Испанското село гласува на парламентарните избори за 26 секунди. Жителите на село Виляроя счупиха собствения си рекорд, поставен в края на май на общинските избори, когато успяха да приключат гласуването си за 29 секунди. В селото има седем регистрирани гласоподаватели и много роднини се събраха, за да наблюдават постижението им. Според местните медии рекордьорите са могли да гласуват за още по-малко време, ако един от тях не си бил изпуснал бюлетината.

Това наистина е забавен рекорд, който, както се оказва ще може да бъде подобрен в скоро време - ако се стигне до поредни предсрочни избори, което съвсем не е изключено.

Испания изпадна в политическа несигурност, след като десницата и левицата не успяха да намерят ясен път за съставяне на правителство, въпреки че опозиционната Народна партия спечели най-много места в парламента, пише в. "Файненшъл Таймс".

Безизходицата оставя четвъртата по големина икономика в ЕС в неизвестност и отваря вратата за седмици или месеци на объркани преговори за съставянето коалиции - или повторни избори, както се случи през 2015-2016 г. и 2019 г.

Пренебрегвайки шансовете, премиерът социалист Педро Санчес оказа достатъчна съпротива, за да попречи на НП на Алберто Нуньес Фейхоо да си осигури консервативно парламентарно мнозинство в съюз с крайнодясната партия "Вокс".

Въпреки че партията на Санчес се представи по-добре от прогнозите на социологическите проучвания и спечели две места повече, отколкото през 2019 г., той не успя да постигне абсолютното мнозинство, необходимо за встъпване в длъжност, дори с подкрепата на досегашните си съюзници.

Въпреки това ликуващият Санчес заяви пред поддръжниците си пред централата на партията си, че "реакционният блок на Народната партия и Вокс е победен".

Фейхоо заяви, че е спечелил, но с каменна физиономия апелира да му бъде позволено да състави правителство, тъй като неговата партия е най-голямата в конгреса. "Ако партията с най-много гласове в Испания не може да управлява, тогава единствената алтернатива е безизходица, която не е от полза за Испания, не е от полза за международния ни престиж или за сигурността на инвестициите", каза Фейхоо.

По време на кампанията обаче Санчес посочи, че няма да даде възможност на НП да състави правителство на малцинството.

Новите парламентарни пактове ще се появят само в резултат на напрегнати преговори между най-големите партии и две различни групи потенциални съюзници сред фрагментираната маса от малки регионални групи в Испания.

Но нито една от най-вероятните констелации не носи на НП или на социалистите 176 места, необходими за мнозинство в 350-местния конгрес.

Резултатът отрежда потенциално ключова роля на "Заедно за Каталуния" - твърдолинейна сепаратистка партия със седем места, която би могла да направи трудна сделка, за да даде гласовете си на Санчес.

Позицията на Фейхоо се усложнява от факта, че потенциалният му партньор "Вокс" е твърдо против - и иска да забрани - сепаратистките политически партии, поради което е трудно да си представим, че някоя от тях ще се присъедини към консервативен алианс.

Ако нито Фейхоо, нито Санчес не успеят да постигнат мнозинство, испанците ще трябва да гласуват на нови парламентарни избори, които ще са шестите за последните осем години.

Лидерът на "Вокс" Сантяго Абаскал, чиято партия спечели 19 места по-малко, отколкото през 2019 г., обвини НП, че демотивира гласоподавателите, като се държи така, сякаш победата е сигурна - и разкритикува Фейхоо, че не се е явил на дебат през последната седмица на кампанията.

"Някои продаваха мечешката кожа, преди да са отишли на лов, а това има ясни последици по отношение на демобилизацията", каза Абаскал.

"Вокс" обещаваше да представи на коалиционното правителство отричането на предизвиканото от човека изменение на климата, противопоставянето си на мюсюлманската имиграция, оспорването на идеята за насилие, основано на пола, и желанието си да се откаже от закон, който утвърждава правата на ЛГБТ+.

След преброяване на 100 % от гласовете НП спечели 136 места, социалистите - 122; "Вокс" получи 33 места, а "Сумар" - нова лява група, която ще се присъедини към коалиция със Санчес - 31 места.

51-годишният Санчес свика предсрочните парламентарни избори, след като партията му претърпя съкрушително поражение на общинските и регионалните избори в края на май, залагайки на това, че ще се представи по-добре през юли, отколкото ако изчака до очакваната дата на изборите през декември.

Според социолозите той е спечелил някои колебаещи се избиратели в последните дни на кампанията с предупрежденията си, че евентуална коалиция на НП-Вокс ще върне страната от 2023 г. обратно към "1973 г.".

Други заявиха, че НП се е провалила, тъй като 61-годишният Фейхоо е съсредоточил негативната си кампания върху критиката си на "санчисизма", който той определи като верую на "лъжата, манипулацията и гадостта", и не е предложил положителна визия за Испания.

Фейхоо също така отправи остри нападки срещу спорните политически съюзи на Санчес с подкрепящите независимостта партии от Каталуния и Страната на баските, които позволиха на министър-председателя да встъпи в длъжност през 2018 г. и впоследствие да приеме знакови законодателни реформи.