През август в Латинска Америка ще се проведат два много важни вота - задължителните предварителни избори в Аржентина, които ще дадат представа кой може да стане президент на страната след изборите през октомври (въпросният вот е на 13 август), също така предсрочни президентски избори предстоят в Еквадор - на 20 август.

Става дума за две напълно различни държави и ситуации, но и в двата случая предизборните кампании бяха преустановени заради убийства. В Аржентина повечето кандидати отмениха заключителните си митинги заради смъртта на 11-годишно момиче, което беше убито при грабеж на път за училище (очевидно раницата й е била взета, за да бъде откраднат мобилният й телефон). Това се случи в предградията на Буенос Айрес.

А в Еквадор кандидатът за президент Фернандо Вилявисенсио, който се застъпваше за по-строга борба с организираната престъпност и беше известен и с антикорупционните си разследвания срещу представители на бившите леви власти на Еквадор, чиито съюзници сега са основните фаворити в предизборната надпревара, беше убит с три изстрела от упор. Това се случи в столицата на републиката Кито.

При всички очевидни разлики между тези трагични инциденти и двата са показателни за състоянието на обществената сигурност в повечето латиноамерикански страни.

Една от най-големите банди в Еквадор, "Лос Лобос", пое отговорност за убийството на кандидата за президент на Еквадор: "Искаме да изясним на целия еквадорски народ, че всеки път, когато корумпирани политици не изпълняват обещанията си по институционални въпроси, всеки път, когато получават нашите пари, които са милиони долари, за да финансират кампанията си, те ще бъдат отстранявани от длъжност."

Бандата е замесена в трафик на наркотици, изнудване, поръчкови убийства и отвличания. С действията на тези хора са свързани 80% от всички случаи на насилствена смърт. Убийствата са в резултат на сблъсъци с други банди за трафик на наркотици.

Десният президент на Еквадор Гилермо Ласо заяви, че ФБР ще участва в разследването на убийството на кандидата за президент Фернандо Вилявисенсио.

Междувременно стана известно, че всичките шестима задържани и един убит при престрелката при покушението срещу Вилявисенсио са колумбийци. Убитият е имал собствени политически симпатии и антипатии. Достатъчно е да си спомним, че именно в резултат на неговите обвинения бившият ляв президент на Еквадор Рафаел Кореа (който смята всичко това за политическа поръчка) получи задочно 8 години затвор (при това Вилявисенсио определя сам себе си както десен, така и ляв), припомня местната преса. Но факт е, че той се е занимавал с темата за трафика на наркотици. Което отвежда към факта, че кокаинът се произвежда в Колумбия, но опаковането и транзитирането му минава все повече през Еквадор.

Еквадор е в разгара на политическа криза, като рейтингът на одобрение за правителството и парламента е много нисък.

Насилието в страната напоследък значително се увеличи. Миналата година броят на убийствата достигна 4603 при 2115 през предходната. Коефициентът от 25 убийства на 100 000 жители е най-високият в историята на страната.

В момента Аржентина преживява тежка инфлационна криза, като нивото на инфлацията достига 116%, съобщи Блумбърг. В резултат на това много аржентинци изпитват затруднения да се справят с ежедневието, опитвайки се да се справят с неимоверно растящите цени. Лекарите поемат допълнителна работа, за да плащат сметките, а някои семейства пропускат хранене, за да изхранят децата си. Особено тревожен е фактът, че докато в други страни инфлацията намалява, в Аржентина тя може да се влоши независимо от резултата от предстоящите президентски избори. В предстоящите първични избори трима от четиримата основни кандидати имат опит като неуспели да стабилизират аржентинската икономика.

Останалият претендент, Хавиер Милей, е либертарианец, който предлага радикални решения като замяна на националната валута с щатски долар и дори изгаряне на централната банка. Сегашното лявоцентристко правителство, в лицето на министъра на икономиката Серхио Маса, е съсредоточено предимно върху решаването на непосредствените икономически проблеми, а не върху разработването на дългосрочни планове. Основният опозиционен блок, ръководен от Орасио Родригес Ларета или Патрисия Булрич, предлага по-традиционен подход в борбата с инфлацията - намаляване на публичните разходи и спиране на печатането на пари. Въпреки това по време на предишния им мандат на власт темповете на инфлация се удвоиха. Трябва да се отбележи, че аржентинската икономика вече е в рецесия и страната е застрашена да изпадне в хиперинфлация, подобна на тази от края на 80-те години на миналия век, припомня Блумбърг.