Министърът на икономиката Серхио Маса поднесе голяма изненада, завършвайки на първо място на първия тур на президентските избори в Аржентина, което е израз на предпазливостта на избирателите дали да предадат президентския пост на неговия главен съперник - десен популист, разбунил националната политика и обещал драстично да ореже ролята на държавата.

Победата на Маса над Хавиер Милей - стремящ се към драстични промени икономист, който ще е депутат за първи път, дойде въпреки факта, че под негово ръководство инфлацията достигна трицифрени стойности, изяждайки покупателната способност на заплатите и увеличавайки бедността. Въпреки това Маса не беше наказан при вчерашния вот.

С преброяването на почти всички бюлетини до рано тази сутрин, Маса е получил 36,7% от гласовете, а Милей - 30%, което означава, че двамата ще отидат на втори тур на 19 ноември. Повечето предизборни проучвания, които са пословично ненадеждни, даваха на Милей лека преднина пред Маса. Бившият министър на сигурността Патрисия Булрич от основната дясноцентристка опозиционна коалиция получи 23,8% и завърши трета от петима кандидати, допълва БТА.

Маса е водеща фигура в лявоцентристката администрация, която е на власт от 2019 г. насам. Той успешно съсредоточи посланията върху начина, по който предложенията на Милей за орязване ролята на държавата - от намаляване наполовина на броя на министерствата до дълбоки съкращения на разходите - ще се отразят на всекидневието на аржентинците, каза Мариел Форнони от фирмата за политически консултации "Мениджмънт&Фит".

Това "оказа значително въздействие и очевидно породи най-вече страх", каза Форнони.

Андрей Роман, главен изпълнителен директор на базираната в Бразилия социологическа агенция "Атлас Интел", чието последно проучване беше едно от малкото, дали предимство на Маса, заяви, че един от ключовите фактори за резултата е по-малкият брой въздържали се от гласуване, отколкото на първичните избори, произведени през август. Около 78% от избирателите гласуваха вчера, което е с около осем пункта повече, отколкото на предварителните избори, които Милей спечели.

Милей, самоопределящ се като анархокапиталист, който се възхищава на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, получи голяма подкрепа, докато призоваваше за премахване на Централната банка, замяна на местната валута с американския долар и прочистване на корумпирания естаблишмънт, който той нарича "политическа каста".

Радикалните му предложения и пламенната му, изпълнена с ругатни реторика накараха някои аржентинци да гласуват за Маса, макар и не толкова ентусиазирано. Кристиан Ариел Хакобсен, 38-годишен фотограф, заяви, че е гласувал за Маса, за да предотврати "проекта на Милей, който излага на риск демокрацията".

В дните преди изборите по улиците на Аржентина се усещаше тревога. Хората с наличен доход бързаха да купуват стоки в очакване на евентуална девалвация на валутата, припомняйки си, че правителството девалвира песото с близо 20% в деня след предварителните избори през август. Аржентинците освен това купуваха долари и изтегляха депозити в твърда валута, тъй като песото ускори и без това стабилното си обезценяване.

Тазгодишната кампания на Маса беше предшествана от друга преди осем години, когато той завърши на разочароващото трето място и беше изхвърлен от надпреварата. Сега той ще има шанс на балотажа. Тази надпревара ще определи дали Аржентина ще продължи да има лявоцентристка администрация или ще завие рязко надясно.

51-годишният Маса завърши на първо място на вота в неделя, въпреки че по негово време инфлацията нарасна до 140%, а националната валута се срина. Той каза на избирателите, че е наследил и без това лошото положение, влошено от опустошителната суша, която унищожи износа на страната, и ги увери, че най-лошото е отминало.

В последните дни на кампанията той съсредоточи голяма част от силите си върху това да предупреждава избирателите да не подкрепят Милей, представяйки го като опаснен парвеню. Той твърди, че плановете на Милей могат да имат опустошителни последици върху програмите за социално подпомагане, образованието и здравеопазването. Министерствата на здравеопазването, образованието и социалното развитие са сред тези, които Милей иска да закрие.

Подкрепата на десницата е разделена между Милей и други двама кандидати, докато Маса вече е консолидирал почти цялата подкрепа на левицата, каза Роман от "Атлас Интел".

Снощи Маса даде сигнал, че ще се опита да привлече членове на други партии за втория тур.

"Ще призова за правителство на националното единство - правителство на националното единство, изградено върху основата на събирането на най-добрите личности, независимо от тяхната политическа принадлежност", каза той.

Маса би могъл да намери общ интерес и с други дългогодишни държавни служители, много от които настръхнаха от кандидатурата на Милей и заплахите, които тя представлява.

Милей, който в деня на изборите навърши 53 години, определи Маса и други като част от закостенялата и корумпирана върхушка, поставила на колене втората по големина икономика в Южна Америка.

"Днешният ден е исторически, защото две трети от аржентинците гласуваха за промяна", заяви Милей в реч миналата вечер в предизборния си щаб. "Те гласуваха за алтернатива на това правителство на престъпници, които искат да ипотекират бъдещето ни, за да останат на власт."

Той също така се представя като кръстоносец срещу това, което нарича злокобните сили на социализма у дома и в чужбина. Противопоставя се на сексуалното образование, феминистките политики и абортите, които са законни в Аржентина. Отхвърля и идеята, че хората имат роля в причиняването на климатичните промени.

Това може да е отблъснало някои гласоподаватели, казва Бенджамин Гедан, директор на Програмата за Латинска Америка във вашингтонския Център "Уилсън".

Като кандидат на антисистемните партии, Милей беше безспорната звезда на кампанията. Когато наближаваше избирателната секция, автомобилът му беше обграждан от толкова много хора, че му трябваше фаланга от телохранители. Групи поддръжници хвърляха цветя върху колата му.

"В медиите имаше усещане за неизбежност около Хавиер Милей, но той изплаши твърде много избиратели и в крайна сметка получи точно същата подкрепа, каквато имаше преди два месеца", казва Брайън Уинтър, дългогодишен експерт по Аржентина и вицепрезидент на базирания в Ню Йорк "Съвет на Америките". "И сега мисля, че имаме наистина несигурна надпревара. Ще бъде наистина напрегната."

В речта си миналата вечер Милей изглежда се опита да се хареса на онези, които може би са потръпвали от бомбастичните му изказвания, и да си върне предимството.

"Не сме дошли тук, за да отнемаме права, а за да отнемем привилегии", каза той.

Каквито и да са резултатите, Милей вече е вкарал себе си и своята либертарианска партия в политическа структура, доминирана от лявоцентристка и дясноцентристка коалиция в продължение на почти две десетилетия. В празнично настроение в предизборния си щаб, той заяви, че предварителните резултати сочат, че партията му е спечелила 40 места в долната камара на Конгреса и осем в Сената.

Въпреки това поддръжниците му отвън изразиха разочарование.

"Няма да скрия, чувствам известна горчивина", каза Гастон Япур, 35-годишен вносител на кафе. "Но все пак има втори тур, не трябва да се отказваме. Който се бори, не е победен, а ние трябва да продължим да водим битката".