстен певец той има няколко записани солови албума с църковна музика и неведнъж по време на църковни служби се е появявал ненадейно, за да пусне в действие своя забележителен баритон", посочва Асошиейтед прес през 2013 година.

През есента на 1967 г., заедно със своя брат Димитър основават прославения камерен вокален ансамбъл "Св. Йоан Кукузел - Ангелогласния". По време на следването си ръководи и квартета при ПКСХП "Св. Александър Невски", като през 1971 г. е назначен за помощник-диригент на смесения хор при катедралния храм, с диригент тогава Ангел Попконстантинов (1905-1981).

26 декември 2016 г. - Патриарх Неофит гостува в храма-подворие на Руската патриаршия "Св. Николай" в София, за да вземе участие в литургията там. В е донесена за поклонение Чудотворната и мироточива икона Пресвета Богородица, наричана "Седмострелна". Вторият повод за патриаршеското посещение е 30 г. свещеническо служение на в храма на ставр. ик. Симеон Минчев.

Снимка: "Булфото"

От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пеене и диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

От 30 септември 1975 г. до 17 март 1986 г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г.

22 януари 2017 г. - Патриарх Неофит е до Румен Радев по време на церемонията по встъпване в длъжност на президента на Република България. Негово светейшество благослови новоизбрания държавен глава и отслужи молебен.

Снимка: "Булфото"

Критиките за ДС

Неофит е един от 11-те от общо 15 членове на Светия синод, чиято принадлежност към бившата Държавна сигурност беше обявена през януари 2012 г. Според документите в архива на ДС Неофит е вербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия като агент под псевдонима "Симеонов" през 1983 г. От досието му става ясно, че ДС е определила Неофит като интелигентен с много обща и богословска подготовка и перспективен духовник.

3 март 2017 г. - Патриарх Максим с главния мюфтия Мустафа Хаджи при честването на 139 г. от Освобождението на България пред Паметника на Незнайния воин.

Снимка: "Булфото"

След огласяването на досието Неофит сам даде своята позиция по случая. 

"Не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого, а просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване, когато е трябвало да се пътува извън страната. Това е било желание на Държавна сигурност и затова съм спокоен и чист пред съвестта си, че не служа в църквата като предател", гласяха думите на патриарха.

19 юни 2017 г. - Неофит Български със Симеон Сакскобургготски. В този ден патриархът служи благодарствен молебен по случай 80-ия рожден ден на последния български цар и бивш министър-председател.

Снимка: "Булфото"

Здравословните проблеми

Преди да бъде хоспитализиран във ВМА, Неофит няколко пъти е имал по-сериозни проблеми в здравословен план. 

През 2014 година патриархът претърпя сърдечна операция и е известно, че страда от хронично сърдечно заболяване. В тази връзка ежегодно духовникът преминава през редица изследвания, а най-добрите лекари в столицата се грижат за неговото здраве. 

През миналата година бе приет два пъти в болница, а през май претърпя инцидент, при който, при падане, счупи бедрената си кост и беше опериран.

В края на ноември Неофит беше приет във ВМА заради белодробно заболяване.

27 февруари 2020 г. - Патриарх Неофит приема дарените от Папа Франциск мощи на свети Климент и свети Потит. В София ги донесе лично апостолическият нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари. Предаването на мощите е своеобразно продължение на посещението на Папа Франциск в България през май месец 2019 година.

Снимка: "Булфото"

Докато се бореше за живота си, главата на Българската църква загуби своя брат - протопсалт доц. Димитър Димитров, който почина на 11 януари. Димитров беше диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".