Почти всички ракети и дронове, които Иран и неговите съюзници изстреляха към Израел през нощта, бяха прeхванати. Израел не е дефинирал как ще отговори.

Министърът на отбраната на Израел заяви рано в неделя, че конфронтацията с Иран "все още не е приключила", часове след като Иран отвори нова нестабилна глава в дългогодишната война в сянка на двете страни, като изстреля стотици дронове и ракети по Израел. Почти всички те бяха прехванати, а останалите нанесоха само незначителни щети, заявиха израелски военни представители в неделя сутринта. Съединените щати заявиха, че са свалили десетки безпилотни самолети и ракети.

Нападението на Иран, което е ответна мярка за израелския въздушен удар по сградата на иранското посолство в Сирия, не беше неочаквано. Въпросът сега е как ще отговори Израел и дали двата съперника, които нямат преки канали за комуникация, ще успеят да избегнат опасни грешки в следващите часове и дни, пише в. "Ню Йорк Таймс".

Нападенията предизвикаха бурна дипломатическа активност. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще свика среща на лидерите от Г-7 в неделя, а Съветът за сигурност на ООН ще да проведе извънредно заседание.

Докато иранците се събираха в Техеран, за да отпразнуват нападението, иранското външно министерство го определи като защитна мярка, а Корпусът на гвардейците на ислямската революция предупреди САЩ да не се намесват. Началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили Мохамед Багери заяви, че причината за тази операция е била пресичането на червените линии от страна на ционисткия режим.

"Ако ционисткият режим действа срещу нас на наша територия или в Сирия, следващата ни операция ще бъде по-голяма. Според нас тази операция е приключила и нямаме намерение да я продължаваме. Операция "Истинско обещание" беше напълно успешна.

Двата израелски разузнавателни центъра и военновъздушната база бяха до голяма степен унищожени", заяви Багери.

Израелските военни съобщиха, че рано в неделя техни изтребители са нанесли удари по цели в Ливан, принадлежащи на Хизбула - ливанската въоръжена групировка, подкрепяна от Иран. Хизбула заяви, че в събота е изстреляла десетки ракети по израелска казарма на Голанските възвишения - стратегическа зона, граничеща със Сирия, която Израел контролира.

Хамас заяви, че нападението срещу Израел е "достоен отговор" на удара по иранския посолски комплекс в Сирия. Страните имат "естественото право" да се защитават от "ционистките нападения", заяви Хамас, който също е подкрепян от Иран.

Късно в събота Иран започна да изстрелва стотици дронове и ракети по Израел, включително оръжия, които според експерти са по-усъвършенствани от всичко, с което Израел се е сблъсквал досега през шестте месеца на сражения с Хамас и неговите съюзници в региона.

Преди това Израел се сблъскваше с въздушни атаки от страна на Хамас и Ислямски джихад, чийто ракетен арсенал включва ракети с малък обсег (до 40 км) и малко неуправляеми 122-милиметрови ракети от семейството на "Град", както и сирийски ракети М-302 с обсег около 160 км. Хамас разполага и с ракети Fajr-5 от Иран и подобна, местно произведена версия на Fajr-5, като и двете са с обсег от около 80 км.

Оръжията, използвани от Иран в събота, са били с много по-голям обсег, а някои от тях могат да се движат много по-бързо. Въпреки това Израел заяви, че почти всички ракети и дронове, които Иран е изстрелял, са били прехванати, много от тях с помощта на американските сили.

Според израелски военни при атаката в събота към Израел са били изстреляни 185 безпилотни самолета, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-повърхност. Повечето от изстрелванията са били от Иран, а малка част от тях са дошли от Ирак и Йемен, твърдят служителите.

Според Фабиан Хинц, експерт по иранската армия в Международния институт за стратегически изследвания в Берлин Иран вероятно е използвал разработената от Корпуса на гвардейците на ислямската революция крилата ракета Paveh 351. Тя има обсег от над 1900 км - достатъчен, за да достигне Израел от Иран. Според публикацията му в Х различни версии на тази ракета са били предоставени и на хусите в Йемен и на иракските народни мобилизационни сили.

А Джефри Люис, член на Консултативния съвет по международна сигурност към Държавния департамент на САЩ, заяви в публикация в X, че Иран използва ракети, които могат да носят около тон експлозиви. Той също така отбеляза, че голяма част от иранския арсенал от балистични ракети има достатъчно голям обсег, за да достигне Израел. И въпреки че иранските безпилотни летателни апарати носят много по-малък експлозивен товар от ракетите, те имат предимството да висят и да променят целите си.

През последните десетилетия Иран до голяма степен се фокусира върху възпирането, ракетите с голям обсег, безпилотните самолети и противовъздушната отбрана. Според оръжейни експерти той разполага с един от най-големите арсенали от балистични ракети и дронове в целия Близък изток, а също така се превръща в основен износител на оръжие в световен мащаб.

Миналата година, след нападението на "Хамас" през октомври, Израел поиска от Съединените щати повече боеприпаси с прецизно насочване за бойните си самолети и повече прехващачи за своята система за противоракетна отбрана "Железен купол". Оръжейният арсенал на Израел включва ракети от времето на войната във Виетнам, при някои от които процентът на неизправност достига 15 %.

Държавният секретар Антъни Блинкен публикува изявление, в което осъжда нападението на Иран срещу Израел, и заяви, че ще разговаря с лидери сред съюзническите и партньорските държави. "Въпреки че не се стремим към ескалация, ще продължим да подкрепяме защитата на Израел и както президентът ясно заяви, ще защитаваме американския персонал."

В Йерусалим тази сутрин трафикът е слаб - най-вероятно заради затворените училища и предстоящия празник Пасха - но хората са навън и се движат, макар и сънени след алармите през нощта. Местните новинарски медии излъчват кадри от операциите на летище "Бен Гурион" край Тел Авив и от завръщането на самолетите във военновъздушна база в пустинята Негев, която според израелските военни е претърпяла леки поражения при иранската атака. Телевизионните водещи предполагат, че кадрите са знак, че ситуацията в страната се нормализира.

Според сайта за проследяване на полети Flightradar24, затвореното въздушно пространство в Израел и Ливан, което влезе в сила в събота, вече е изтекло и търговските полети от Тел Авив са възобновени. Въздушните пространства на Ирак и Йордания се очаква да бъдат отворени по-късно тази сутрин.

През нощта в медицинския център "Сорока" в южната част на Израел са докарани общо 12 души, според говорителя на болницата Инбар Гутер. Един от тях - 7-годишно момиче - е било сериозно ранено от фрагменти от ракета, откарано е в операционната и в момента е в интензивно отделение. На други осем души е оказана медицинска помощ за леки наранявания от шрапнели или при опит да достигнат укритие, а трима души са докарани в състояние на тревожност.

В първия си публичен отговор на нощната иранска атака министър-председателят Бенямин Нетаняху написа в X в неделя сутринта: "Прехванахме. Блокирахме. Заедно ще победим."

Близо 99 % от ракетите и дроновете, изстреляни към Израел в събота, са били прехванати, заяви по време на телевизионни изявления главният говорител на военните контраадмирал Даниел Хагари. Той допълни, че военновъздушната база Неватим в пустинята Негев в южната част на Израел е понесла само леки щети и функционира. "Иран смяташе, че ще парализира базата", каза контраадмирал Хагари. "Не успя."

Израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди в телевизионно изявление рано в неделя, че конфронтацията с Иран "все още не е приключила". Той похвали военните на Израел и САЩ за отразяването на иранската атака, заяви, че защитата срещу иранското нападение е "най-впечатляващото постижение".

Израелските военни съобщиха, че техни изтребители са поразили редица цели рано в неделя в комплекс, принадлежащ на елитните сили на Хизбула "Радуан" в Южен Ливан. Израелските военни самолети са нанесли удари по допълнителни структури на Хизбула през нощта, съобщиха военните, след като в събота Хизбула е атакувала с два дрона с експлозиви израелската територия.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин осъди "безразсъдните и безпрецедентни атаки" от страна на Иран и неговите пълномощници в съседни държави и призова Техеран да прекрати всякакви по-нататъшни удари. "Ние не търсим конфликт с Иран, но няма да се поколебаем да действаме, за да защитим нашите сили и да подкрепим защитата на Израел", каза той.

Лойд Остин заяви късно в събота, че американските сили са прехванали "десетки" ракети и бойни дронове, изстреляни към Израел от Иран, Ирак, Сирия и Йемен. Американската армия е готова да защити американските войски и Израел, каза той.

В изявление на иранското външно министерство се казва, че нападението срещу Израел е "отбранителна мярка", която показва "отговорния му подход към регионалния и международния мир и сигурност". Въздушната атака предизвика осъждане от страна на съюзниците на Израел и предупреждения, че рискува по-нататъшна ескалация в Близкия изток.

Британският министър на отбраната Грант Шапс заяви в изявление в събота, че британските самолети са готови да прехващат въздушни атаки в обсега на съществуващите й мисии в Близкия изток, като добави, че са изпратени допълнителни британски самолети и танкери за зареждане с гориво във въздуха, за да подсилят операциите й в Ирак и Сирия.

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне също осъди нападението на Иран и потвърди подкрепата си за Израел.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц нарече нападенията "неоправдани и крайно безотговорни". "Германия застава на страната на Израел и ще обсъдим ситуацията с нашите съюзници", заяви той в изявление в социалните медии.

Засега не е ясно дали конфронтацията между Израел и Иран ще има продължение.

Според мнението на експерти ситуацията засега напомня за това, което се случи след ликвидирането на Касем Солеймани от американците през 2020 г.

И тогава САЩ наистина смятаха отговора за изчерпателен. Иранците нанесоха удар по американска база, като предварително предупредиха САЩ. Нямаше никакви жертви. Явно и тук е имало достатъчно предупреждение. Но можеше да има последствия - никой не гарантира, че всички ракети и дронове ще бъдат прехванати. Въпросът обаче е дали израелците ще бъдат толкова сдържани, колкото САЩ. Досега израелските власти са обещали да реагират. А вариантите за този отговор са много плашещи за всички, особено за САЩ.

Източници на Ен Би Си в САЩ се опасяват, че Израел ще отговори на действията на Иран безразсъдно и бързо, без да мисли за възможните последствия. Трима източници, запознати с подробностите, са заявили пред Ен Би Си, че президентът Джо Байдън е изразил загриженост, че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху "се опитва да въвлече САЩ по-дълбоко в по-широкия конфликт". В същото време министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е поискал от министъра на отбраната Йоав Галант да информира САЩ преди евентуален израелски отговор на иранската атака.