На срещата на върха в сряда лидерите на БРИКС обмислят правилата за приемане на нови членове в блока на развиващите се страни, въпреки че разногласията относно бъдещата му насока рискуваха да подкопаят амбицията му да даде на "глобалния Юг" по-голямо влияние в световните дела, предаде Ройтерс.

Китай и Русия, чийто президент Владимир Путин присъства на срещата виртуално, искат да укрепят БРИКС на фона на засиленото напрежение в резултат на войната в Украйна и нарастващото съперничество на Пекин с Вашингтон.

Те се стремят да използват срещата на върха от 22 до 24 август в търговската столица на Южна Африка Йоханесбург, за да превърнат групата, в която влизат още Бразилия и Индия, в противовес на Запада.

През първия ден на разговорите във вторник обаче отново се появиха отдавнашни разногласия, изразени най-вече от президента на Бразилия Луис Игнасио Лула да Силва, който заяви, че групата не трябва да се стреми да се конкурира със САЩ и Групата на седемте най-богати икономики.

В изказванията си днес лидерите подчертаха различните приоритетни области за своите държави.

Китай подкрепя страните от БРИКС да ускорят процеса на приемане на нови членове в организацията, заяви китайският президент Си Цзинпин. Той също така подчерта, че БРИКС ще продължи да се разширява "независимо от съпротивата, с която се сблъсква", и трябва да се бори с еднополюсния свят. Пекин смята, че страните от БРИКС трябва да работят за насърчаване на реформата на международната парична и финансова система.

Страните от БРИКС следва активно да посредничат при разрешаването на неотложни въпроси и да насърчават политическите решения. Той също така изтъкна значението на стабилността и сигурността и заяви, че е необходимо да се задълбочи сътрудничеството за постигане на растеж. Той разкритикува новия "манталитет на Студената война" в целия свят и заяви, че страните трябва да "уважават всички пътища на модернизация", които отделните нации избират сами.

По видеовръзка руският президент Владимир Путин заяви, че страните от БРИКС са против всякаква хегемония и изключителността на държавите, както и на политиката на неоколониализъм. Сериозната криза в Украйна е причинена от желанието на някои западни държави да запазят хегемонията си в света, каза още той. "Действията на Руската федерация в Украйна са мотивирани единствено от желанието да се спре войната на изтребление, разгърната от Запада", заяви руският държавен глава, който не можа да присъства лично на срещата заради международната заповед за ареста му, издадена от Международният наказателен съд в Хага.

Снимка: БТА/AP

Руската федерация е благодарна на своите колеги от БРИКС, които се опитват да помогнат за разрешаването на конфликта в Украйна, каза още Путин.

Освен това Путин призова страните от БРИКС да разширят разплащанията в национални валути и междубанковите трансакции".

Москва предлага следващата среща на върха на групата да се проведе през октомври 2024 г. в Казан, като конкретните дати предстои да бъдат договорени.

Индия напълно подкрепя разширяването на БРИКС, заяви министър-председателят на страната Нарендра Моди.

Освен че одобри разширяването, Моди се съсредоточи върху успехите на организацията през последните 15 години, по-конкретно върху Новата банка за развитие.

Той също така предложи страните от БРИКС да създадат "консорциум за космически изследвания", за да задълбочат сътрудничеството в космоса. "В неговите рамки ще се работи в областта на космическите изследвания, метеорологични наблюдения в полза на целия свят", каза той.

"Приветстваме придвижването напред с консенсус по този въпрос", заяви Моди относно приемането на нови членове в БРИКС.

Изказването му бе най-ясната индикация досега, че Индия ще подкрепи плановете за разширяване на групата извън петте основни членове. Русия и Китай са застъпници на разширяването, като Южна Африка също го подкрепя, както потвърди президентът Сирил Рамафоса в неделя.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви, че групата не трябва да се стреми да съперничи на Съединените щати и икономиките на Г-7.

Смяташе се, че Бразилия е основният възпиращ фактор за разширяване, поради опасения, че това ще отслаби влиянието на групировката. Но във вторник Лула заяви, че иска съседът на Бразилия и най-голям търговски партньор Аржентина да се присъедини към групата. "Много е важно Аржентина да бъде в БРИКС", каза Лула.

Аржентина се бори с историческа инфлация, липса на валутни резерви и тежки плащания по дълга като част от споразумението за заем от 44 млрд. долара с Международния валутен фонд (МВФ). Лула разкритикува заемите на МВФ като "задушаващи" и намекна за възможността банката от БРИКС да увеличи кредитирането на други държави с "различни критерии", за да стимулира икономиките им.

Лула заяви, че страните от БРИКС са готови да обединят усилията си в търсене на незабавно прекратяване на огъня в Украйна. Той обърна внимание и на други конфликти, на които според него не се обръща необходимото внимание. "Всички заслужават да живеят в мир", каза той. Бразилският президент също така изтъкна "деколонизирането на нашите икономики" и отделянето на повече внимание на климатичната криза.

"Искаме БРИКС да бъде многостранна институция, а не ексклузивен клуб", каза Лула. Всички нови членове ще трябва да отговарят на определени условия, за да не се превърне групата във "Вавилонска кула", каза той.

В днешното си изказване Рамафоса се съсредоточи върху партньорството с Африка и как БРИКС може да постави интересите на континента на дневен ред. Той също така заяви, че ще бъде направено изявление във връзка с предложените промени, които групата се надява да осъществи, свързани с международната финансова система.

"Обезпокоени сме, че световните финансови и платежни системи все повече се използват като инструменти за геополитическо противопоставяне. Възстановяването на световната икономика зависи от предвидимите глобални платежни системи и безпроблемното функциониране на банковото дело, веригите за доставки, търговията, туризма, както и финансовите потоци", заяви Рамафоса.

Междувременно главният финансов директор на Новата банка за развитие Лесли Маасдорп заяви пред Ройтерс, че НБР няма да обявява нови членове на срещата на върха на БРИКС в Южна Африка тази седмица. Банката, която беше създадена през 2015 г., за да даде на членовете на БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - по-голям дял във финансирането на инфраструктурата, отколкото в ръководени от Запада институции като Световната банка, се стреми да привлече нови членове, за да увеличи капиталовата си база, след като американските санкции срещу Русия ограничиха отпускането на заеми.

НБР, чиито акционери вече са Египет, Бангладеш и Обединените арабски емирства, е подложена на натиск да увеличи набирането на средства в местна валута и отпускането на заеми, тъй като страните от БРИКС се стремят да намалят зависимостта си от американския долар и да превърнат блока БРИКС в противовес на Запада, коментира Ройтерс.