Министърът на отбраната на Украйна ще бъде сменен. За това съобщи вчера във вечерното си съобщение украинският Володимир Зеленски. "Смятам, че министерството се нуждае от нови подходи и други формати на взаимодействие както с военните, така и с обществото като цяло" - заяви президентът на Украйна. Днес сутринта Алексей Резников, който оглавяваше министерството от ноември 2021 г., официално подаде оставката си. "За мен беше чест да служа на украинския народ и да работя за украинската армия през последните 22 месеца - през най-трудния период в съвременната история на Украйна", каза той. Резников нарече промяната на парадигмата в мисленето на западните съюзници на Киев едно от основните си постижения като ръководител на Министерството на отбраната.

Новият министър на отбраната се казва Рустем Умеров. Кандидатурата му беше предложена от Зеленски. Самият Умеров вече подаде оставката си от поста ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна. Върховната рада ще я разгледа на следващото пленарно заседание. Умеров е украински бизнесмен от кримско-татарски произход. Той е един от основателите на обществената организация "Землячество на кримските татари", както и съветник на лидера на кримско-татарския народ Мустафа Джемильов. През 2019-2022 г. Умеров е депутат във Върховната рада от фракцията "Голос", след което оглавява Фонда за държавна собственост.

Според изданието "Бабел" Умеров е участвал в подготовката на сделката за зърно, както и в размяната на пленници. През пролетта на 2022 г. служителят е бил част от украинската делегация на няколко кръга от преговори с Русия в Беларус и Турция. "Агентство" съобщава, че през март 2022 г. Умеров е бил отровен и временно е отпаднал от делегацията.

След оставката Резников е предвиден за поста посланик на Украйна в Лондон. Това беше съобщено няколко дни преди оставката му от украински източници, включително от депутата Ярослав Железняк. Самият бивш министър на отбраната заяви, че "не знае" за подобна възможност.

Смяната на ръководителя на Министерството на отбраната е най-голямата промяна в украинското правителство от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в страната, отбелязва в. "Ню Йорк Таймс". Оставката на Резников идва и на фона на корупционните скандали във ведомството и украинската контраофанзива, която навлезе в решителна фаза.

За първи път за оставката на Резников бе съобщено, след като в началото на 2023 г. Украйна уволни няколко високопоставени служители, включително заместник-министри на отбраната, заради корупционни скандали. През следващите няколко месеца излязоха наяве редица други скандали, свързани с надценени покупки на храни и боеприпаси за армията от страна на украинското министерство на отбраната, и отново се заговори за оставката на Резников.

Според "Ню Йорк Таймс" източник от канцеларията на украинския президент е заявил, че разместването в ръководството на Министерството на отбраната е станало по три причини: украинските власти смятат, че е необходимо ново военно ръководство заради продължителната война, Резников е критикуван от гражданското общество и средствата за масова информация на фона на корупционни скандали, а освен това самият той е изразил желание да подаде оставка.

Смяната на министъра на отбраната едва ли ще повлияе съществено на ситуацията на фронта. Украинското министерство на отбраната отговаря за осигуряването на ресурсите на армията - по-специално то организира мобилизацията и участва в преговорите за доставка на оръжие. Потребностите от ресурси се определят от Генералния щаб, а използването им на бойното поле е отговорност на главнокомандващия на ВСУ. От тези, които пряко участват в бойните действия, само Главното разузнавателно управление (ГРУ) е на пряко подчинение на Министерството на отбраната.

Тъй като Украйна е зависима от огромни суми чуждестранна помощ, Киев се стреми да покаже на западните си партньори, че вече не търпи корупция, пише в. "Вашингтон Пост".

Олигархът Игор Коломойски е обвинен в измама и пране на пари. Отстранен е и министърът на отбраната Резников. Въпреки че на Резников не са повдигнати лични обвинения в рамките на разследването за корупция и Зеленски не цитира в изявлението си твърдения за злоупотреби, срещу Министерството на отбраната бяха повдигнати няколко обвинения за корупция на високо равнище. Даря Каленюк, изпълнителен директор на украинската неправителствена организация "Център за действие срещу корупцията", заяви, че Резников е "забавил решенията" относно реформите в министерството и "за съжаление не е подал оставка" след скандала с обществените поръчки за храни. Според нея оставката му е била "въпрос на време" след последните обвинения в корупция, пише още изданието.