Аржентинските социолози, които бяха изненадани от изненадващата победа на радикалния либертарианец Хавиер Милей на първичните президентски избори през август, сега показват, че той ще заеме първото място на парламентарните избори на 22 октомври, вероятно изпреварвайки представителя на управляващата партия, отговарящ за икономиката - Серхио Маса, предаде Ройтерс.

Милей, икономист и бивш телевизионен водещ, разтревожи политическия елит с гръмки, понякога критики към съперниците си, както и с обещания за закриване на централната банка, намаляване на размера на правителството и доларизация на икономиката.

Последното социологическо проучване на консултантската компания "Аналогиас" показва, че Милей може да разчита на 31,1% от гласовете, пред Маса с 28,1%, а дясната бивша министърка на сигурността Патрисия Булрих - 21,2%, което е удар за основната консервативна опозиция, която доскоро беше фаворит за победата.

Второ проучване на Opinaia дава на Милей 35 % от гласовете, Маса - 25 %, а Булрич - 23 %. Проучванията сочат, че подкрепата за Милей е по-силна сред мъжете, младите избиратели и по-малко заможните групи.

"Резултатът от предварителните избори беше изненадващ, а резултатът от общите избори ще бъде шокиращ, какъвто и да е техният резултат", заяви директорът по комуникациите на "Аналогиас" Марина Акоста, като се позова на това, че надпреварата е "оцветена от политическата новост".

Проучванията сочат, че предизборната надпревара вероятно ще премине във втори тур, който ще се проведе през ноември. За да спечели категорично на първия тур, кандидатът се нуждае от 45 % от гласовете или поне 40 % с преднина от 10 пункта.

Милей, който се прочу като телевизионен коментатор, се е харесал на гневни аржентински избиратели, които се борят със 113% инфлация, правителство с ограничени парични възможности, провиснала икономика и бедност на четирима от десет души.

Най-близкият му конкурент в момента изглежда е Маса, част от управляващата лявоцентристка коалиция на перонистите, който привидно предлага два противоположни икономически модела за изпадналата в затруднение страна.

"Стратегиите на Милей и Маса са замислени като полярно противоположни", казва политическият анализатор Хулио Бурдман от консултантската компания Observatorio Electoral. "Те се справят с това доста добре, което позволява и на двамата да постигнат успехи."

Голяма уговорка обаче е, че аржентинските социолози силно сбъркаха при първичния вот и погрешно разчетоха последните парламентарни избори през 2019 г., което означава, че крайният резултат може отново да шокира.

Аржентина се нуждае от спасение, пише сп. "Иконъмист". Годишната инфлация е 113%. Стойността на песото на черния пазар спрямо долара е спаднала наполовина за година. След десетилетия на лошо икономическо управление, най-вече при перонистите аржентинците са се наситили на продажни и некомпетентни политици. Тяхното разочарование помогна на Хавиер Милей, самоопределящ се като либертарианец и "анархокапиталист", който влезе в Конгреса през 2021 г., да се превърне във водещ кандидат за президентските избори през октомври. Дори за стандартите на аржентинската политика, той може да звучи ексцентрично: говори се, че има е наел медиум, за да се консултира с Конан, неговия мъртъв мастиф.

Снимка: БТА/AP

Въпреки това Милей говори добре, пише изданието. Той иска да приватизира всички склеротични държавни компании и да намали дефицита на страната до нула още през първия си мандат. Политическите и икономическите му модели, казва той, са Австралия, Израел, Ирландия и Нова Зеландия. В продължение на години говоренето за свободен пазарен капитализъм е в раздуто в Аржентина. Предишните опити за либерализация са се провалили. И все пак, ако Милей спечели изборите следващия месец на теория страната може отново да се превърне в лаборатория за вълнуващи събития, идеи, насърчаващи динамиката.

Той (бивш треньор по тантричен секс, привърженик на анархокапитализма, предлагащ на хората законно да продават органите си) прави впечатление по-скоро на ексцентричен учен, отколкото на амбициозен президент. В едно интервю той описва държавата като престъпна организация, защото хората "не плащат данъци доброволно, а под дулото на пистолет". Той смята, че социалната държава трябва да бъде премахната. Тя прехвърля разходите за решенията върху другите, вместо да накара хората да носят отговорност за действията си. Нарича себе си привърженик на идеята, че държавата трябва да се занимава само с армията, полицията и съдилищата, за да налага правата на собственост. А създаването на такава държава ще отнеме няколко десетилетия. Милей предлага да се намалят публичните разходи с поне 15 % от БВП. За целта той смята да премахне субсидиите за електроенергия и газ, да намали броя на министерствата от 18 на 8 и да замени държавните разходи за обществени поръчки със система от частни търгове.

Той иска да приватизира всички 34 държавни компании в Аржентина и да намали или премахне повечето данъци. Той смята, че родителите трябва да получават ваучери при раждането на децата си, за да могат сами да решат в кое училище да преведат парите. Най-амбициозното предложение на Милей е доларизацията на аржентинската икономика. Неговият съветник Емилио Окампо предлага да се върнат стотици милиони долари в Аржентина и да се инжектират доларите, съхранявани "под дюшека", в икономиката. Милей очаква пазарите да реагират благоприятно на евентуалната му победа. Въпреки това след победата му на първичните избори в Аржентина песото загуби почти една пета. Трудно е да се разбере как е стигнал до решението си да намали държавните разходи с 15%. Смята се, че това може да бъде направено само с 5% по време на евентуалния му 4-годишен президентски мандат. Инфлацията в Аржентина е 113% и премахването на субсидиите ще доведе до по-нататъшно повишаване на цените.

Милей използва агресивен език срещу опонентите си. В предишни интервюта той нарече центристкия кмет на Буенос Айрес "левичарски боклук" и предложи да обезглави със самурайски меч бившия началник на кабинета на дясноцентристкото правителство. Наскоро той нарече папа Франциск, който също е аржентинец, "представител на Зло №1", защото "насърчава комунизма". В интервю за "Иконъмист" той нарича противниците на плана му за доларизация "говеда". Милей се чувства най-комфортно, когато говори за либертарианската теория и за икономическите си предложения. Разбирането му за международната политика и търговия е в най-добрия случай неясно, а в най-лошия - конспиративно, пише изданието. "Всеки, който иска да се бори със социализма в международен план, е мой съюзник", казва той. Той не признава, че се възхищава на Доналд Тръмп, но е явен почитател на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро. Милей е скептик по отношение на изменението на климата. Неговият либерализъм не се простира до настроенията по отношение на абортите. Ако бъде избран, той ще ги забрани. Той би облекчил законите за оръжията. Изглежда не осъзнава, че нападките срещу лидерите на водещите търговски партньори на Аржентина може да навреди на търговията и чуждестранните инвестиции на страната.

Милей е близък със сестра си, която води президентската му кампания. За нея се знае малко, освен че е учила връзки с обществеността и се е занимавала със сладкарство. Тя обича да гадае на карти Таро. Сестра му и мастифът му Конан, когото клонира в пет кученца след смъртта му през 2017 г., са "единствените, които никога не са го предавали". Той нито отрича, нито потвърждава слуховете, че кучетата му му дават съвети. "Ако това е вярно, те са най-добрите политически анализатори в света", казва той, пред "Иконъмист".

Помолен да опише събитията, случили се в Аржентина между 1976 и 1983 г. ("Мръсната война" - мерките на държавен тероризъм, при които загиват 10 000 души, 30 000 изчезват безследно, а около 60 000 са измъчвани, малтретирани или хвърлени в затвора), той отговаря: "Това беше война между група диверсанти, които искаха да установят комунистическа диктатура, а от другата страна бяха силите за сигурност, които ги превъзхождаха по численост в действията си." Повечето аржентинци биха сметнали това за лъжа, пише изданието.

Кандидатът за вицепрезидент от листата на Хавиер Милей Виктория Вияруел разгневи правозащитните организации в Аржентина, като организира събитие, което според тях оправдава престъпленията на дясната военна диктатура, управлявала от 1976 до 1983 г., пише в. "Файненшъл Таймс".

На събитие, наречено "почитане на жертвите на тероризма" в Буенос Айрес в понеделник, Вияруел покани роднините на няколко души, убити от леви партизани в началото на 70-те години на миналия век, да се обърнат към тълпа от поддръжници.

Насилието от страна на тези групи се използва от защитниците на диктатурата, за да подсилят аргументите си, че аржентинските военни са водили необходима война срещу терористите, а не са извършвали системни извънсъдебни убийства на цивилни, както заключават повечето историци и Комисията по правата на човека в страната.

Появата на Вияруел, депутат от партията на Милей "Либертад Аванса", на събитието засилва полемиката около неговата президентска кампания. Той се кандидатира с платформа за значително свиване на аржентинската държава, закриване на централната банка и превръщане на икономиката в доларова в опит за овладяване на ширещата се инфлация. Той е основният претендент за победа на изборите през октомври, пише "Файненшъл Таймс".

Снимка: БТА/AP

Няколко от ораторите на събитието, сред които Лусия Монтенегро, градски законодател от партията на Милей, заявиха, че не се опитват да защитават диктатурата.

В понеделник следобед няколкостотин протестиращи обградиха сградата на законодателния орган, носейки изображения на жертви на диктатурата и знамена на леви политически движения.

"Това, което се опитват да направят, е много опасно, а именно да изопачат това, което наистина се е случило, да ни кажат, че това, което са преживели нашите баби и дядовци, е лъжа. Имам чувството, че се връщаме назад", казва Серена Друвил, 21 г., цитирана от "Файненшъл Таймс".

Естела де Карлото, председателка на "Бабите от Пласа де Майо" - група, ръководена от роднини на хора, които са били "изчезнали" по време на диктатурата, заяви пред местното радио, че Вияруел се опитва "да посее хаос, да ни накара да се борим помежду си".

Вияруел става известна като адвокат и активист, който се застъпва за военни, осъдени за нарушаване на човешките права по време на диктатурата, при която са убити или изчезнали до 30 000 души, въпреки че броят им се оспорва.

Баща ѝ, Едуардо Вияруел, е инструктор командос, участвал в операция за потушаване на леви партизани в северния град Тукуман през 1975 г.

По време на протеста Едуардо Осорес, бивш ляв боец в Тукуман, чийто брат е убит от диктатурата, заяви, че "тя защитава най-лошия елемент от историята на нашата страна. Държавата не може да участва в геноцид, нейната задача е да защитава гражданите".

В речта си пред препълнената зала в голямата сграда на градската законодателна власт в Буенос Айрес Вияруел се обяви против изключването от "официалната история" на Аржентина на "повече от 17 000" души, които са били нападнати от леви групировки, главно от Народната революционна армия и "Монтонерос" - партизанска група, действала през 70-те години на миналия век в подкрепа на бившия президент в изгнание Хуан Доминго Перон.

Ако бъде избран, Милей планира да предаде на Вияруел контрола върху министерствата на сигурността, отбраната и правосъдието. Според наскорошни публикации в медиите тя планира да преразгледа обезщетенията, които държавата изплаща на семейства, загубили роднини в резултат на насилие от страна на държавата.

Хуан Крус Диас, ръководител на политическата консултантска компания Cefeidas Group, заяви, че ходът на Вияруел да проведе събитието изглежда е "воден от лично убеждение, а не от политическа стратегия", защото няма голям апетит за възобновяване на този мрачен период от аржентинската история.

Събитието привлече вниманието и към една от основните съпернички на Милей за президентския пост - Патрисия Булрич, дясната кандидатка на про-бизнес коалицията "Заедно за промяната". Тя е обвинявана в участие в "Монтонерос", което тя отрича.

Булрич отказва да коментира събитието на Вияруел. "Ако смятат, че това е приоритет на Аржентина, това си е техен проблем", каза тя пред репортери. "Нашият приоритет е да измъкнем Аржентина от сегашната ѝ опустошителна ситуация", допълва тя, цитирана от "Файненшъл Таймс".