Пентагонът заяви, че по нареждане на президента Доналд Тръмп в Багдад е бил убит при ракетен удар командващият елитните ирански Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани, предадоха Франс прес и ДПА.

"По нареждане на президента американските въоръжени сили предприеха решителни отбранителни действия за защита на американски официални лица и военнослужещи в чужбина, като убиха Касем Солеймани", се казва в изявление на Пентагона.

Солеймани "активно е разработвал планове за нападения над американски дипломати и военнослужещи в Ирак и в целия регион. Той също така е одобрил извършените тази седмица нападения над посолството на САЩ в Багдад", се казва още в изявлението.

Белият дом не взе отношение по новината, но президентът Тръмп пусна в Туитър образ на американското знаме без никакъв коментар малко след съобщението за смъртта на Солеймани в Багдад, отбелязва АФП.

САЩ държат отговорни Солеймани и Бригадите Ал Кудс за смъртта на стотици военнослужещи от САЩ и водената от Вашингтон коалиция. Те заявиха, че Солеймани е организирал ракетния обстрел от 27 декември, в който беше убит американски цивилен подизпълнител в Ирак, припомня ДПА.

Иранските Гвардейци на революцията потвърдиха смъртта на Солеймани. В тяхно изявление, излъчено по иранската държавна телевизия, се казва, че Солеймани е "загинал като мъченик при атака на Америка по летището на Багдад".

Бригадите Ал Кудс са една от най-боеспособните части на иранските Гвардейци на революцията и активно участват във военните конфликти в Сирия и Ирак. Смята се, че ефективността на това специално подразделение до голяма степен е зависела от способностите на неговия командир генерал Касем Солеймани. Представители на администрацията на Тръмп са заявявали, че за тях Солеймани е терорист, отбелязва ТАСС.

Смъртта на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани в американски въздушен удар в Багдад по заповед на президента Доналд Тръмп е "изключително опасна и безразсъдна ескалация", алармира с отговор в Туитър иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, предаде Франс прес.

Зариф заяви, че убийството на Солеймани е "акт на международен тероризъм от страна на САЩ", предаде ТАСС.

Зариф заяви, че САЩ ще носят отговорността за всички последствия от убийството на командира на елитните ирански Бригади Ал Кудс.

Солеймани беше най-ефективната сила в борбата с "Ислямска държава", Ал Каида и сирийската групировка Фронт Ан Нусра, заяви Зариф, цитиран от Ройтерс.

"Солеймани се присъедини към нашите братя мъченици, но нашето отмъщение над Америка ще е страшно", заяви един от бившите лидери на иранските Гвардейци на Революцията Мохсен Резаи, цитиран от АФП.

Междувременно цените на петрола скочиха с над 4 процента след новината за смъртта на Касем Солеймани при американски въздушен удар в Багдад, предаде Франс прес.

Барелът американски суров петрол (West Texas Intermediate) увеличи цената си с 4,3 процента до 63,84 долара, а курсът на барела европейски суров петрол Брент нарасна с 4,4 процента до 69,16 долара.