Гърците вероятно ще трябва да гласуват два пъти, за да изберат следващото си правителство. Когато гърците отидат до урните тази неделя, за първи път от повече от десетилетие страната няма да бъде наблюдавана от европейските си партньори, пише в. "Файненшъл Таймс".

След години на спасителни програми и строги мерки за икономии, последвали дълговата криза, кредитният рейтинг на Гърция е на път отново да достигне инвестиционен клас. Но високата инфлация тежи на населението и страната все още има един от най-високите дялове на хора, изложени на риск от бедност или социално изключване.

Според последните социологически проучвания управляващата партия, дясноцентристката "Нова демокрация", има значителна преднина от поне пет пункта пред радикалната левица "Сириза". Левоцентристката партия ПАСОК е трета.

Поради промяна в избирателния закон при предишното правителство, победителят се нуждае от необичайно висок процент - над 45% от гласовете, за да състави правителство. Въз основа на социологическите проучвания нито една партия няма да постигне този резултат, а надеждите за коалиция избледняха през последните няколко дни.

Въпреки че числата потенциално биха могли да се сумират, ако Нова демокрация и ПАСОК сключат сделка, последните изявления направиха този сценарий почти невъзможен.

"Гръцкият премиер засили критиките си към лидера на ПАСОК Никос Андрулакис през последните няколко дни, обвинявайки го, че флиртува със Сириза, и призовавайки избирателите на ПАСОК да се обърнат срещу него", казва Волфанго Пиколи, съпредседател на компанията за анализ на риска Teneo.

Това, което го затруднява, е, че Андрулакис изглежда не може да забрави, че гръцките разузнавателни служби, под контрола на премиера Кириакос Мицотакис, миналата година се опитаха да подслушват телефона му.

Ако в неделя не бъде съставено правителство, тогава партията с най-много гласове ще получи тридневен мандат за това, ако не успее, следва редът на втората и третата по сила партия.

Ако всичко това се провали - както се очаква - ще се проведе второ гласуване на 2 юли. Този път обаче различната избирателна система дава бонус на спечелилата партия. Това означава, че победителят се нуждае от по-нисък процент и "Нова демокрация" може да спечели.

Решаващият фактор ще бъде икономиката, която според социологическите проучвания е основната грижа на избирателите на тези избори. Кой ще се справи по-добре с високите цени? И кой е най-добрият лидер, който да осигури икономическа стабилност? Това ще решат гърците, пише "Файненшъл Таймс".

Същевременно, в друг материал посветен на гръцките избори, изданието пише, че левият бивш министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис е на гребена на вълната преди вота в неделя.

Варуфакис отново е в центъра на вниманието, осем години след като бурният му мандат като финансов министър на страната го превърна в световна знаменитост. Въвеждането на пропорционално представителство означава, че той може да бъде ключова фигура при съставянето на ляво коалиционно правителство, ако числата се съберат на предстоящите избори, пише "Файненшъл Таймс".

По време на шестте си месеца начело на финансовото министерство през 2015 г. Варуфакис настояваше да се блъфира с кредиторите на Гърция, дори ако това означаваше да рискува най-големия държавен фалит в света и излизане от еврозоната. В крайна сметка той беше принуден да напусне, след като тогавашният ляв министър-председател Алексис Ципрас реши да се откаже от предишната си пламенна реторика и да въведе строги реформи.

Оттогава Варуфакис се опита и не успя да стартира паневропейско ляво политическо движение и влезе в гръцкия парламент. Въпреки че през последните години популярността му е много по-ниска, проучванията показват, че той привлича все по-голяма подкрепа, особено сред младите избиратели, които обвиняват и двете основни партии за плачевното състояние на обществените услуги и инфраструктурата. По-рано тази година хиляди хора излязоха на улицата след влакова катастрофа, при която загинаха 57 души.

Но за някои, включително за Мицотакис, лявата коалиция с участието на Варуфакис е тревожна перспектива. Въпреки че премиерът изпреварва с около пет пункта най-близкия си опонент Ципрас, не се очаква да получи мнозинството, необходимо за съставяне на правителство.

"Представете си, че отново имате за финансов министър Янис Варуфакис", каза Мицотакис пред тълпата в Схиматари, и му "плащат в "Деметра".

"Деметра" е новото радикално предложение на Варуфакис за гръцката икономика. Наречен с характерната си смелост на древната олимпийска богиня на реколтата и плодородието, планът би позволил на гърците да извършват плащания извън банковата система, без да им се налагат високи такси.

Варуфакис настоява, че "Деметра" не е алтернативна валута, а по-скоро алтернативна платформа за транзакции. Причината за създаването на такъв механизъм е не само да се избегнат банковите такси, но и да се разполага с друг инструмент, ако някога бъде въведен отново капиталов контрол.

"Въпреки че на пръв поглед този проект изглежда привлекателен, липсват оперативните подробности, които са от решаващо значение за разбирането на начина, по който системата ще работи", казва Майкъл Николетос, икономист и основател на DeFi Advisors. "Дяволът винаги се крие в детайлите."

Не е ясно как ще се обработват транзакциите в рамките на плана на Варуфакис. Според икономисти единственият начин би бил чрез цифрови портфейли. Но все още не съществува такова нещо като "цифрово евро". Така че, за да могат тези портфейли да съдържат евро, те ще трябва да се държат в гръцка банка, което прави целия експеримент ненужен.

В противен случай портфейлите ще трябва да съдържат "еквиваленти на еврото", които могат да бъдат приемани като законно платежно средство за вътрешни трансакции. Но, казва Николетос, "това означава да се създаде паралелна валутна система, при която в рамките на гръцката икономика ще се търгува с форма на IOU, подкрепена от правителството".

Много гърци са преследвани от призрака на капиталовия контрол. Мерките, въведени през 2015 г., на фона на опасенията, че Гърция се насочва към излизане от европейската единна валута, наложиха ограничение от 60 евро за дневните тегления от банкомати.

В крайна сметка контролът беше отменен през 2019 г., но споменът за него продължава да предизвиква тръпки у гърците. Във всеки случай дискусията за паралелните валути или за това как страната трябва да се подготви за излизане от еврото изглежда безпредметна в момент, когато Гърция е една от най-бързо развиващите се икономики в еврозоната.

Но въпреки че Гърция започна да загърбва икономическите проблеми от последното десетилетие, привлекателността на политическия радикализъм, какъвто представлява Варуфакис, продължава - особено сред младите хора. И това е нещо, което следващото правителство не може да си позволи да пренебрегне, пише още "Файненшъл Таймс".